Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право 30-75.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
550.91 Кб
Скачать

74)Принципи та форми діяльності адвокатури в Україні.

Адвокатура України здійснює свою діяльність на принци­пах верховенства закону, незалежності, демократизму, гума­нізму і конфіденційності.

Адвокат має право займатись адвокатською діяльністю ін­дивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об'єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об'єднання, які діють відповідно до цього За­кону та статутів адвокатських об'єднань.

Адвокатські об'єднання діють на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності та гласності. Реєстрація ад­вокатських об'єднань провадиться у Міністерстві юстиції України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Адвокатські об'єднання письмово повідомляють місцеві ор­гани влади про свою реєстрацію, а адвокати - про одержання свідоцтва про право займатися адвокатською діяльністю.

Порядок утворення, діяльності, реорганізації та ліквідації адвокатських об'єднань, структура, штати, функції, порядок витрачання коштів, права та обов'язки керівних органів, поря­док їх обрання та інші питання, що належать до їх діяльності, регулюються статутом відповідного об'єднання.

Адвокатські бюро, колегії, фірми, контори та інші адвокат­ські об'єднання є юридичними особами. Адвокати та адвокат­ські об'єднання відкривають поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках на території України, а у встановленому чин­ним законодавством порядку - і в іноземних банках, мають печатку і штамп із своїм найменуванням.

. Частина 1 коментованої статті визначає принципи діяльності адвокатури. Згідно зі ст. 8 Конституції України визнається і діє принцип верховенства права.

2. Принцип незалежності є основоположним у діяльності адво­катури, оскільки завдяки йому виконуються професійні повнова­ження адвокатів, спрямовані на захист прав і свобод людини, за­безпечення конституційного права кожного на правову допомогу.

.Правила адвокатської етики розглядають як необхідну умову належного здійснення адвокатської діяльності незалежність адво­ката у виконанні своїх професійних прав, обов'язків. Це, як зазна­чено у ст. 5 Правил, «передбачає його свободу від будь-якого зов­нішнього впливу, тиску чи втручання в його діяльність, зокрема з боку державних органів, а також впливу своїх особистих інтере­сів». Правилами встановлюється обов'язок адвоката протистояти будь-яким спробам посягання на його незалежність. Про дотри­мання принципу незалежності йдеться у багатьох статтях Правил, які регулюють взаємовідносини адвоката з клієнтом, учасника­ми судового процесу, судом, іншими особами, державними орга­нами.

3. Принцип демократизму є притаманним адвокатурі за самим її призначенням, змістом діяльності та організаційними формами4. Принцип гуманізму - характерний для адвокатської діяльно­сті, проявляється перш за все у конституційних завданнях адвока­тури щодо забезпечення права на захист від обвинувачення та по­дання правової допомоги. Гуманізмом пронизані норми Правил адвокатської етики, зо­крема, про домінантність інтересів клієнта, компетентність та до­бросовісність, чесність і порядність адвоката, подання правової допомоги малозабезпеченим громадянам тощо.

5. Принцип конфіденційності - один з найважливіших принци­пів, котрий має визначальний вплив на здійснення адвокатської професії, на стосунки між клієнтом і адвокатом та адвоката з ін­шими як фізичними, так і юридичними особами.

Заняття адвокатською діяльністю індивідуально - організа­ційна форма, за якої адвокат здійснює свою діяльність без ство­рення юридичної особи. Відновлена коментованим Законом у 1992 році. Адвокат повідомляє місцевий орган влади про одер­жання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Він реєструється у податкових органах, стає на облік у Пенсійно­му фонді, сплачує відповідні податки, обов'язкові платежі, від­криває рахунок у встановленому порядку, має свою печатку; від свого імені укладає угоди з громадянами та юридичними особами на подання правової допомоги.

Адвокатське бюро - організаційна форма адвокатської діяль­ності, за якої адвокат діє із створенням юридичної особи один. Ад­вокат, який бажає користуватися статусом юридичної особи, ство­рює бюро. Він має право наймати технічних та інших (крім адво­катів) працівників і користуватися іншими правами, які згідно із законодавством належать юридичній особі. Порядок реєстрації адвокатських бюро ні Законом «Про адвокатуру», ні іншими акта­ми не визначено, але практика склалася таким чином, що бюро ре­єструються місцевими органами виконавчої влади за місцем зна­ходження. Адвокат, який утворює бюро, подає на реєстрацію його статут.

Адвокатське об 'єднання - організаційна форма діяльності ад­вокатури в Україні, за якої адвокат для здійснення адвокатської діяльності об'єднується з іншими адвокатами. Перелік видів адво­катських об'єднань, наведений у законодавстві України, не є ви­черпним. Закон конкретизує лише деякі з них - колегії, адвокат­ські фірми, контори. Об'єднання діють на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності та гласності, вони не займаються підприємницькою діяльністю, не отримують прибутку, не вико­нують роботи, не надають послуги - відповідно до Конституції та чинного законодавства адвокатські об'єднання забезпечують пра­во на захист та надають правову допомогу не на засадах підприєм­ництва, а здійснюють це як специфічну конституційну функцію адвокатури. Адвокатські об'єднання є юридичними особами, діють на підставі законодавства та своїх статутів, реєструються Міністерством юстиції України.