Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Kultura_2011_Stats_001.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Походження сучасних українських прізвищ

Система українських прізвищевих іменувань пройшла довгий і складний шлях історичного розвитку, перебуваючи в певній залежності від соціальної структури суспільства і зародження державності. Морфемний склад сучасного антропонімікону України почав формуватися ще в період праслов’янської мовної єдності. Особам надавалися певні прізвиська, які не передавалися у спадок, а виконували денотативну функцію – називали конкретну особу, а також конотативну функцію – характеризували носія за якимись ознаками.

У XVI-XVIII ст. наймасовішим антропонімним класом були прізвиська. З погляду морфемної структури вони не були у своїй більшості спеціальними онімічними утвореннями – ними ставали традиційні апелятиви (загальні назви).

Перетворення додаткового найменування на прізвище відбулося з появою спадковості, тобто у процесі його поширення щонайменше на три покоління.

Таким чином, становлення прізвищ тривало протягом декількох століть. Процес виникнення прізвищ відбувався неоднаково на всіх українських територіях і неодночасно охопив усі соціальні верстви. Основна маса населення України упродовж тривалого часу залишалася без офіційних (тобто зафіксованих документами) прізвищ. Початок їхньому закріпленню поклало духовенство, а саме – київський митрополит Петро Могила, який 1632 року доручив священикам вести метрики народжених, одружених, померлих. Враховуючи соціальне поширення прізвищ, С.М. Медвідь-Пахомова виділяє два основні етапи їх становлення. Перший етап характеризувався появою прізвищ, а отже, і антропонімною формулою ім’я + прізвище у представників аристократії, панства, шляхти на теренах з розвиненою приватною власністю і соціальною неоднорідністю, з офіційним спадковим правом. Другий період відзначався появою прізвищ у основної маси населення і почався майже на три століття пізніше від першого. Так, якщо у російської аристократії формування прізвищ проходило у XV-XVI ст., то основна маса селянства до реформи 1861 р., яка скасувала кріпацтво, не мала прізвищ. Довільне використання українських особових назв почало припинятися з уведенням кодифікованого права й унормування ідентифікації особи державою. Найшвидше стабілізувалися прізвища мешканців тих територій, де не відбувалося воєнних подій і де міграція населення була незначною. На території Східної України процес остаточної стабілізації прізвищ почався лише в 1826 р., тобто з часом запровадження «Нового гражданского уложения». На думку відомих ономастів (Б.Б. Близнюк, Ю.К. Редько, П.П. Чучка), періодом становлення українських прізвищ в сучасному розумінні цього терміна слід вважати період з 30‑х років XIX ст., коли на всіх етнічних українських землях набуло чинності кодифіковане право і відповідні правила користування особовими назвами.

Прізвища є багатим джерелом для вивчення лексичного розмаїття мови, історії, культури, психології, побуту та вірувань народу певної етнографічної території, оскільки їх значення розкриває суттєву для історії мови та для історії її носіїв інформацію.

Сучасні дослідники виокремлюють суфіксацію як один із найактуальніших засобів творення слов’янської антропонімії (П.П. Чучка [14]), висвітлюючи функціонування в українській антропонімії прізвищ з суфіксами -енк(о), -’ак-, -ук-/-’ук-, -чук-, -ов-/-ев-, -ів-, -ин- та ін.

Лексичною базою українських прізвищ є:

1. Особові імена (слов'янські автохтонні, що утворилися на базі лексики рідної мови, та християнські, що утворилися від імен грецького, латинського, єврейського походження тощо);

2. Топоніми (географічні назви);

3. Апелятивні означення особи (відапелятивними прізвищами є такі, що первісно ідентифікували особу за професійними, соціальними, релігійними ознаками тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]