Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод КРред у видавництво (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
4.06 Mб
Скачать

4.Основний зміст контрольної роботи

Вступ. У вступі розкривається сутність і стан теми контрольної роботи, шляхом критичного аналізу обґрунтовується її актуальність та доводиться доцільність роботи для даного підприємства.

Формулюють мету роботи, задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Окреслюють об’єкт та предмет дослідження. Коротко викладають зміст та основні напрямки дослідження кожного пункту.

Основна частина. Основна частина контрольної роботи складається з чотирьох пунктів, які в свою чергу можуть бути розділені на підпункти.

У першому пункті потрібно розглянути загальні умови господарювання досліджуваного підприємства, провести аналіз особливостей галузі його діяльності, загальні економічні фактори і умови.

У другому пункті роботи наводиться характеристика загальної направленості фінансово-господарської діяльності підприємства, його організаційна та функціональна структура. Проводиться виявлення “хворих” місць господарювання досліджуваного підприємства.

Студент повинен для проведення подальшого аналізу у додатках навести фінансову звітність підприємства за 2 останні роки (якщо такої можливості немає, тоді за останній рік по кварталах ).

У третьому пункті роботи на основі даних фінансової звітності підприємства проводяться числові розрахунки.

Розрахунки здійснюються з посиланням на відповідні формули, які ілюструють застосування обраної(-них) методики(-дик). Проводиться аналіз результатів розрахунків, за яким формулюються практичні рекомендації щодо поліпшення фінансового стану, обґрунтовуються причини та фактори виявлених фінансових проблем, формулюються конкретні пропозиції для розглянутого суб’єкта господарювання.

У відповідному підпункті наводять аналіз та подають рекомендації щодо виявлених “хворих” місць господарювання (в т.ч і визначеної ділянки, відповідно до першої літери прізвища (таблиця 1)).

Таблиця 1.

Варіанти вибору додаткової ділянки аналізу

Перша літера прізвища

Ділянка аналізу

А, К, Ч

витрати обігу підприємства

Б, Л

власний капітал та ефективність його використання в господарській діяльності підприємства.

В, М, Щ

ефективність використання та управління запасами підприємства.

Г, Н, Ю

реалізація продукції (товарів, робіт, послуг) та маркетингової діяльності підприємства.

Д, П, Я

витрати на виробництво та собівартість продукції.

Продовження табл.1

Е(Є), Р

формування і використання власних фінансових ресурсів підприємства.

Ш, С

ефективність використання та управління необоротними засобами підприємства.

Ж, Т

ефективність використання та управління дебіторською заборгованістю підприємства.

З, У

ефективність використання та управління грошовими коштами підприємства.

І(Ї,Й), Ф

фонд заробітної плати підприємства та управління трудовими ресурсами

О, Х

ефективність використання та управління запасами підприємства.

Структура третього підпункту контрольної роботи наступна:

3. Комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності досліджуваного підприємства.

3.1. Оцінка майнового потенціалу підприємства (Побудова аналітичного балансу (додаток Ж)):

а) вертикальний аналіз балансу (провести аналіз розміщення, складу, структури та формування засобів підприємства та джерел формування цих засобів);

б) горизонтальний аналіз балансу (провести порівняльний аналіз показників за два останніх періоди з досліджуваного проміжку часу);

в) аналіз якісних зрушень у майновому потенціалі.

3.2. Оцінка фінансового потенціалу підприємства:

3.2.1. Оцінка ліквідності і платоспроможності (ліквідність балансу за останній період та розрахункові значення коефіцієнтів).

3.2.2. Оцінка фінансової стійкості (тип фінансової стійкості та розрахункові значення коефіцієнтів).

3.3 Оцінка та аналіз результативності фінансово-господарської діяльності підприємства суб’єкта господарювання:

3.3.1. Оцінка ефективності поточної діяльності (ділової активності).

3.3.2. Аналіз прибутку і рентабельності (аналіз формування прибутку підприємства, аналіз збільшення резервів росту прибутку, аналіз маржинального доходу та точки беззбитковості, аналіз рентабельності).

Для проведення комплексного аналізу фінансових коефіцієнтів результати розрахунків показників можна подавати у формі або загальної зведеної таблиці (додаток З), або окремих таблиць за напрямками аналізу.

У четвертому пункті контрольної роботи проводиться оцінка вірогідності банкрутства підприємства із застосуванням не менше 3 методик і порівнянням отриманих результатів та перспективний аналіз (прогнозування фінансового стану) фінансових результатів діяльності підприємства на майбутній період з використанням будь-якого методу прогнозування.

У висновках викладають найбільш важливі теоретичні і практичні результати, одержані в контрольній роботі. Вони повинні містити формулювання розв’язаної проблеми (задачі), яка стала темою дослідження. Насамперед стисло характеризують стан досліджуваного питання, далі формулюють висновки та рекомендації, отримані за третім і четвертим пунктами роботи.

У висновках необхідно наголосити на якісних і кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.