Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OMM_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Математична модель та економічна постановка двоїстої задачі лп

Економічну інтерпретацію двоїстої задачі розглянемо на прикладі задачі оптимального використання обмежених ресурсів. Пряма задача полягає у визначенні такого оптимального плану виробництва продукції, який дає найбільший дохід.

де xj – кількість продукції кожного j-того виду , яку необхідно виготовляти, щоб максимізувати виручку. Інші параметри моделі відомі: bi – наявні обсяги ресурсів ; aij – норми витрат і-го виду ресурсу на виробництво одиниці j-го виду продукції ; cij – ціни реалізації одиниці j-ої продукції .

Розглянемо тепер цю задачу з іншого боку. Кожному ресурсу bi , поставимо у відповідність його двоїсту оцінку уі , . Необхідно визначити таку оптимальну систему двоїстих оцінок, для якої загальна вартість усіх ресурсів буде найменшою. В результаті матимемо двоїсту задачу:

Оскільки змінні двоїстої задачі означають цінність одиниці і-го ресурсу, їх інколи ще називають тіньовою ціною відповідного ресурсу. Якщо двоїста оцінка уі в оптимальному плані дорівнює нулю, то відповідний і-й ресурс є недефіцитним. Якщо ж двоїста оцінка є більшою за нуль, то відповідний ресурс є дефіцитним.

Перша теорема двоїстості, її економічний зміст

Якщо пряма задача має оптимальний розв’язок, то і двоїста задача має оптимальний розв’язок і навпаки. Якщо пряма задача не має оптимальний розв’язку, то і двоїста задача не має оптимального розв’язку. Якщо X0 – оптимальний розв’язок прямої задачі, а Y0 – оптимальний розв’язок двоїстої задачі, то справедлива наступна рівність: Z(X0)=F(Y0).

Якщо пряма задача має оптимальний розв’язок і він знайдений за допомогою симплексного методу, то оптимальний розв’язок двоїстої задачі можна знайти не розв’язуючи її, а використавши формулу:

Y0баз*D-1,

де Сбаз – це значення стовпчика Сбаз в останній симплексній таблиці; D-1-це матриця, яка знаходиться в останній симплексної таблиці під одиничною матрицею 1-ої симплексної таблиці.

Економічний зміст першої теореми двоїстості: Максим прибуток (Fmax) підприємство отримує при виробництві продукції за оптимальним планом X0=(x1,x2,...xn), однак ту саму суму коштів (Zmin=Fmax) воно може отримати, реалізуючи ресурси за оптимальними цінами Y0=(y1,y2,…yn). За умов використання інших планів X≠X0,Y≠Y0, виходячи з основної нерівності теорії двоїстості, доходи від реалізації продукції завжди менші ніж витрати на її виробництво.

Друга теорема двоїстості, її економічний зміст

Для того, щоб плани X* та Y* відповідних спряжених задач були оптимальними, необхідно і достатньо, щоб виконувалися умови доповнюючої нежорсткості:

Наслідок. Якщо в результаті підстановки оптимального плану однієї із задач (прямої чи двоїстої) в систему обмежень цієї задачі і-те обмеження виконується як строга нерівність, то відповідна і-та компонента оптимального плану спряженої задачі дорівнює 0. Якщо і-та компонента оптимального плану однієї із задач додатна, то відповідне і-те обмеження спряженої задачі виконується для оптимального плану як рівність.

Економічний зміст другої теореми двоїстості: Якщо для виготовлення всієї продукції в обсязі, що визначається оптимальним планом Х*, витрати одного і-го ресурсу строго менші, ніж його загальний обсяг bi, то відповідна оцінка такого ресурсу (компонента оптимального плану двоїстої задачі) буде дорівнювати 0, тобто такий ресурс за даних умов для виробництва не є «цінним». Якщо ж витрати ресурсу дорівнюють його наявному обсягові bi, тобто його використано повністю, то він є «цінним» для виробництва, і його оцінка буде строго більшою від 0. У разі, коли деяке j-те обмеження виконується як нерівність, тобто всі витрати на виробництво одиниці j-го виду продукції перевищують її ціну сj, виробництво такого виду продукції є недоцільним, і в оптимальному плані прямої задачі обсяг такої продукції x*j дорівнює 0. Якщо витрати на виробництво j-го виду продукції дорівнюють ціні одиниці продукції сj, то її необхідно виготовляти в обсязі, який визначає оптимальний план прямої задачі x*j>0.

Форми запису задачі ЛП

(в т.ч. векторно-матрична форма запису)

Розгорнутий вигляд: (1)

за умов:

(2)

(3)

Задачу лінійного програмування зручно записувати за допомогою знака суми «». Задачу (1) – (3) можна подати так (скорочений вигляд):

за умов:

Ще компактнішим є запис задачі лінійного програмування у векторно-матричному вигляді:

max(min) Z = CX

за умов:

АХ = А0,

Х ≥ 0,

де є матрицею коефіцієнтів при змінних;

— вектор змінних;

— вектор вільних членів;

С = (с1, с2, …, сп) — вектор коефіцієнтів при змінних у цільовій функції.

Часто задачу лінійного програмування зручно записувати у векторній формі:

max(min)Z= CX

за умов:

A1x1 + A2x2 + … + Anxn = A0,

X ≥0,

де

є векторами коефіцієнтів при змінних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]