Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з екології.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

3.Очистка ґрунтів.

Необхідно відзначити, що часто очищення ґрунтових /підземних вод успішне тільки після видалення джерела забруднення, що знаходиться в ґрунті. У випадках, коли забруднення ґрунтових /підземних вод значно і перераховані способи не дають очікуваних результатів, можуть бути потрібно спеціальні методи очищення.

Перед застосуванням цих методів необхідно виконати комплексне дослідження даної ділянки землі і навколишньої території, щоб оцінити можливість розміщення проекту на ділянці і всі пов'язані з цим ризики.

Представлений перелік технологій очищення є далеко не повним. В цілому він включає більшість з самих перевірених і надійних методів.

Технології очищення земель

Переміщення

Витягання і подальше перезахоронює відходів залишається одним з основних способів рекультивації, не дивлячись на те, що його частка в загальному об'ємі рекультивируемых земель постійно скорочується. Простота цього способу, його зрозумілість і широке визнання роблять його переважним. Особливо це відноситься до малих проектів, в яких бюджет не дозволяє включити дорогі роботи, пов'язані з мобілізацією і витратами на спеціальні очисні установки.

Проте, у разі великих проектів, мобілізаційні і операційні витрати складають тільки невелику частину загальної вартості проекту. В них визначальним чинником є вартість очищення одиниці об'єму грунту. Тоді технології очищення ґрунту на місці, одинична собівартість якої нижче ніж перезахоронює ґрунту будуть більш переважними.

Локалізація забруднення

Системи локалізації u1079 забруднення - традиційний спосіб інженерної рекультивації ґрунтів. Нанесення захисного покриття полягає в пристрої бар'єру або «покриття» між користувачами ділянки землі і забрудненим ґрунтовим шаром.

Звичайно для обваловки використовують матеріали з низькою проникною здатністю. В цьому випадку вони виконують функцію бар'єру, перешкоджаючого попаданню дощових і талих вод в забруднені відкладення і «вимиванню» розчинних забруднюючих речовин.

Звичайно «покриття» виготовляють з глини, ґрунтів, що скріпляють цементом, спеціальних споруд або гнучких противофильтрационных прокладок. Згадка про спеціальні споруди як захисна технологія не випадково оскільки ці способи широко використовуються у разі проектів, що мають подальше інвестиційне продовження.

Вертикальні захисні бар'єри можуть бути використаний для запобігання горизонтального переміщення забруднюючих речовин. Звичайно такі бар'єри будують з цементу і бентонитовых шламів, що заливаються в траншею і створюючи бар'єр з низькою проникністю.

Іноді в такі бар'єри вбудовують гнучкі противофильтрационные прокладки для максимального скорочення проникності. В окремих випадках для створення постійно діючих захисних бар'єрів використовують герметичні металеві листові шпунтові стінки.

Захисні бар'єри можуть створювати гідравлічні ускладнення у разі скупчування ґрунтових вод і виникнення необхідності їх відкачування, очищення і зливу.

Стабілізація

Даний сегмент ринку істотно виріс за останні роки завдяки розробці і упровадженню технології е-глин компанією «Envirotreat», а також схожим продуктам, що випускаються іншими виробниками.

Е-гліна є бентонитовую глиною, модифікованою так, щоб позбавити можливості переміщення деяких органічних і неорганічних забруднюючих речовин. Е-гліна змішується із забрудненим грунтом далі відбувається процес очищення і модифікований грунт повертається на місце. Для додання міцності в суміш може додаватися цемент. Крім того, цемент використовується для зв'язки важких металів і може застосовуватися для цього сам по собі. Стабілізовані матеріали можуть використовуватися як вертикальні бар'єри для ізоляції і стабілізації горизонтальних потоків забруднюючих речовин, що переміщаються.

Цементні суміші можуть застосовуватися і для поверхневого укриття. Наприклад, установка, пропонована фірмою «Vertgen», призначена для внесення цементу у верхній шар ґрунту. При такому очищенні ґрунту утворюється слабопроницаемий поверхневий шар ґрунту.

Це відносно недорога технологія, яка не вимагає значних витрат і складного спеціального устаткування. Вона дозволяє боротися з цілим поряд забруднюючих речовин, включаючи гідрокарбонати і важкі метали. В поєднанні з «промивкою землі» представляє комплексний метод очищення.

Стабілізація е-глиной або схожими матеріалами може використовуватися для попередньої обробки забруднених ґрунтів і для

зниження їх небезпечних властивостей перед розміщенням на полігонах. Це дозволяє скоротити витрати на пристрій полігонів.

До недоліків описаного вище способу відноситься те, що в результаті виходять ґрунти, що володіють поганими геотехнічними

параметрами. Потрібні лабораторні дослідження для визначення можливості подальшого використовування ґрунту. Крім того відсутня інформація про терміни дії даного способу (чи стабілізовані забруднюючі речовини залишатимуться стабільними, наприклад, через 10 років?).

Біологічне очищення

Очищення, як правило, представляє процес змішування органічних відходів з доступом повітря. Метою перемішування є активація мікроорганізмів, що використовують органічні речовини в їжу і, таким чином, розкладаючих їх. Продавці постійно удосконалюють цей процес шляхом створення більш технологічного устаткування і збільшення спектру розкладання забруднюючих речовин.

Біологічне очищення ефективне для нафтопродуктів, дизельного палива і інших простих вуглеводнів. Достатньо ефективна при очищенні від ароматичних гідрокарбонатів, але неефективна у разі хлорсодержащих розчинів. Глинисті ґрунти насилу піддаються очищенню.

Промивка ґрунту

В цьому процесі використовується устаткування, вживане при здобичі піску або гравію, модернізоване для очищення забруднених земель.

Як і звучить в назві процесу, ґрунт промивається для видалення забруднювачів. Процес промивки ґрунту заснований на різниці

розмірів і густини різних матеріалів. Звичайно забруднюючі речовини концентруються в тонкій частині ґрунту. Таким чином відділення тонкодисперсной частини ґрунту дозволяє відділити чисту частину, сконцентрувати і скоротити об'єм забрудненої частини у вигляді шламу. Цей матеріал необхідно очищати або безпечно розміщувати.

Недоліком технології є виробництво потоку концентрованих забруднюючих речовин. Не рекомендується використовувати технологію для глинистих ґрунтів, оскільки вони погано растворими і забруднюючі речовини сконцентровані в малому об'ємі.

Процес вимагає значних мобілізаційних витрат і є ефективним для застосування в крупних проектах (>20000 м3).

Термічна обробка

Термічна обробка включає два типи процесів: спалювання і десорпцию.

Спалювання може проводитися на місці з використанням мобільної установки, але частіше проводиться в стаціонарному режимі унаслідок жорстких вимог і по економічних міркуваннях. Спалювання рідко застосовується при очищенні ґрунтів але може бути використаний для обробки небезпечних рідин (наприклад, масла з домішкою ПХБ), для яких не існує інших способів розміщення.

Спалювання - надзвичайно дорогий процес і якщо є інші процеси, то його слід уникати.

Термічна десорпция об'єднує декілька технологій, здатних очистити ґрунти від широкого спектру органічних речовин, включаючи ГСМ, гудроны, пестициди і ПХБ.

Суть процесу полягає в нагріві ґрунту в закритій місткості до температур, при яких забруднюючі речовинивипаровуються, переходячи в газоподібний стан. Газ, що містить забруднювачі, проходить подальшу обробку з тим, щоб сконцентрувати їх в малому об'ємі або нагрівається до ще більших температур для руйнування забруднюючих речовин. Можна добитися дуже низьких залишкових концентрацій забруднюючих речовин. Ефективність очищення – до 99.99%.

Глинисті ґрунти погано піддаються очищенню (в результаті спекания).

Цей спосіб знайшов широке застосування в Європі і США. Технологія добре опробувана і визнана.

Висока вартість цього способу і нормативні бар'єри перешкоджають його застосуванню.

Відкачування ґрунтових випаровувань

Ця технологія застосовується безпосередньо на забруднених ділянках і полягає у видаленні летючих органічних сполук або вуглеводнів з відносно пористих ґрунтів або каменя. Іншими словами, в ґрунті, в зоні забруднення, буряться шпури а на поверхні створюється вакуум.

Через забруднений грунт проходить u1074 повітря і летючі забруднюючі речовини разом з ним спрямовуються назовні. На поверхні землі розташовується система руйнування або очищення забруднюючих речовин.

Такі системи знайшли широке застосування і поставляються споживачу в контейнерах, що задовольняють стандартам ІСО.

Система добре себе зарекомендувала. До її недоліків можна віднести тривалість періоду очищення - не менше 6 місяців для отримання позитивного результату.

Біовентилювання

Біологічне видалення (вентилювання) є способом очищення «на майданчику», придатним для ґрунтів з крупним гранулометричним складом або пісків, що містять біорозкладані забруднюючі речовини (наприклад, ГСМ).

В тілі забрудненого ґрунту буряться свердловини, в які подається повітря. Примусове вентилювання збільшує швидкість біологічного розкладання, яка стримується недоліком кисню в ґрунті.

Біовентилювання може поєднуватися з технологією відкачування ґрунтових випаровувань. В цьому випадку частина свердловин використовується для закачування повітря, а інша - для відкачування випаровувань з подальшим очищенням від летючих забруднюючі речовин.