Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

3. Специфічні інформаційні потреби як фактор спеціалізації органів нті

Спеціалізація органів НТІ визначається специфікою їх цілей і задач, які в свою чергу. є похідними від цілей і задач тієї системи, підсистемою якої вони є.

Під формою зв'язку між інформаційною діяльністю і іншими соціальними підсистемами в даному випадку розуміються потреби в уже відомій і збереженій в суспільстві інформації, що використовується для вирішення різнопорядкових, поставлених в рамках конкретних видів діяльності задач. Специфіка цих задач і породжена ними потреба є основою для розподілу праці всередині державної системи НТІ і спеціалізації входження в її склад інформаційних служб.

Функціонуючи в якості підсистеми ДСНТІ, обласні НДІ НТІ в галузі аналітико-синтетичного опрацювання інформації орієнтуються на потреби, які зі змістового боку визначаються тенденціями подвійного роду. Перша з них пов'язана з обміном досвідом між однорідними компонентами ряду різнорідних спеціалізованих в рамках єдиного виробництва, дослідження програми тощо і необхідні обміну інформацією між цими різнорідними компонентами.

Інформаційно-аналітична діяльність обласних органів НТІ в основному орієнтується на задоволення потреб, пов'язаних з наявними запитами, компонентами ряду виробництв і обміном передовим досвідом між ними.

Однак ця напрямленість піддається справедливій критиці, оскільки будь-який з цих загальних компонентів виробництва, набуваючи свою специфіку в окремій галузі і підпрограмі, в більшій мірі підлягає компетенції галузевих інформаційних служб, ніж міжгалузевих органів. За останніми визнається роль органації регіональних ДІФів такого роду інформації, але не її опрацювання. Що ж стосується аналітичного перетворення інформації, то міжгалузеві інформаційні органи запобігають неякісного дублювання функцій галузевих служб в більшій ніж зараз мірі, повинні орієнтуватися на інформаційні потреби, пов'язані з інтеграційними процесами в науці і техніці, виробництві, перш за все на потреби, що виникають в зв'язку з розробкою і реалізацією комплексу соціально-економічних і науково-технічних програм, які займають все більш помітне місце в плануванні і розвитку економіки і рівні життя в цілому.

Для уточнення природи цих потреб надається доцільним аналізувати інформаційно-управлінські функції науки як нової форми спеціальної наукової праці.

4. Автоматизація процесів інформаційного забезпечення впровадження досягнень науки і техніки в регіоні

Концентрація на обмеженій території потужного науково-технічного потенціалу і високоспеціалізованого виробництва, що стосується різних галузей народного господарства, створює сприятливі умови для широкого міжгалузевого обміну НТД на регіональному рівні, включаючи масове і оперативне використання результатів НДР та ДКР. Однак, не дивлячись на переваги територіальної концентрації науки і виробництва, їх взаємодія на регіональному рівні відпраьована недосконало.

Серед основних причин - недосконалість внутрішньо-регіональних характеристик інформаційної комунікації, яка виражається в випадковому характері інформаційних контактів між науковими організаціями і промисловими підприємствами різної галузевої належності з питань виткористання досягнень НТП, а також у відсутності оперативної системи інформування регіональних органів управління даними про науково-технічний потенціал регіону і потреби підприємств і організацій в прогресивних техніко- технологічних і організаційно-економічних рішеннях.

Традиційні методи інформування, засновані на інтуітивному пошуці необхідної інформації і ручному режимі її опрацювання, стихійному формуванні східного потоку НТІ про науково-технічні досягнення і передовий виробничий досвід практично неможливо вирішити проблеми оперативного, достовірного і вичерпного забезпечення органів управління регіону, колективів підприємств і організацій. Відомостями про науково-технічні досягнення забезпечують відбір найбільш цінних нововведень і їх багаторазове впровадження в масштабах регіону.

Необхідна чітка система накопичення відповідних даних, пошуку контрагентів і оперативної видачі необхідної інформації. Така система повинна забезпечувати співставлення даних про накопичення науково-технічного потенціалу і впровадження науково-технічних досягнень і передового виробничого досвіду з потребами в виконаних і проведених НДР, ДКР з різної тематики.

Для регіонів з потужною науковою і виробничою базою, до яких відноситься Київ і Київська область, подібна система може бути реалізована лише з використанням автоматизованої системи НТІ, заснованої на принципах банківських технологій.

У відповідності з перерахованими вимогами система повинна включати як мінімум наступну взаємодію автоматизованих БД:

^ Науково-технічного потенціалу регіону (БД науково-технічного прогресу);

^ НДР, ДКР, виконаних організаціями регіону (БД НДР, ДКР);

^ Науково-технічні досягнення, в тому числі раціоналізаторські пропозиції і передовий виробничий досвід, впроваджений в регіоні (БД НТД / ПВД);

^ Інформаційних потреб з науково-технічних проблем підприємств і організацій регіону (БД ІП).

Для уникнення регіональної замкненості повинно бути передбачено можливість взаємодії перерахованих БД з державними базами даних НДР, ДКР і НТД / ПВД, утримувачами яких є відповідні ДНТІЦентри. Інформаційна система такого типу створюється в наш час в Київському відділенні УкрНДІНТІ для обслуговування підприємств, організацій і органів управління НТП в регіоні. Мета системи - шляхом накладання відомостей, що містяться в БД ІП на дані баз-накопичувачів інформації з НТПр, НДР, ДКР, НТД / ПВД забезпечення можливе багаторазове використання результатів досліджень і розробок підприємств регіону; на основі науково-технічного потенціалу регіону сформовано соціальне замовлення наукової організації для вирішення загальнорегіональних проблем і окремих задач міжгалузевого характеру, сприяння встановленню прямих контактів між науковими організаціями і підприємствами регіону при вирішенні проблем технічного переозброєння, оновлення номенклатури і підвищення якості продукції, що випускається.

Зручною формою збору даних про науково-технічний потенціал регіону є паспортизація підприємств і організацій, що виконують НДР та ДКР, в першу чергу - заклади галузі "Наука і наукове обслуговування". Паспорт наукового закладу - комплекс інформаційних документів, що містять набір даних, необхідних і достатніх з одного боку, для управління розвитку наукових закладів, а з іншого, для виявлення можливостей реалізації накопиченого потенціалу в інтересах народного господарства регіону. Структура паспотру повинна дозволяти ретроспективно опрацьовувати дані за будь-який період з річним циклом актуалізації, що співпадає з закінченням календарного року.

Макет паспорту - машинно-орієнтований формат , готовий до введення в ЕОМ, але допускає можливість ручного опрацювання. Аналітичне опрацювання масиву заповнених паспортів дає можливість отримати більше 50 зрізів, що дозволить розподілити загальну кількість організацій і підприємств міста, що проводять НДР і ДКР з відомчої належності, а також районам і секторам науки (академічний, галузевий, підприємства, вищого навчального закладу); визначити кількість працюючих в спеціальних підрозділах, забезпечити доведення результатів НДР, ДКР (дослідно-експлуатаційних виробів).

Методи виявлення інформаційних потреб мають різний ступінь об'єктивності, що залежить від вибраного принципу вивчення, цілей, задач і об'єкту дослідження, а також від характеру і профілю діяльності споживачів, їх пріоритетної орієнтації на форми, методи і режими задоволення інформаційних потреб, а також ряду інших факторів.

Всебічне вивчення інформаційних потреб передбачає аналіз наступних характеристик: тематичної напрямленості, режиму інформування, форми подання даних оперативного обслуговування, повноти, об'єму і тимчасової глибини (ретроспективності) відомостей, що запитували.

Запропонований спосіб задоволення потреб засобом вищенаведеної автоматизованої БД заздалегідь обумовлює більшість перерахованих характеристик: режими інформування, ВПІ і ретроспективний пошук; форму подання даних - машинним роздрукуванням з адресами потенційного виконання робіт або місцезнаходження технічної документації, рефератів, НДР, ДКР, НТД / ПВД, оперативних технічних можливостей системи, повноту - повним задіянням БД, релевантність - наявністю в БД релевантної інформації, а пертинентність - відсутністю введенних в систему опису потреб реальному змісту НТП, що виникають перед споживачем.

На регіональному рівні для вивчення тематичного напрямку інформаційних потреб виробничих колективів можна скористатися даними з профілю діяльності і спеціалізації підприємства, переліками НТП, що перед ними стоять, а також перспективними планами технічного розвитку виробництва, планами нової техніки і оргтехзаходів, реальним попитом на НТІ з певної тематики, виявлення методами разових досліджень і аналізом вимог на обслуговування, що надійшли в регіональний центр НТІ. Раніше виконані дослідження різних варіантів вивчення інформаційних потреб на прикладі промислових підприємств Київського, Донецького, Львівського регіонів показали, що найбільш прийнятними і практично рівноцінними виявилися методи вибіркового дослідження і аналізу тематичного спектру потоків разових запитів, що надійшли в територіальний інформаційний центр.

Основними джерелами інформації для виявлення в результаті НДР, ДКР і НТД стали наступні:

•S Перелік і узагальнення проблем регіону, включених в договір на комплектування інформаційного забезпечення на рік, і в заявки підприємств і організацій Києва з цих проблем (приблизно 3 тисячі проблем, заявлених майже сотнею підприємств);

•S Разові тематичні запити від підприємств і організацій, що надійшли у відділ документально-інформаційного обслуговування УкрНДІНТІ протягом року (приблизно 100 запитів від 20 підприємств);

•S Приватні науково-технічні проблеми спеціальними опитувальними формами, розробленими Київським відділенням УкрНДІНТІ (приблизно 2500 проблем заявлених 80 підприємствами);

Потреби в інформаційному забезпеченні НДР, ДКР, що проводяться на промислових підприємствах Києва, які виконують дослідження і розробки і звітують (приблизно 600 проблем з 40 підприємств).