Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до виконання к-р з КТН.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

4. Методичні вказівки щодо виконання розділів курсової роботи

4.1 Складання вступу до курсової роботи

“Вступ” випереджає розроблену курсову роботу, але оформляється, як правило, останнім.

У вступі коротко викладають оцінку сучасного стану проблеми формування творчих здібностей та актуальність даної курсової роботи, а також задачі, які необхідно розв’язати у ході виконання курсової роботи.

Виконання розділу “Вступ” рекомендується розробляти відповідно до плану:

  1. Соціальна необхідність щодо формування творчих здібностей у майбутніх фахівців заданої галузі.

  2. Об'єкт, предмет, мета, завдання дослідження в межах курсового проектування.

  3. Основні етапи дослідження, у ході яких вирішуються поставлені завдання.

  4. Результати дослідження й особливості їх використання.

  5. Обсяг і структура роботи.

Дослідницький апарат включає об'єкт, предмет, мету, завдання.

Об'єкт дослідження – це частина матеріального світу.

Наприклад: об'єкт дослідження - процес навчання кравців з художнього оформлення та моделювання верхнього одягу. Або, об’єкт дослідження – процес навчання майбутніх виробників морозива.

Предмет дослідження – це той бік об’єкта дослідження, де було ідентифіковано проблему, яка потребує дослідження та розв’язання.

Наприклад: предмет дослідження – методична система креативного навчання учнів ПТУ при художньому оформленні і моделюванні верхнього одягу. Або, предмет дослідження – методична система креативного навчання майбутніх виробників морозива з теми: «Упакування, транспортування та зберігання морозива».

Мета дослідження повинна відбивати бажаний результат.

Наприклад: мета дослідження – теоретично обґрунтувати і розробити урок креативного навчання майбутніх виробників морозива за темою: «Упакування, транспортування та зберігання морозива».

Або, мета дослідження – підвищення якості навчання майбутніх кравців з художнього оформлення і моделювання верхнього одягу на творчому рівні.

Сукупність підцілей, заданих у деякій послідовності, що забезпечують, тим самим, бажаний результат дослідження, являють собою завдання дослідження. Завдання дослідження і зміст роботи повинні бути приведені у відповідність.

Цей розділ повинен міститися на 1-1,5 сторінках.

4.2 Виконання першого розділу «Проблеми креативного навчання майбутніх фахівців певної (заданої) галузі»

В першому розділі слід описати існуючі проблеми креативного (творчого) навчання учнів, сучасний підхід до навчання творчості і існуючі підходи в сучасній педагогіці до розвитку творчих здібностей.

При цьому необхідно врахувати проблеми підготовки майбутніх фахівців до професійної творчої діяльності; розвитку творчих психічних процесів; необхідності врахування і використання закономірностей протікання процесу творчості: його шести етапностей і того, що сам процес впливає не тільки на результат, а й на творчий розвиток суб'єктів творчості; психофізіологічні передумови розвитку творчого потенціалу студентів, зокрема: пам’ять, праве - та лівопівкульове мислення, зв’язок між рівнем інтелекту, знаннями і творчістю.

При описі існуючих підходів в сучасній педагогіці до розвитку творчих здібностей необхідно врахувати найбільш поширені з них, а саме особистісно-орієнтоване навчання, проблемне навчання та евристичне навчання. Їх необхідно коротко описати, при цьому зробити акцент на характеристиці підходу та його перевагах.

В кінці даного розділу необхідно обрати підхід, що застосовуватиметься, відповідно до мети та теми курсової роботи. Пояснити свій вибір.

Цей розділ повинен міститися на 2-2,5 сторінках.