Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
234.5 Кб
Скачать

2. Загальнозаперечні судження — це судження кількістю загальні, а за якістю заперечні. Наприклад: "Кожне явище не існує ізольовано від інших явищ» Формула загальнозаперечного судження:

Жодне S не є P. ~ ^

Загальнозаперечні судження позначають літерою Е

3. Частковоствердні судження — це судження за кількістю часткові, а за якістю ствердні. Наприклад: "Деякі студенти — відмінники"; "Деякі соціальні реформи здійснюються з необхідності" Формула частковоствердного судження:

Деякі S є Р.

Позначаються ці судження літерою І.

4. Частковозаперечні судження — це судження за кількістю часткові, а за якістю заперечні. Наприклад: "Деякі явища природи не розкриті наукою". Формула частковозаперечного судження: Деякі S не є Р.

Позначаються ці судження літерою О.

Одиничні судження при використанні їх в умовиводах прирівнюються за кількістю до загальних суджень, оскільки в одиничному судженні, як і в загальному, говориться про увесь клас, виражений суб'єктом. Одиничні ствердні суджен­ня у дедуктивних умовиводах розглядаються як судження загальноствердні типу А, а одиничні заперечні судження — як загальнозаперечні судження типу Е.

Правила розподіленості термінів у судженнях, необхідні при аналізі умовиводів

  1. Якщо термін судження повністю включається до обся­гу іншого терміна або повністю виключається з нього, то він розподілений.

  2. Якщо термін судження частково включається до обся­гу іншого терміна або частково виключається з нього, то він не розподілений.

При розподіленості терміна в судженні говориться про всі предмети, про увесь клас. Якщо ж термін у судженні не розподілений, то це означає, що у судженні йдеться не про всі, а лише про деякі предмети класу, виражені цим терміном про деяку частину цього класу.

Існують такі правила розподіленості термінів у судженнях:

1. а) У загальноствердних судженнях, в яких обсяг терміна S повністю включається до обсягу Р (рис. 14), | S розподілене, P — не розподілене.

Розглянемо це правило на такому прикладі: "Усі метали є провідниками електрики" ("Всі S є Р"). Оскільки обсяг суб’єкта цього судження (поняття "метал") цілком включается до обсягу предиката (поняття "провідник електрики"), то S тут розподілене, а Р — не розподілене. У цьому судженні йдеться про всі метали, але не про всі провідники електрики. Обсяг предиката (Р) у таких судженнях (рис. 14) не вичерпується обсягом суб'єкта (S).

б) У тих же загальноствердних судженнях, у яких обсяг суб'єкта є одним і тим же (рис. 15), розподілений не тілки суб'єкт (S), а й предикат (Р). До загальноствердних суджень, яких розподілені S і Р, відносяться судження-означення судження із виділяючим суб'єктом.

Рис. 14 Рис. 15

2. У загальнозаперечних судженнях суб'єкт і предика розподілені. Наприклад, у судженні "Жодна із гіпотез не повинна братися на віру" ("Жодне S не є Р") обсяг суб'єкта (поняття "гіпотеза") повністю виключається із обсягу предика та ("братися на віру"), тому обидва терміни (S і Р) тут розподілені (рис. 16).

3. У частковоствердних судженнях ми маємо два випадки

а) у частково ствердних судженнях, у яких обсяг суб’єктачастково включається до обсягу предиката ( Рис. 17), S і P не розподілені. Наприклад: "Деякі студенти — відмінники». цьому судженні і суб'єкт (поняття «студенти»), предикат (поняття «відмінники») не розподілені, оскільки обсяг одного терміну лише частково включається до обсягу

Рис. 16

б) у частковоствердному судженні, в якому обсяг предиката повністю включається до обсягу суб'єкта (рис. 18), S — розподілене, а Р — не розподілене. Наприклад, у судженні "Деякі тварини є хижаками" ("Деякі S є Р") обсяг предиката {"хижаки") повністю включається до обсягу суб'єкта ("тварини"), тому Р тут розподілене, а S — не розподілене.

Рис. 17

Рис. 18

Рис. 19

4. У частковозаперечних судженнях суб'єкт не розподі­лений, предикат розподілений, або в цих судженнях обсяг S частково виключається із обсягу Р (рис. 19). Наприклад, у судженні "Деякі студенти не є відмінниками" ("Деякі S не є Р") суб'єкт ("студенти") не розподілений, оскільки його обсяг частково виключається із обсягу предиката ("відмінники"), а предикат розподілений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]