Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
витрати.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
35.3 Кб
Скачать

11.3. Загальна схема обліку витрат

В бухгалтерському обліку розрізняють витрати виробництва та витрати діяльності. Витрати виробництва – це витрати, що підприємство має право відносити на собівартість виробленої продукції (робіт, послуг), а витрати діяльності – витрати, що приймають безпосередню участь у формуванні фінансових результатів підприємства.

Облік витрат залежно від видів діяльності підприємства ведуть на наступних рахунках:

  • операційних витрат, що включаються у виробничу собівартість продукції (робіт, послуг) – рахунки 23 "Виробництво", 24 "Брак у виробництві", 91 "Загальновиробничі витрати", 39 "Витрати майбутніх періодів";

  • операційних витрат, що не включаються у виробничу собівартість продукції – рахунки 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші операційні витрати";

  • фінансових витрат – рахунок 95 "Фінансові витрати";

  • втрат від участі в капіталі – рахунок 96 "Втрати від участі в капіталі";

  • інших витрат – рахунок 97 "Інші витрати";

  • надзвичайних витрат – рахунок 99 "Надзвичайні витрати".

Для обліку витрат підприємств у плані рахунків передбачені рахунки класів 8 "Витрати за елементами" та 9 "Витрати діяльності". На рахунках класу 9 групуються витрати за видами діяльності підприємств: звичайної (операційної, фінансової, інвестиційної) та надзвичайної. Рахунки класу 8 призначені для групування та класифікації витрат за економічними елементами.

Рахунки 8 та 9 класів можуть використовувати по-різному. Рахунки класу 9 ведуться всіма підприємствами, крім суб'єктів малого підприємства, а також інших організацій, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, з відкриттям за власним рішенням рахунків класу 8. Малі підприємства та інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, можуть вести бухгалтерський облік витрат з використанням тільки рахунків класу 8 "Витрати за елементами", або в порядку, який наведено вище.

Таким чином можна застосовувати три варіанти ведення обліку витрат:

  1. Для всіх підприємств (крім малих):

  • з використанням рахунків класів 8 і 9;

  • з використанням лише рахунків класу 9.

  1. Для малих підприємств:

  • з використанням рахунків класів 8 і 9;

  • з використанням лише рахунків класу 9;

  • з використанням тільки рахунків класу 8.

11.4. Облік витрат операційної діяльності

11.4.1. Елементи витрат операційної діяльності

У фінансовому обліку витрати операційної діяльності облічуються в розрізі елементів. Елемент витрат – сукупність економічно однорідних витрат, які не можуть бути розкладені на складові частини. Елемент витрат має зовнішнє походження, показує, що затрачено і скільки, не відображаючи цільового спрямування витрат.

В підприємствах витрати операційної діяльності групуються за такими економічними елементами:

  • матеріальні затрати;

  • витрати на оплату праці;

  • відрахування на соціальні заходи;

  • амортизація;

  • інші операційні витрати.

До складу елемента "Матеріальні затрати" включається вартість витрачених у виробництві (крім продукту власного виробництва): сировини й основних матеріалів; насіння кормів; купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів; палива й енергії; будівельних матеріалів; запасних частин; тари й тарних матеріалів; допоміжних та інших матеріалів.

Вартість поворотних відходів, одержаних в процесі виробництва, не включається до елементу операційних витрат "Матеріальні затрати".

До складу елемента "Витрати на оплату праці" включаються заробітна плата за окладами й тарифами, премії та заохочення, матеріальна допомога, компенсаційні виплати, оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці.

До складу елемента "Відрахування на соціальні заходи" включаються: відрахування на пенсійне забезпечення, відрахування на соціальне страхування, страхові внески на випадок безробіття, відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства, відрахування на інші соціальні заходи.

До складу елемента "Амортизація" включається сума нарахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів.

До складу елемента "Інші операційні витрати" включаються витрати операційної діяльності, які не увійшли до складу вищеперелічених елементів, зокрема витрати на відрядження, на послуги зв'язку, плата за розрахунково-касове обслуговування тощо.

Для обліку операційних витрат за економічними елементами передбачено транзитні рахунки: 80 "Матеріальні затрати", 81 "Витрати на оплату праці", 82 "Відрахування на соціальні заходи", 83 "Амортизація", 84 "Інші операційні витрати". Їх призначення не обмежується тільки тим, що за даними цих рахунків складають Звіт про фінансові результати. Застосування рахунків класу 8 поряд з рахунками класу 9 дозволяє реалізувати функції управління – розрахувати не тільки загальну суму операційних витрат, але й їх складові. Так, розглядаючи загальну суму матеріальних витрат (рахунок 80 "Матеріальні витрати"), можна проаналізувати їх структуру: витрати сировини й матеріалів; витрати палива і електроенергії; витрати запасних частин тощо.

У складі облікових регістрів за журнально-ордерною формою, затверджених Міністерством аграрної політики України, не передбачено окремих журналів-ордерів та відомостей для відображення операцій по рахунках 80-84.