Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_ne_IYeYeD-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
375.84 Кб
Скачать

32,33.Економічні умови виникнення сша. Особливості становлення ринкового господарства в сша

За 300 років з моменту відкриття Північної Америки ко­лонізаторами було по-господарському опановано її Східне узбе­режжя і Південь — від Флориди до Техаса (який входив до скла­ду іспанської Мексики). На Півдні США склався плантаторський тип господарства, аналогічний південноамериканському, засно­ваний на використанні праці чорношкірих рабів. Економічна ефективність рабовласницького господарства на Півдні США, всупереч поширеній думці, була досить висока. На Північному Сході фермерське сільське господарство мирно існувало разом з мануфактурною промисловістю, суднобудуванням і вироб­ництвом алкоголю. Британія всіляко намагалась не припустити бурхливого економічного розвитку своєї колонії, оскільки це могло б призвести до її конкуренції з метрополією. Розумна в ці­лому економічна політика супроводжувалася всілякими дріб'яз­ковими обмеженнями і непоступливістю в галузі самоврядування і податкової політики. Як це часто буває в історії, саме незначний на перший погляд привід призвів до війни, що мала наслідки, які шкідливі для всього світу.

Війна за незалежність (1775-83 р.) носила по суті антифе­одальний, антиколоніальний, буржуазний характер. До числа ЇЇ найважливіших наслідків можна віднести:

  1. ліквідацію феодальних порядків, що встановлювалися Англією в сільському господарстві, що відкинило колоніально-фермерський шлях розвитку господарства;

  2. роздолля для підприємницької діяльності в різно­манітних галузях відчинив дорогу до побудови підприємницької економіки;

  3. звільнення від обмежень у міжнародних відношеннях: торгівлі, переливу капіталу, припливі трудових ресурсів різно­манітного ступеня кваліфікації, але вис око оплачувані в силу множинності альтернатив;

  4. очищення поля для: промислового розвитку на базі пе­редової техніки й організації виробництва, не обмеженого за­старілими традиціями й обмеженнями;

  5. формування єдиного і місткого внутрішнього ринку, транспортної і грошової систем;

  6. просування кордону Штатів на Захід, аж до Тихого океану, що сприяло формуванню величезної територіальної дер­жави, багатої різноманітними природними ресурсами.

До особливостей американського первісного нагромад­ження капіталу можна віднести:

  1. інтенсивний форсований темп — декілька десятиліть, а не сторіч, як у Європі;

  2. міжнародний американо-англо-європейський характер;

  3. експропріацію земель місцевого (індійського) населення;

  4. завізне походження робочої сили.

До особливостей промислового перевороту в США можна віднести:

  1. більш широке застосування водяного колеса;

  2. більш тривале існування мануфактури і фа­брики;

  3. більш швидкі темпи стандартизації виробництва;

  4. швидке застосування винаходів, у тому числі запозичених.

У 1860 році економіка США характеризувалася такими по­казниками: населення 31,5 млн. чоловік, у тому числі 4 млн. рабів; 1100 бавовняних фабрик з 5 млн. веретен; 1 млн. тонн чавуна, 14 млн. тонн вугілля, 49 тис. км залізниць; частка сільськогоспо­дарського населення — 59%, чисельність зайнятих у промисловос­ті і будівництві — 2,1 млн. чол., на транспорті й в торгівлі — 0,8 млн. чол., загальна вартість продукції фермерів — 1,2 млрд. дол., частка у світовому промисловому виробництві — 17%, у тому числі 0,9 млн. тонн бавовни — 66% його світового виробництва.

Просування кордону Штатів на Захід супроводжувалося постійними суперечками про характер землеволодіння і типи гос­подарства в новому штаті — фермерське або плантаторське, ра­бовласницьке (екстенсивне) або вільне (інтенсивне). Супротив­ників, звісно ж у першу чергу, цікавили не права людини і цивіль­ні свободи, а питання про політичне й економічне зміцнення або південних аристократів, або північних капіталістів. Протиріччя зрештою призвели до війни, у якій із величезною перевагою пере­могла Північ. Для фінансування військових дій уряд півночі вперше прибіг до випуску паперових доларів. На Півдні також були випущені паперові гроші, які ще до поразки стрімко знеці­нювалися стосовно золотих. Так вперше в історії відбулася гіпер­інфляція.

У 1862 році президент Лінкольн підписав Гомстед — акт, що давав будь-якому громадянину США право за 10 доларів на­бути ділянки землі до 65 гектар. Через п'ять років особистого оп­рацювання ця земля переходила в повну власність. Більш мільйо­на сімей скористалося цим правом за перші 20 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]