Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмінправо-2000.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
496.13 Кб
Скачать

Додаток 2

Проект Кодексу України про адміністративні проступки

Підготовлений робочою групою при Верховному Суді України

(Витяг) Загальна частина - Глава 1

            Стаття 1. Завдання Кодексу України про адміністративні проступки

                        Кодекс України  про адміністративні проступки має завданням охорону соціально-економічних, політичних та особистих прав і свобод людини і громадянина, конституційного ладу України, а також прав і законних інтересів юридичних осіб всіх форм власності, встановленого порядку управління, громадського порядку, зміцнення законності, запобігання протиправним діянням, виховання громадян у дусі точного і неухильного додержання Конституції України і законів, поваги до прав, честі і гідності інших громадян, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов`язків, відповідальності перед суспільством.

 

            Стаття 2. Законодавство України про адміністративні проступки

 

            Відповідальність за адміністративні проступки встановлюється цим Кодексом.

            При прийнятті нових законів, що регулюють відносини, які потребують адміністративно-правової охорони, до цього Кодексу вносяться відповідні зміни.

 

            Стаття 3. Запобігання адміністративним проступкам

 

            Державні органи, об`єднання громадян, підприємства, установи, організації, їх трудові колективи розробляють і здійснюють заходи, спрямовані на запобігання адміністративним проступкам, виявлення і усунення причин та умов, які сприяють їх вчиненню, на виховання громадян у дусі високої свідомості і дисципліни, суворого додержання законів України.

 

            Стаття 4. Повноваження сільських, селищних, міських рад щодо            прийняття                                       рішень, за порушення яких передбачено адміністративну                                                          відповідальність

 

            Сільські, селищні, міські ради мають право приймати в межах,  визначених законом,  рішення з питань боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність.

            Сільські, селищні, міські ради мають право встановлювати відповідно до законодавства правила, за порушення яких статтями 293, 304, 368  цього Кодексу встановлена адміністративна відповідальність, а також встановлювати переліки та види громадських робіт.

           

            Стаття 5. Забезпечення законності при застосуванні заходів примусу за                                             адміністративні проступки

 

            Ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним проступком інакше як на підставах і в порядку, встановленому чинним законодавством.

            Провадження в справах про адміністративні проступки здійснюється на основі суворого додержання законності.

            Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу проводиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законодавством та з повагою до громадян.

            Додержання вимог законодавства при застосуванні заходів впливу за адміністративні проступки забезпечується систематичним контролем з боку уповноважених органів і посадових осіб, правом оскарження, іншими, встановленими законодавством, засобами.

 

            Стаття 6. Доступність законодавства про відповідальність за адміністративні                        проступки

 

            Державні органи зобов`язані своєчасно оприлюднювати та роз`яснювати законодавчі акти, що встановлюють адміністративну відповідальність.

            Незнання норм цього Кодексу не звільняє від відповідальності.

 

            Стаття 7. Дія законодавства про відповідальність за адміністративні                                                   проступки в часі

 

            Особа, яка вчинила адміністративний проступок, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час вчинення проступку.

            Акти, що пом`якшують відповідальність за адміністративний проступок, мають зворотну силу, тобто поширюються  і на проступки, вчинені до видання цих актів.

            Акти, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні проступки, зворотної сили не мають.

            Особа, що притягнута до адміністративної відповідальності  за діяння,  що вже  не є заборонене законом, підлягає звільненню від накладеного органом (посадовою особою) адміністративного стягнення.

 

            Стаття 8. Дія Кодексу про адміністративні проступки в просторі

 

            Усі особи, які вчинили адміністративні проступки на території України, підлягають відповідальності на підставі цього Кодексу.

            У випадку вчинення адміністративного проступку на повітряному, морському або річковому судні, яке знаходиться за межами України, але не на території іноземної держави, відповідальність настає за нормами цього Кодексу, якщо дане судно зареєстроване в Україні.

 

            Стаття  9.  Принцип рівності перед законом

 

            Особи, що вчинили адміністративний проступок, є рівними перед законом. Фізичні особи підлягають адміністративній відповідальності незалежно від раси, національності, статі, мови, походження,  майнового і посадового стану, місця проживання, політичних, релігійних та інших переконань, а юридичні особи - незалежно від місця знаходження, організаційно-правової форми, підпорядкованості та інших обставин.

 

            Стаття 10. Презумпція невинуватості

 

            Особа підлягає адміністративній відповідальності за порушення, щодо яких встановлена її вина.

            Особа, стосовно якої провадиться провадження у справі про адміністративні проступки, вважається невинною, доки її вина не буде доведена в порядку, передбаченому цим Кодексом і визначена постановою судді, органу (посадової особи), уповноваженої розглядати справи про адміністративні проступки, що набрала  чинності.

            Особа, що притягається до адміністративної відповідальності, не зобов’язана доказувати свою невинуватість.

            Усі сумніви щодо доведеності вини особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, тлумачаться на її користь.