Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖД 110-150.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
336.38 Кб
Скачать

110. Пожежі у місті. Причини та етапи розвитку пожежі в приміщенні

Основні причини пожеж

*Необережне поводження з вогнем

*Порушення правил установлення (монтажу) та експлуатації електроустаткування та побутових електроприладів

*Порушення правил установлення (монтажу) та експлуатації приладів опалення

*Підпали

*Пустощі дітей з вогнем

*Несправність виробничого устаткування

За вищевказаними причинами виникає понад 90% усіх пожеж в нашій державі.

Пожежі можна поділити на ПРИРОДНІ та АНТРОПОГЕННІ. До ПРИРОДНИХ належать пожежі, що виникають внаслідок прямих ударів блискавки (розрядів атмосферної електрики), виверження вулканів, самозаймання торфу, вугілля тощо. Кількість таких пожеж незначна - менше 1%.

АНТРОПОГЕННІ пожежі прямо чи побічно пов'язані з людським чинником, тобто з пожежонебезпечною діяльністю людини або невтручанням людини з метою запобігання пожежонебезпечних ситуацій. Такі пожежі виникають у 99 випадках із 100.

Якщо синтезувати на підставі аналізу наявні причини пожеж та виділити головну з них, то ми легко впевнимося, що абсолютна більшість пожеж виникає безпосередньо з вини людини, або через необізнаність з правилами і вимогами пожежної безпеки, або внаслідок несвідомого, поверхового, недбалого ставлення до їх виконання.

111Дії мешканців при пожежі в квартирі. Заходи по евакуації.

Пожежа - неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, яке

призводить до матеріальної шкоди.

Пожежі в житлових приміщеннях: причини, небезпечні чинники, правила поведінки.

Більшість пожеж відбувається у житлових будинках. Причини їх практично завжди однакові - постарілі комунікації, несправна електропроводка, куріння в недозволених місцях і залишені без нагляду електроприлади.

Якщо у вас або у ваших сусідів сталася пожежа, головне - відразу ж викликати пожежну охорону. Якщо загорівся побутовий електроприлад, постарайтеся його знеструмити, якщо телевізор - перш за все, витягніть вилку з розетки або обесточьте квартиру через електрощит. Пам'ятайте! Палаючий телевізор виділяє безліч токсичних речовин, тому постарайтеся відразу ж вивести з приміщення людей. Накрийте телевізор будь-який щільною тканиною, щоб припинити доступ повітря. Якщо це не допоможе, через отвір в задній стінці залийте телевізор водою. Перевірте, чи закриті всі вікна і кватирки, інакше доступ свіжого повітря додасть вогню сили. Якщо горять інші електричні прилади або проводка, то треба вимкнути рубильник, вимикач або електричні пробки, і після цього викликати пожежних.

Якщо пожежа виникла і поширився в одній з кімнат, не забудьте щільно закрити двері палаючої кімнати - це завадить вогню поширитися по всій квартирі і сходовому майданчику. Ущільніть двері мокрими ганчірками, щоб в інші приміщення дим не проникав. У сильно задимленому просторі потрібно рухатися поповзом або пригнувшись.

Всупереч поширеній думці, гасити вогонь простою водою - неефективно. Краще всього користуватися вогнегасником, а при його відсутності - мокрою тканиною, піском або навіть землею з квіткового горщика.

Якщо ви бачите, що ліквідувати загоряння самотужки не вдається, негайно йдіть. Візьміть документи, гроші і покиньте квартиру через вхідні двері. Якщо шлях до вхідних дверей відрізаний вогнем і димом - рятуйтеся через балкон. До речі, самі безпечні місця в палаючій квартирі - на балконі або біля вікна. Тут пожежні знайдуть вас швидше! Відкривайте двері на балкон обережно, оскільки полум'я від великого притоку свіжого повітря може посилитися. Не забудьте щільно закрити двері балкона за собою.

Постарайтеся перейти на нижній поверх (за допомогою балконного люка) або по суміжній балкону до сусідів. Але пам'ятайте: вкрай небезпечно спускатися по мотузках, простирадлах і ринвам. Тим більше не слід стрибати вниз!

Ще один шлях порятунку - через вікно. Ущільніть двері в кімнату ганчірками. Як тільки переконайтеся, що ваш заклик про допомогу почули, лягайте на підлогу, де менше диму. Таким чином можна протриматися близько півгодини.

Оскільки вогонь і дим поширюються знизу вгору, особливо обережними повинні бути жителі верхніх поверхів.

Якщо ви випадково опинилися в задимленому під'їзді, рухайтеся до виходу, тримаючись за стіни (перила нерідко ведуть у глухий кут). Перебуваючи у висотному будинку, не біжіть вниз крізь полум'я, а використовуйте можливість врятуватися на даху будівлі, не забувайте використовувати пожежні сходи. Під час пожежі заборонено користуватися ліфтом - його в будь-який час можуть відключити. Крім того, ви самі заженете себе в пастку, так як можете "зависнути" в ліфті між палаючими поверхами та отримати отруєння чадним газом. Вибираючись з під'їзду на вулицю, як можна довше затримайте дихання, а ще краще - захистіть ніс і рот мокрим шарфом або хусткою.

Пожежа на кухні чи на балконі. На кухні та балконі найчастіше відбуваються масштабні загоряння. Пам'ятайте, що небезпечно зберігати на кухні та на балконі легкозаймисті речовини, різні ганчірки. Адже навіть випадково залетів на балкон недопалок може стати причиною сильної пожежі! Точно також і на кухні - розвіваються від вітерцю фіранки можуть спалахнути, якщо вони висять в безпосередній близькості від плити. Тому не слід захаращувати кухню та балкон непотрібними речами, старими меблями, макулатурою та іншими предметами, які можуть послужити "їжею" вогню.

Якщо загорілося масло (у каструлі або на сковороді), то перекрийте подачу газу та електроенергії. Накрийте сковороду або каструлю кришкою, мокрою ганчіркою, щоб загасити полум'я, і ​​нехай вони так стоять до охолодження масла - інакше вогонь спалахне знову. Ганчірку з грубої тканини (така завжди повинна бути на кухні) накиньте на руки, оберігаючи їх від вогню. Після цього, щоб перекрити доступ повітря до вогню, обережно накиньте її на предмет, що горить. При попаданні палаючого масла, жиру на підлогу або стіни використовуйте для гасіння будь-пральний порошок (як порошковий вогнегасник), засипаючи їм вогонь. При перегріванні плити спочатку потрібно відключити її, а потім накрити спіраль мокрою ганчіркою. На балконі слід зберігати всі предмети або під щільним кожухом, або в металевих ящиках. Пожежні також рекомендують тримати на балконі відро з піском.

---Потрібно враховувати, що вогонь у багатоповерхових приміщеннях часто поширюється через вентиляційні системи, в яких накопичується легкозаймистий пил, павутина, сажа. Тому, щоб відвернути поширення вогню через вентиляційні системи, їх також слід заливати водою та спеціальною піною. Одним із джерел пожежі є сміттєпровід. Щоби уникнути пожежі треба утримувати його у належному санітарному стані.

При будівництві різноманітних споруд передбачаються конструктивні елементи, які обмежують розвиток загорання. Поширення пожеж може відбуватися як по поверхні всередині будинків, так і по будівельних конструкціях.

Якщо пожежа сталася на верхніх поверхах будинку, під час евакуації потрібно користуватися сходами або переходами між балконами. Тому «модні» засклені балкони є порушенням пожежної безпеки.

Для запобігання поширенню пожеж передбачається: розділення будинків протипожежними стінами або перекриттями на пожежні відсіки (вогнестійкість до 2,5 години); розділення будинків протипожежними перегородками на секції (вогнестійкість до 45 хвилин); влаштування протипожежних перешкод для обмеження поширення вогню по конструкціях, горючих матеріалах (гребені, бортики, козирки, пояси тощо); облаштування протипожежних дверей та воріт (вогнестійкість до 70 хвилин); влаштування протипожежних розривів між будинками. Запобігти поширенню вогню на сусідні приміщення можна за умови дотримання протипожежних правил утримання територій, будинків, приміщень, виконання профілактичних заходів.

Територію об'єктів необхідно утримувати в чистоті, не допускати її захаращення. Неприпустимо захаращувати приміщення легкозаймистими матеріалами, заставляти проходи, евакуаційні виходи, підступи до засобів пожежегасіння. Усе це у випадку виникнення пожежі сприятиме швидкому поширенню вогню, заважати його локалізації та гасінню. Для того щоб локалізувати вогонь, слід прибрати із приміщень, які межують з осередком вогню, легкозаймисті та горючі предмети, змочити їх водою та спеціальною протипожежною піною.

У більшості громадських споруд встановлено внутрішній протипожежний водопровід із пожежними кранами. Кожний пожежний кран укомплектовано пожежним рукавом.