Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_FO.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
136.38 Кб
Скачать

4. Інші додаткові джерела власного капіталу.

501 Емісійні різниці

504 Рез.звітного року що очікують затвердження

510Результати переоцінки

13.Визначення регулюючих бухгалтерських проведень та методика їх оформлення.

Бух проведення – це запис, що демонструє, за дебетом і кредитом яких саме рах і в якій сумі зареєстровано окрему операцію.для відобр банк операцій викор метод подвійного запису. Суть полягає в тому, що наслідки кодної операції відображаються за дебетом одного рахунку і кредитом іншого. Це правило випливає з необхідності підтримання рівності в балансовому рівнянні(А=З+ВК).

Бух проведення- це коротке словесне формулювання запису по рахунках, який склад з компонентів: найменування рах, на якому від обр сума банк операції за дебетом; найменування рах, на якому від обр сума банк операції за кредитом; сума банк операції.

У теорії бухгалтерського обліку рахунок зображують у вигляді великої літери Т (Т-рахунок), при цьому ліва сторона рахунку називається "Дебет" (скорочено Д-т або Дт), а права — "Кредит" (К-т, Кт)

14.Класифікація та характеристика балансових бухгалтерських рахунків: постійних, тимчасових, контрарних, доповнюючих.

Постійні балансові рахунки призначені для обліку обєктів у розрізі елементів балансу(активи,зобов’язання,капітал).Вони відображають стан економічних ресурсів і джерел їх фінансування.Постійні рах. відкриваються на дату реєстрації банку і діють упродовж усього періоду діяльності банку.За залишками цих рах. і складається баланс.

Тимчасові бухг. рахунки призначені для обліку доходів і витрат за звітний період.Термін існування цих рах. обмежений у часі рамками звітного року.Бухг. рах. за видами доходів і витрат підлягають відкриттю у 1 роб.день зв. року(1 січня) і підлягають закриттю в його останній роб. день зв.року(31 грудня) з метою розрах. фін.результату зв.року.

Контрарні рахунки поділяють на контрактивні та контрпасивні.

Контрактивні рах. призначені для регулювання оцінки окремих видів активів.Контракт.рах. відкривається до конкретного постійного активного рах. і є за структурою пасивним.Тобто,контрактивний рах. може існувати тільки у парі з постійним активним рах.До контрактивних рах. належать наприклад: «Знос ОЗ».

Контрпасивні рахунки призначені для уточнення оцінуи окремих сум зобовязань, а також джерел капіталу власників, тому самі є за характером активні. Дебетове сальдо конрапсивного рахунку показує суму на яку має бути зменшена оцінка заборгованості або джерел власного капіталу, відбита за постійним балансовим рахунком. Прикладами контрпасивних рахунків є:»Неспалачений статутний капітал»,»Неамортизований дисконт за цінними паперами власного боргу, емітентом банком».

Доповнюючі рахунки завжди збільшують оцінку постійного балансового рахунку. Якщо постійний рахунок буде активний, то додатковий також буде активним і матиме дебетове сальдо.

15.Класифікація та характеристика позабалансових бухгалтерських рахунків. Метод обліку позабалансових операцій.

Позабалансові рахунки використовуються для обліку бан-ківських операцій, наслідки яких у момент здійснення опера-цій не викликають змін у складі активів, зобов’язань та капі-талу, але в майбутньому, як очікується, можуть призвести до суттєвих змін у фінансовому стані.

Позабалансові рахунки поділяють на три категорії залежно від об’єктів обліку

1.Рахунки обліку твер-дих умовних зобов’я-зань та умовних ви-мог банку — перша категорія .

Тверді умовні зобов’язання з фінансування — це активні рахунки, тому що за умови виконання цих зобов’язань їх сума переноситься у баланс як кре-дитні активи

Тверді умовні вимоги щодо одержання фінансу-вання від контрагентів — це пасивні рахунки, тому що за умови виконання цих вимог їх сума перено-ситься у баланс як заборгованість банку за отрима-ними фінансовими ресурсами і відображається у складі зобов’язань. Твердими їх називають тому, що банк не може відмовитись від виконання угод, де такі зобов’язання і вимоги передбачені в одно-сторонньому порядку, та уникнути штрафних санк-цій у разі їх невиконання. Своєю чергою дотри-мання умов угоди в зазначений у ній термін або сплата штрафних санкцій за невиконання угоди безпосередньо впливає на зміни у стані активів, зобов’язань та капіталу банку. Прикладами таких по-забалансових рахунків є рахунки: «Зобов’язання з кредитування, які надані клієнтам»; «Авалі, що на-дані банкам»; «Валюта та банківські метали, які куплені за умовами спот»

2. Технічні рахунки — друга категорія

Це — активні рахунки, які використовується з ме-тою забезпечення контролю за правильністю і своє-часністю здійснення операцій за балансовими рахун-ками. Прикладами таких рахунків є: «Цінні папери клієнтів у довірчому управлінні», «Розрахункові до-кументи за факторинговими операціями

3. Контррахунки — тре-тя категорія

Це — активно-пасивні рахунки, яким не протисто-їть окремий економічний об’єкт обліку і які засто-совуються виключно для штучного впровадження методу подвійного запису за позабалансовими ра-хунками

Облік операцій на позабал.рах. ведеться із застосуванням методу подвійного запису.

Для забезпечення методу подвійного запису застосовується позабалансовий рахунок ,який називається «Контррахунок».

990-контрах. для розділів 90-95

991-контррах. для розділів 96-98

Поозабалансові рахунки кореспондують лише між собою і в жодному разі не можуть кореспондувати з балансовими рахунками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]