Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prykladna - pytannja po II modul'u (bez 35 i 46....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
222.72 Кб
Скачать

49.Проектування деталей машин

Проектува́ння — процес створення проекту, прототипу, праобразу майбутнього об'єкта, стану та способів його виготовлення. У проектуванні застосовують системний підхід, який полягає у встановлені структури системи, типу звязків,визначені атрибутів, аналізуванні впливів зовнішнього середовища.

Технічне завдання встановлює призначення обладнання, галузь його застосування, характеристику (короткий опис), технічні вимоги, етапи розробки і терміни їх виконання, обґрунтування ефективності застосування, перелік документів, що підлягають розгляду замовником, особливості приймальних випробувань.

Ескізний проект — це сукупність документації, яка містить принципові компонувальні і структурні рішення, що дають уявлення про устрій і принцип роботи обладнання, а також дані, що визначають основні параметри об'єкта, який розробляється.

Технічний проект — сукупність документації, яка містить технічні рішення, що дають повне уявлення про обладнання, що проектується, а також всі початкові дані, необхідні для розробки робочої документації на стадії конструювання.

50. Допуски і посадки

Різниця між найбільшим і найменшим граничними розмірами називається допуском - Td і ТД

Верхнє відхилення ES, es - алгебраїчна різниця між найбільшим і номінальним розмірами.

ES = Dmax - D; es = dmax – D

Нижня відхилення EI, ei - алгебраїчна різниця між найменшим і номінальним розмірами.

EI = Dmin - D; ei = dmin - D

Поле допуску - поле, обмежене найбільшим і найменшим граничними розмірами і визначається величиною допуску та його положенням щодо нульової лінії, відповідної номінальним розміром.

Правила освіти посадок

1. Можна застосовувати будь-яке поєднання полів допусків, встановлених стандартом.

2. Посадки повинні призначатися або в системі отвору, або в системі вала.

3. Застосування системи отвори краще.

4. Слід віддавати перевагу рекомендованим посадкам (див. ГОСТ 25347-82), при цьому в першу чергу - кращим.

5. Посадки з 4-го по 7-й квалітети рекомендується утворювати шляхом сполучення

отвори на квалітет грубіше, ніж вал.

Отвори при інших рівних умовах виготовляються з великими похибками, ніж вали, тому і допуск посадки ділиться не порівну, велика частина віддається отвору, менша - валу.

Вибір посадок здійснюється одним із трьох методів.

1. Метод прецедентів, або аналогів. Посадка вибирається по аналогії з посадкою в надійно працюючому сайті. Складність методу полягає в оцінці та співставленні умов роботи посадки в проектованому вузлі і аналогу.

2. Метод подібності - розвиток методу прецедентів. Посадки вибираються на підставі рекомендацій галузевих технічних документів і літературних джерел. Недоліком методу є, як правило, відсутність точних кількісних оцінок умов роботи сполучень.

3. Розрахунковий метод - є найбільш обгрунтованим методом вибору посадок. Посадки розраховуються на підставі напівемпіричних залежностей. Однак формули не завжди враховують складний характер фізичних явищ, що відбуваються в сполученні.

25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]