Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Тема 6. Інформаційні фонди та їх формування.

План:

  1. Поняття, призначення та склад інформаційних фондів.

  2. Інформаційні центри та агентства.

  3. Основні функції інформаційних центрів.

  4. Інформаційні портали, їх призначення, будова та функції.

1. Поняття, призначення та склад інформаційних фондів

Інформаційний фонд (ІФ) — це масив документів найбільших галузевих і міжгалузевих центрів і інститутів інформації, відділів НТІ різних підприємств, організацій, фірм, комерційних служб, бірж, агентств за інформацією, обчислювальних центрів і т.п. Головна задача цих установ — збір, зберігання, переробка різних видів документарної і недокументарної інформації, оперативне і повне задоволення інформаційних потреб суспільства, співробітників науково-дослідних, дослідно-конструкторських установ, комерційних структур.

ІФ зберігають інформацію в найкоротшій, стислій формі. На відміну від БФ, тут переважають вторинні документи, що є результатом аналітико- синтетичної обробки первинних документів — реферування, анотування, складання фактографічних, концептографічних матеріалів, бібліографічних оглядів, експрес-інформації і т.п. Крім цього в ІФ входять деякі видання, в основному довідкового характеру — енциклопедії, енциклопедичні і мовні словники, довідники, каталоги, цінники, прейскуранти, звіти про НДР і ДКР, креслярсько-конструкторська і нормативно-технічна документація і т.п. Значну частину фондів складають машиночитаємі документи: магнітні і оптичні диски, магнітні стрічки, мікрофільми, мікрофіші, перфокарти, перфострічки і т.п. На фірмових підприємствах часто фонди спеціальної бібліотеки і органу НТІ об'єднують до єдиного довідково-інформаційного фонду (ДІФ).

Довідково-інформаційний фонд являє собою сукупність опублікованих та неопублікованих документів, систематизованих, споряджених довідковим апаратом та призначених для довідково-інформаційної роботи. Це впорядковане зібрання документів, забезпечене довідково-пошуковим апаратом, та використовуване центром, службою чи інститутом інформації, органом науково-технічної інформації при здійснені довідково-інформаційної роботи.

Призначенням кожного довідково-інформаційного фонду є оперативне доведення необхідної інформації до відповідних споживачів на потрібному якісному рівні.

Основними цілями кожного довідково-інформаційного фонду є:

    1. Ціленаправлене накопичення документів (комплектування довідково- інформаційного фонду).

    2. Систематизація документів.

    3. Створення довідкового апарату до документів.

    4. Обробка документів з метою вилучення з них найбільш вагомих відомостей для видання оперативної інформації.

    5. Введення інформаційно-пошукових систем, які забезпечують досить повний та оперативний пошук необхідних документів та оперативних даних.

    6. Забезпечення споживачів інформації необхідними видами документів.

    7. Ведення довідково-інформаційної роботи.

    8. Розмноження інформації.

    9. Передача інформації.

Довідково-інформаційний фонд повинен надавати споживачам окрім необхідних документів та відомостей про них , але й конкретні фактичні данні по запиту, тобто повинен забезпечувати спеціалістів не тільки документографічною, але й і фактографічною інформацією. Існує три види інформаційного пошуку: внутрішньо бібліотечний, бібліографічний та фактографічний.