Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekci 13-14.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Лекція 13-14.

Тема 10. Міжнародна економічна інтеграція.- ( 4 год.)

Питання:

1. Сутність, рівні та фактори розвитку міжнародної економічної інтеграції.

2. Шляхи формування і фактори ефективності регіональних міжнародних інтеграційних угрупувань.

3. Європейські інтеграційні процеси. Європейський Союз, його склад, напрямки і перспективи розвитку.

4. Цілі й особливості формування Чорноморського економічного співробітництва.

5. Особливості інтеграції центральноєвропейських країн.

6. Етапи й особливості розвитку інтеграційних процесів у Північній Америці. Мета, склад, специфіка взаємовідносин у НАФТА.

7. Порівняльна характеристика процесів економічної інтеграції країн Латинської Америки, Азії і Африки

8. Інтеграційні та дезінтеграційні процеси в сучасному світі.

1. Сутність, рівні та фактори розвитку міжнародної економічної інтеграції.

Міжнародну економічну інтеграцію можна визначити як які­сно новий етап розвитку і форму прояву інтернаціоналізації гос­подарського життя, що передбачає зближення і взаємопристосу-вання, переплетення всіх структур національних господарств.

У широкому розумінні міжнародну економічну інтеграцію визначають і як відносини, і як процес. Інтеграцію в першому розумінні (як відносини) можна тлумачити як відсутність будь-якої форми дискримінації іноземних партнерів у кожній із національних економік. У такому плані міжнародна економічна інтеграція розглядалась нами як найвищий рівень розвитку МЕВ. Як процес інтеграція виявляється в стиранні відмінностей між економічними суб'єктами -представниками різних держав.

Розвиток процесів міжнародної економічної інтеграції зумовлений такими факторами:

• економічним розвитком країн, груп країн та регіонів світу в умовах нерівномірного розподілу ресурсів;

• закономірностями науково-технічного прогресу;

• тенденціями демографічного розвитку;

• наявністю і необхідністю розв'язання глобальних проблем (енергетичної, продовольчої, екологічної, використання Світового океану та космосу, економічного зростання та народонаселення, економічної безпеки, роззброєння);

• різким скороченням відстаней за рахунок розвитку транспортно-комунікаційних мереж; • ринковою "уніфікацією" економічного розвитку.

На мікро рівні вирізняють горизонтальну і вертикальну інтеграцію.

Горизонтальна інтеграція виникає при злитті фірм, які виробляють подібні або однорідні товари з метою їх подальшої реалізації через спільну систему розподілу і отримання при цьому додаткового прибутку. Горизонтальна інтеграція супроводжується виробництвом за кордоном товарів, аналогічних тим, що виробляються в країні базування.

Вертикальна інтеграція передбачає об'єднання фірм, які функціонують у різних виробничих циклах.

Розрізняють три форми вертикальної інтеграції:

1) інтеграція "вниз" (на мікрорівні виникають ТНК);

2) виробнича інтеграція "вгору" (наприклад, придбання сталеплавильною компанією заводу, що виробляє металоконструкції);

3) невиробнича інтеграція "вгору", що включає сферу розподілу.

Основні форми міжнародної інтеграції на макрорівні є:

*Зона преференційної торгівлі являє собою зону з пільговим торговельним режимом, коли дві або декілька країн зменшують взаємні тарифи з імпорту товарів, зберігаючи рівень тарифів в торгівлі з іншими країнами. Найбільш показовим історичним прикладом такої форми інтеграції є Преференційна система Британського Співтовариства (1932 р.), що об'єднувала 48 держав.

*У зонах вільної торгівлі діє особливий пільговий торговельний режим для країн-учасниць за рахунок усунення внутрішніх тарифів при їх збереженні в торгівлі з іншими країнами. Типовими прикладами є Європейська асоціація вільної торгівлі (1960 р.), зона вільної торгівлі "США-Канада" (1988 р.), Північноамериканська угода про вільну торгівлю (НАФТА)."

*Митний союз являє собою угоду двох або декількох держав, що передбачає усунення внутрішніх тарифів та встановлення спільного зовнішнього тарифу. Такі угоди діяли у Бенілюксі (з 1948 р.), в Європейському союзі (з 1968 р.).

*У рамках спільного ринку забезпечується вільний рух не тільки товарів, а й послуг, капіталів та громадян (робочої сили). Такі умови економічних взаємовідносин у цілому характерні тепер для Європейського Союзу.

* В економічному союзі вільний рух факторів і результатів виробництва доповнюється гармонізацією внутрішньої та зовнішньої економічної політики. В країнах-учасницях функціонує, як правило, єдина грошова одиниця. На основі економічних створюються політичні союзи, в яких поряд з економічною забезпечується й політична інтеграція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]