Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INTOSAI це міжнародна організація Вищих контрол....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
224.77 Кб
Скачать

2. Розвиток співробітництва з міжнародними організаціями розвитку, відповідно до критеріїв незалежності intosai

Більшість міжнародних організацій як на глобальному так і на регіональному рівнях мають спільні з INTOSAI завдання посилення управлінських структур та підзвітності і боротьби з корупцією. Ці міжнародні організації є потенціальними партнерами у досягненні Цілі 2, наступні стратегії можуть розвинути зв´язки INTOSAI з такими організаціями:

a. Враховуючи та визнаючи різні типи ВКО, INTOSAI повинна розробляти стратегії зовнішніх зв´язків там де різні елементи INTOSAI можуть бути використані у діяльності багатосторонніх міжнародних організацій та донорських програм. Ця стратегія могла б також допомогти ВКО сприяти покращенню ситуації в їх країнах.

b. Активізація діалогу між INTOSAI, ВКО-членами та багатосторонніми організаціями як на регіональному рівні так і на рівні окремої країни.

3. Надання консультацій

Експерти є носіями практичного знання та досвіду які є одним з наших найважливіших ресурсів. Для збільшення цього ресурсу INTOSAI повинна:

a. Створення пулу експертів та дослідників. INTOSAI може створити пул експертів-професіоналів у сфері державного аудиту та споріднених сферах, які можуть брати участь в аудиторських програмах. Професіонали, що працюють у ВКО, а також ті хто нещодавно звільнився чи пішов на пенсію, могли б надавати консультації.

b. Заохочення проведення спільних аудиторських програм. Ця ініціатива повинна здійснюватись не тільки за напрямками, що становлять спільний інтерес, але й для надання допомоги менш розвиненим ВКО. Спільні програми сприяють формуванню методологій, створенню керівних принципів та удосконаленню діяльності.

c.Підтримка програм обміну фахівцями та навчальних поїздок. Обмін фахівцями та здійснення навчальних поїздок можуть бути організовані ВКО, що мають значні досягнення. Такі програми сприятимуть візитам фахівців з інших ВКО для надання інформації за новими напрямками аудиту, такими як аудит культурного багатства.

4. Розвиток методології та забезпечення якості шляхом безкоштовних експертних оцінок

Як й інші напрямки, експертні оцінки слугують ряду завдань, в тому числі інституційному розвитку, обміну знаннями та активізації співробітництва між ВКО. Надання ВКО безкоштовних експертних оцінок активізує обмін новими ідеями та методологіями аудиту і забезпечить вивчення досвіду як ВКО який надає консультацію так і ВКО якому вона надається. Для надання ґрунтовної відповіді на питання "Хто контролює контролера?" ВКО можуть використовувати такі експертні оцінки щоб продемонструвати розуміння необхідності відкритого та прозорого управління державними органами.

Три типи експертних оцінок ( забезпечення якості та відповідність законодавству, оцінка економічності та ефективності, оцінка рівня підзвітності) допомагають керівництву ВКО визначити найкращий досвід, сприяють навчанню, допомагаючи ВКО слугувати зразком. Ті ж ВКО у яких проведення експертної оцінки неможливе (або якщо прийнято рішення не проводити її) можуть скористатись методологією підготовки до експертної оцінки.

Оскільки кількість ВКО у котрих проводились експертні оцінки є замалою, не існує загальних принципів здійснення таких оцінок. Також не існує чіткого уявлення щодо заходів, які б могли заохотити більшу кількість ВКО брати участь у такій діяльності. В цій ситуації INTOSAI повинна:

a. Визначити і задокументувати існуючі угоди між ВКО про проведення експертних оцінок.

b. Сприяти активізації тих ВКО, які вважають корисним проведення таких експертних оцінок.

c. Розробити керівні принципи та підсумувати існуючій досвід з питань проведення безкоштовних експертних оцінок, створити регіональний та глобальний механізми їх проведення.

d. Відповідним чином та у встановленому ВКО - членами порядку поширювати результати експертних оцінок.

Таким чином, ціль 2 передбачає діяльність з розвитку інституційного потенціалу відповідно до потреб більшості членів INTOSAI.

Очікувані результати:

- Розвиток існуючих проектів Програми розвитку INTOSAI, її регіональних програм та збільшення кількості технічних проектів.

- Визнання переваг тісного співробітництва з міжнародними організаціями, які мають спільні з INTOSAI цілі.

- Забезпечення отримання всіма ВКО переваг від співробітництва.

- Створення мереж обміну досвідом та знаннями.

- Створення та розвиток систем забезпечення якості та внутрішнього контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]