Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Тема 5 : Основні закони логіки План

1.Загальна характеристика основних законів логіки та їх значення.

2.Закони тотожності, суперечності, виключеного третього,

закон достатньої підстави

Мета: ознайомитися з загальною характеристикою законів логіки, визначити їхнє значення; вивчити основні закони тотожності, суперечності, виключеного третього, закон достатньої підстави; розвивати логічне мислення, вміння аналізувати і робити відповідні висновки; виховувати культуру мислення

Література:

1.Жеребкін. В.Є.Логіка: Підручник. - 7-ме вид. - К.: Знання, 2004. - 255 с.

2.Тофтул М.Г. Логіка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів.

-К.:Академія,2003.-368 с.

Ключові терміни і поняття:

Формально-логічні закони, софізми, паралогізми, логічна підстава, логічний наслідок, закон тотожності, закон суперечності, закон виключеного третього, закон достатньої підстави

1. Загальна характеристика основних законів логіки та їх значення

Мислення людини відбувається не хаотично, а підлягає певним логічним законам. Під законом логіки розуміють внутрішній, необхідний, суттєвий зв'язок між думками. Основними законами формальної логіки є закон тотож­ності, закон суперечності, закон виключеного третього і за­кон достатньої підстави.

Формально-логічні закони — це закони правильної побу­дови і зв'язку думки. Закони логіки виражають такі суттєві, загальні, неодмінні властивості мислення, як :

-визначеність

- несуперечність

- послідовність

обґрунтованість.

Закони логіки, будучи специфічними законами мислення, нерозривно пов'язані із законами об'єктивного світу, пого­джуються з ними.

Специфіка законів логіки

1) Закони логіки об'єктивні, вони не створені людським розумом, не продиктовані мисленню самим мисленням, як стверджує ідеалізм, а є відображенням закономірності об'єк­тивного світу;

2) Виражаючи основні властивості мислення, закони логіки мають свою основу, своє джерело в об'єктивних речах;

3) Кож­ний логічний закон відображає певну сторону дійсності, її властивості і відношення, має свій аналог і подібність у при­роді. Так, закон тотожності є відображенням якісної визна­ченості речей і явищ, а закон достатнього обґрунтування відоб­ражає причинно-наслідковий зв'язок між предметами і яви­щами світу.

4)Закони логіки існують і діють незалежно від волі і ба­жання людей. Мислення людини стихійно підлягає законам логіки. Кожна людина незалежно від того, чи знає вона про існування законів логіки чи ні, мислить відповідно до за­конів логіки.

5) Виникнення законів логіки матеріалістична логіка пов'язує з людською практикою. Логічні закони не є апріорни­ми нормами, не нав'язані мисленню ззовні якоюсь надпри­родною силою, а виникли у процесі мисленої» пізнавальної практики людини. Практика переконувала людей, що речі мають певні властивості і певним чином пов'язані між со­бою і що мислення правильно відображає ці предмети лише тоді, коли думки пов'язуються відповідно до того, як пов'я­зані самі предмети в дійсності, У процесі праці мислення людини, неодноразово зіткнувшись із одними й тими ж вла­стивостями речей, що повторюються, відображаючи їх, саме набувало подібних властивостей.

Таким чином, формально-логічні закони мають загальнолюдський ха­рактер. Вони єдині для всіх людей, незалежно від їхньої кла­сової чи національної належності. Всі люди мислять за од­ним і тим же законом логіки.

Якби логічний апарат (у тому числі і закони логіки) у різних класів і національностей був різним, то взаєморозу­міння людей взагалі було б неможливим, тоді неможливими були б виробництво, саме життя суспільства.

Закони логіки є загальними законами. Вони діють у будь-якому мисленому акті, в усіх галузях знання, на всіх рівнях мислення, як у сфері повсякденного мислення, так і в сфері мислення, яка пізнає найскладніші наукові проблеми.

Закони логіки є знаряддям пізнання дійсності, необхід­ною умовою точного, адекватного відображення мисленням зовнішнього світу. Щоб мислення приводило нас до істини, воно має відповідати вимогам формально-логічних законів — закону тотожності, суперечності, виключеного третього та достатньої підстави.

Порушення вимог законів логіки призводить до того, що мислення стає неправильним, нелогічним. У практиці мислен­ня трапляються двоякого роду логічні помилки» пов'язані з порушенням вимог законів логіки: софізми та паралогізми. Софізмце логічна помилка, допущена навмисне тим, хто мислить. До софізмів вдаються ті, хто намагається вве­сти в оману, надати вигляд істинного за допомогою логічного виправдання. Найчастіше софістичні умовиводи будуються за допомо­гою порушення вимог закону тотожності.

Паралогізм - це логічна помилка, допущена не навмисне, через незнання логічних правил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]