Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 03.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

4. Правове становище відокремлених підрозділів банків та банківських об’єднань

4.1. Правове становище відокремлених підрозділів банків

4.1.1. Правове становище філії банку

Операції філії банку, згідно Розділу ІV «Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів», затвердженого постановою Правління НБУ від 08.09.2011 № 306, можуть відображатися на окремому балансі. Філія може самостійно брати участь у системі міжбанківських електронних розрахунків та мати окремий кореспондентський рахунок або працювати за консолідованим кореспондентським рахунком банку. Філії банку діють від імені банку на підставі положення про філію.

Філії банку мають право здійснювати банківські та інші операції, передбачені положенням про філію та на підставі дозволу, наданого банком, у межах отриманих банком банківської ліцензії та письмового дозволу, за винятком операцій, для проведення та обліку яких у філії немає належних умов (у тому числі відповідне програмне забезпечення і приміщення, спеціальне банківське обладнання, комп'ютерна техніка, комунікаційні засоби, спеціалісти відповідної кваліфікації тощо) або яких філії не мають права здійснювати згідно з вимогами чинного законодавства України.

Філії банків не мають права відкривати рахунки банкам та в банках, у тому числі укладати кореспондентські відносини.

Керівник філії банку діє на підставі довіреності, виданої банком.

4.1.2. Правове становище безбалансових відділень банків

Безбалансові відділення банків, як і філії, є відокремленими структурними підрозділами, які надають клієнтам банківські послуги, однак:

- їх операції не обліковуються на власному балансі;

- перелік операцій безбалансових відділень є дуже обмеженим, і зорієнтовані вони переважно на дрібного споживача.

Безбаланосві відділення банків виконують функції та операції, передбачені положенням про відділення та на підставі дозволу, наданого компетентним органом банку на право проведення відділенням окремих операцій, у межах отриманих банком банківської ліцензії та письмового дозволу (у тому числі в межах отриманого філією, якій підпорядковується відділення, дозволу банку, погодженого НБУ), за винятком операцій, для проведення та обліку яких у відділення немає належних умов (у тому числі відповідного програмного забезпечення і приміщення, спеціального обладнання, комп'ютерної техніки, комунікаційних засобів, спеціалістів відповідної кваліфікації тощо) або відділення не мають права здійснювати їх згідно з вимогами законодавства України.

4.1.3. Правове становще представництв банків

Представництво банку – територіально відокремлений структурний підрозділ банку, що виконує функції представництва та захисту інтересів банку і не здійснює банківської діяльності.

Відповідно до п. 1.1. Глави 1 Розділу ІV «Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів» представництва, що відкриваються банком, діють на підставі окремого положення та від імені банку і ним фінансуються, не мають права здійснювати банківську діяльність.

Банк відкриває представництвам поточні рахунки відповідно до законодавчих актів України та нормативно-правових актів НБУ.

Керівник представництва діє на підставі довіреності, що видається банком – юридичною особою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]