Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція-2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
507.35 Кб
Скачать

Лекція 2 Сутність автоматизованого управління виробництвом

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ СТВОРЕННЯ АСУ В СИСТЕМІ ЗАГОТІВЕЛЬ

"Створення АСУ в системі заготівлі-складна задача, що може бути коректно сформульована і вирішена при наявності основних, принципів її створення і функціонування. Такими принципами можуть бути.

Принцип науковості. Він впливає і об'єктивно існуючих законів розвитку природи і суспільства, а рівень залежить від комплексу наукових знань, зв'язаних з розробкою АСУ. Ступінь наукового підходу до неї в основному визначається наявністю строгих кількісних співвідношень. При проектувань оптимальної в технічному чи економічному змісті автоматизованої системи необхідно обов'язково знати ці підношення.

У той час необхідно розрізняти науковість АСУ в широкому філософському аспекті й у вузькому прояві у рамках автоматизованих систем керування. Другий рівень при відсутності першого може дати ефективність лише при рішенні приватних задач. Неправильне рішення питання про співвідношення об’єктивного і суб’єктивного в процесі керування системою заготівлі при допомозі АСУ, взаємозв'язку людини і техніки, діалектики творчою і формалізованого (алгоритмічного) мислення не дозволять обґрунтовано говорити про науковий підхід до проблеми АСУ, хоча при цьому будуть застосовувати самий сучасний апарат і самі останні досягнення техніки і технології. Таким чином, створення АСУ в системі заготівель може носити справді науковий характер при умові побудови її на базі діалектико-матеріалістичної методології, теорії наукового керування соціо- ідеалістичним суспільством.

Принцип цілісності. Всі елементи АСУ служать спільній цілі її функціонування і сприяють формуванню найкращих результатів стосовно визначеному критерію активності. Тому систем заготівель, що функціонує з елементами автоматизації (ОАСУ-Мінзаг), треба розглядати як єдине ціле.

Цілісність АСУ це інтегральний (виниклий у наслідок взаємодії і взаємозумовленості її складових елементів) результат. Вона—складна структура багаторівневого характеру, а ціле виступають як єдність різноманітною. Кожен елемент цього різноманіття (АСУП, ОАСУ-Мінзаг республіки й ін.) має відносну самостійність. Можливість констатувати наявність якісно своєрідних частин АСУ спирається на реальний факт розчленованості даного об'єкта. Необхідно розкрити, що виникає як новий продукт системних відносин і, що зберігається в процесі виникнення об'єкта.

Принцип системного підходу. Спрямований на виявлення цілей АСУ, при який її розглядають як механічне досягнення поставлених задач. Він повинен передбачити виявлення усіх найбільш істотних взаємозв’язків взаємодій в АСУ з використання логіко-математичного моделювання, у тім числі і на ЕОМ, а також експертних оцінок. Цей підхід повинен визначати і досліджувати декілька шляхів аналіз внутрішньосистемних і зовнішніх (що знаходиться поза АСУ) результатів функціонування АСУ.

Для впровадження АСУ необхідно не тільки придбати комплекс технічних засобів (КТС), не тільки розробити систему математичного забезпечення, але і обов’язково розробити і реалізувати входи організаційного, економічного, соціального, і правового характеру.

Принцип наступності. Створення АСУ не переслідує мети одержати альтернативну сформовану і перевірену досвідом систему заготівель. Навпаки, у процесі її створення потрібно одержати розвиток історично сформованих, перевірених і виправданих методів обробки, інформації і визначені шляхи подолання виявлених практикою недоліків.

Принцип безперервності. Практичне створення АСУ потрібно розглядати не як одноразовий акт, а як безупинний у часі процес поступового впровадження послідовних черг керування системою заготівель. Тому АСУ треба створювати не поруч з реалізованим на практиці процесом керування, а поступово "вростати" у його.

Цільовий принцип. Згідно йому створювати АСУ треба у відповідності з заздалегідь установленими цілями, послідовністю і змістом усією сукупністю робіт, кінцева мета якої побудова ОАСУ-Минзаг. Послідовність і зміст робіт встановлюють у відповідності з логікою проектування, освоєння і практичного використання ОАСУ-Минзаг у цілому.

У відповідності з цільовим принципом необхідна поетапна, стадійна розробка АСУ, що дозволяє послідовно конкретизувати представлення про елементи системи по мірі розвитку загальних представлень пре ОАСУ-Миизаг у цілому. Цільовий принцип вимагає конкретизації загальної задачі АСУ комплексі під-цілей, ступінь конкретності яких визначають на стадії проектування.

Принцип орієнтація на кінцевий результат. Згідно цільовому принципу АСУ необхідно проектувати у відповідності з заздалегідь установленими цілями, але при цьому необхідно, щоб вони були орієнтовані на кінцеві результати управлінської діяльності. Такий підхід особливо важливий по мірі розвитку й ускладнені як усього народного господарства, так і системи заготівель, коли кіпцеві результати усе більше залежать від безлічі проміжних ланок, від розгалужених внутрішньогалузевих і міжгалузевих зв’зків.

Принцип вирішальної ролі людини. Успішне функціонування АСУ залежить від надійної роботи безліч різноманітних і дуже складних пристроїв, призначених для одержання і нагромадження інформації, передачі її по каналам зв'язку, обробки і видача результатів. Однак, незважаючи на значну кількість технічних засобів, головна роль у процесах керування, навіть при високому рівні автоматизації, буде всеодно належить людині, яка оцінює обстановку і приймає рішення.

Принцип оптимального сполучення можливостей людини і засобів автоматизації. При побудові АСУ необхідно раціонально закріпити функції за кожним елементом системи з урахуванням особливостей технічних засобів психофізіологічних особливостей суб’єкта.

Кінцева мета такого розподілу полягає створенні ефективної АСУ, що забезпечує оперативність і зручність роботи управлінського апарата.

Принцип нових задач. У процесі створення АСУ варто знаходити принципово нові задачі, що поліпшують керування, так, що ефективність отримана передусім в результаті різного підвищення функціонування самих об'єктів управління(об’єднання), територіального керування хлібопродуктів, Мінзагов союзних республік, усієї системи Міністерства заготівель СРСР.

Принцип першого керівника. АСУ відкриває принципово нові можливості перед органами керування річних рівнів. Тому створення АСУ не може бути позитивно вирішене без активної участі першого керівника. Там ,де перший керівник усунутий від створення АСУ, ефективність від застосування автоматизованої системи невелика, або зовсім відсутня.

Принцип первинності інформації. Необхідно, щоб у процесі функціонування АСУ систему передавали лише дійсно первинні зведення без усякої попередні систематизації й укрупнення (агрегувания).

Принцип інтеграції. Складається в тім, що всі основні дані, з якими проводить робить АСУ, треба вводити в неї тільки один раз при багаторазовому, багатофункціональному її використанні.

Принцип автоматизації документообігу. АСУ належна вирішувати не тільки задачу обчислень, але і задачі оформлення документів, збору даних, виробітку варіантів керуючих впливів і у визначеній мірі їхню передачу до керовані: об'єкту.

Принцип обміну інформаційними масивами. Полягає в можливості (у рамках ОАСУ-Мінзах) обміну між ЕОМ АСУ різних об'єктів даними, що зберігаються на машинних носіях (перфокартах, перфострічках, магнітних дисках і стрічках).

Принцип розпаралелювання робіт. Той, хто займається рішення задач АСУ, не належний піклуватися про збір інформації, тобто, процеси її збору і рішення задач по керуванню повинні бути незалежними, так як збирати необхідні дані в момент прийняття рішень вже пізно і практично неможливо.

Принцип первинності вторинною документа. У залежності від переліку задач АСУ, форми і змісти вихідних (вторинних) документів установлюють зміст вхідних (первинних) документів і структуру масивів відповідних даних?

Принцип сполучення підготовки вихідних даних для ЕОМ з підготовкою первинного документа. Сутність його полягає у тім, що первинну інформацію будь-якого виду для АСУ одночасно треба фіксувати і на машинному носії.

Принцип типізації. У відповідності з ний аналогічні у функціональному і змістовному відношенні блоки АСУ необхідно будувати по єдиним типовим правилам і описувати на одній мові.

Принцип адаптації. Так як принцип типізації не вирішує цілком усі проблеми АСУ, у часткових випадках не враховує специфічні особливості того чи іншого об’єкта, необхідно створювати адаптивні системи, що - здатні пристосовувати базовий варіант АСУ до конкретних умов і вимог об'єкта.

Принцип динамічності. Нормальна робота АСУ можлива тільки в тім випадку, якщо рішення приймають і доводить до виконавців вчасно. Це визначається динамічними властивостями системи заготівель. Фактор час - один з найважливіших параметрів при створенні ОАСУ Мінза.

Принцип необхідної розмаїтості. Формулюють наступним чином: обмеження різноманітності в поведінці керованого об’єкта досягається тільки в результаті збільшення розмаїтості органа керування (керуючих команд).

Закон необхідної розмаїтості має принципове значення для розробки системи керування. Він вимагає, щоб при цьому мали на увазі обсяги потоків інформації і пропускну здатність елементів (людей і машин) на якій базується система керування. Якщо центральний орган керування не володіє необхідної розмаїтістю, то варто розвивати периферійну структуру, передаючи прийняття визначених рішень на нижні рівні і не допускати, щоб вони перетворювались у передаточні інстанції.

Принцип стійкості. У процесі функціонування АСУ-Мінзах її піддають безупинному впливу зовнішніх і внутрішніх факторів, що збурюють, порушують стабільну роботу. Тому необхідно створювати таку АСУ, щоб мала визначений запас стійкості.

Принцип надійності. У процесі функціонування АСУ повинна зберігати свої найбільш істотні властивості на заданому рівні на протязі фіксованого проміжку часу при визначених умовах експлуатації.

Принцип захищеності. Припускає необхідність обмежені, що накладаються на доступ до наявної в АСУ інформації. Фактично потрібні засоби захисту, що обмежували б доступ до неї та захищали наявні дані від несанкціонованих змін.

Принцип економічності Впровадження АСУ в кінцевому підсумку треба привести до підвищення ефективності функціонування системи заготівель у результаті вдосконалювання керування. АСУ дозволяє перейти на якісно новий, більш високий рівень керування, так як тільки сучасні засоби обчислювальної техніки і зв’язку дозволять переробити величезні обсяги інформації в заданий час і вибрати оптимальне рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]