Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналіз та прогнозування зовнішньої політики.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
91.35 Кб
Скачать

Міністерство освіти i науки, молоді та спорту України

Волинський національний університет імені Лесі Українки

Кафедра країнознавства і міжнародних відносин

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної роботи

проф. Гаврилюк С. В.

“ ” 2011 р.

Робоча навчальна програма

дисципліни „Аналіз та прогнозування зовнішньої політики”

Галузь знань

Спеціальність

0302 Міжнародні відносини

8.03020101

Міжнародні відносини

Денної форми навчання

Луцьк 2011

Аналіз та прогнозування зовнішньої політики”. Робоча навчальна програма курсу. – Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2011. – 26 с.

Розробник:

канд. геогр. наук, доцент

кафедри країнознавства і

міжнародних відносин Патійчук В.О.

Рецензент:

доктор політ. наук, професор,

завідувач кафедри міжнародної

інформації Тихомирова Є.Б.

Робоча навчальна програма розглянута

і затверджена на засіданні кафедри

країнознавства і міжнародних відносин,

протокол № 1 від 29.08.2011 р.

Завідувач кафедри:

доктор геогр. наук, професор

кафедри країнознавства і

міжнародних відносин Коцан Н. Н.

Робоча навчальна програма схвалена

методичною комісією факультету

міжнародних відносин

протокол № 1 від 09.09.2011 р.

Голова комісії:

канд. геогр. наук, доцент

кафедри країнознавства і

міжнародних відносин Романюк Н. І.

    1. Опис навчальної дисципліни

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Напрям: 0302 – міжнародні відносини

Спеціальність: 8.03020101 – „Міжнародні відносини”.

Освітньо-кваліфікаційний рівень: магістр.

Кількість кредитів, відповідних ECTS: 3.

Загальна кількість годин: 108.

Тип дисципліни: обов’язкова.

Рік підготовки: 3.

Семестр: 9.

Лекції: 20 год.

Семінари: 16 год.

Самостійна робота: 36 год. (самостійна робота у сесійний період).

Індивідуальна робота: виконання індивідуальних науково-дослідних завдань, 36год.

Модулів: 2.

Змістових модулів: 2.

Вид контролю: екзамен.

2. Пояснювальна записка

Нормативна навчальна дисципліна „Аналіз та прогнозування зовнішньої політики” є професійно-орієнтованою дисципліною освітньо-професійної програми підготовки фахівців спеціальності 8.03020101 – „Міжнародні відносини” освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр”.

Мета вивчення дисципліни: опанування студентами знаннями та вміннями аналізу політики, а також формування у них навичок інформаційно-аналітичної діяльності в галузі міжнародних відносин.

Об’єкт вивчення: зовнішня політика країн (регіонів) та методологія проведення її аналізу.

Предмет навчальної дисципліни: системний підхід до організації аналітичної діяльності в галузі міжнародних відносин.

Завдання курсу: полягають у вивченні аспектів та процесів інформаційно-аналітичної діяльності зовнішньої політики країн (регіонів), формуванні навичок інформаційно-аналітичних досліджень у міжнародних відносинах, у наданні майбутнім фахівцям-аналітикам знань та вмінь інформаційно-аналітичної діяльності в галузі зовнішніх відносин.

Вимоги до знань та вмінь:

Студенти повинні знати основні сучасні концепції інформаційно-аналітичної діяльності в міжнародних відносинах, методологію інформаційно-аналітичної діяльності, конкретні методики та методи обробки інформаційних потоків та підготовки аналітичних матеріалів, а також основи організації та функціонування інформаційно-аналітичних структур, роль і місце України в міжнародних інформаційних відносинах, структурні, функціональні та аналітичні моделі міжнародних інформаційних відносин.

Студенти повинні застосовувати набуті знання на практиці; використовувати методи й методики обробки інформаційних потоків у процесі підготовки аналітичних досліджень; розробляти аналітичні моделі міжнародних відносин для дослідження конкретних міжнародних ситуацій та зовнішньополітичного курсу країн.

Місце у структурно-логічній схемі спеціальності. Нормативна навчальна дисципліна „Аналіз та прогнозування зовнішньої політики” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр”, базується на навчальних дисциплінах „Вступ до спеціальності”, „Інформатика”, „Міжнародні відносини та зовнішня політика”, „Інформаційно-аналітична діяльність у міжнародних відносинах”, „Конфліктологія та теорія переговорів”, „Міжнародна інформація” і є основою для вивчення навчальних дисциплін бакалаврської підготовки: „Міжнародна та європейська безпека”, „Національна безпека України”, „Сучасні конфлікти та їх врегулювання” та виконання магістерських робіт.

Мета курсу: формування у студентів знань про специфіку функціонування міжнародної системи та вмінь аналізу і прогнозування зовнішньої політики. Студенти повинні засвоїти ключові категорії, що використовуються в дослідженнях у сфері аналізу зовнішньої політики та міжнародних відносин, методологічні основи аналізу та прогнозування міжнародних відносин та зовнішньої політики держав; моделі міжнародних відносин; методи збору та опрацювання міжнародної інформації; системний аналіз міжнародних взаємодій; організацію аналітичної діяльності зовнішньої політики.

Основні теми курсу: теоретичні підходи та аналітичні дослідження міжнародних відносин та зовнішньої політики держав; роль і місце аналітичних центрів в системі зовнішньополітичної діяльності держав; основні задачі аналітичної діяльності в сфері зовнішньої політики держав; прогностична функція аналітики в дослідженні міжнародних відносин і зовнішньої політики держав; методологічні основи аналізу міжнародних відносин і зовнішньої політики держав; методи, прийоми, засоби аналітичних досліджень зовнішньої політики держави; моделі конструювання та реконструкції зовнішньої політики держав; теорії аналітичного поля в дослідженні міжнародних відносин та зовнішньої політики держав; збір та обробка зовнішньополітичної інформації; підходи, прийоми, методи формування інформаційних масивів і баз, банків даних, інформаційних моделей; комунікаційні канали, ланцюги, мережі; типізація інформаційних носіїв, інформаційні архіви та його одиниці; класифікація зовнішньополітичної інформації за адресами, джерелами, предметами тощо; фільтрація зовнішньополітичної інформації, перевірка на достовірність; уніфікація та логічна варіативність; кваліфікація, агрегація зовнішньополітичної інформації, конвент-аналіз, алгоритмізація зовнішньополітичної інформації, комунікаційний аналіз зовнішньополітичної інформації; конструювання та реконструкції процесів прийняття зовнішньополітичних рішень; організація аналітичної діяльності; процедури, структури та формати аналітичної діяльності; результуючі моделі, прогнози, аналітичні та експертні групи, центри, інститути; представлення результатів; форматування порад та пропозицій; форми та структури інформаційних довідок та звітів, аналітичних довідок, аналітичних розробок та проектів; основи планування і прогнозування зовнішньої політики; динаміка багатополюсного світу та моделі позиційного положення суб’єктів.

В результаті вивчення курсу студенти мають засвоїти: основні концепції і моделі аналізу і прогнозування зовнішньої політики в міжнародних відносинах, методологію інформаційно-аналітичної діяльності, конкретні методики та методи обробки інформаційних потоків та підготовки аналітичних матеріалів, знати основні принципи організації та функціонування інформаційно-аналітичних структур. Вміти: правильно застосовувати методи і методики аналізу й прогнозування зовнішньої політики; розробляти аналітичні моделі міжнародних відносин для дослідження конкретних міжнародних ситуацій; використовувати сучасні методики обробки інформаційних потоків та підготовки аналітичних матеріалів; здійснювати інформаційно-аналітичну роботу шляхом моніторингу сучасних політичних процесів.