Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леции по фарме (редактированы).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
233.9 Кб
Скачать

Детергенти

Здатні розчиняти білки, ліпоїди , викликати дисоціацію білкових комплексів, інактивують віруси.

Господарське мило – пруть білизну , миють тіло і руки, роблять вологе прибирання і дизенфекцію у вогнищі кишкових і крапельних інфекцій. Ці розчини використовують гарячими. Воно є добрим емульгатором.

Мило зелене, мило калійне – темно бура чи зеленувата маса із слабким мильним запахом. Розчинне у хлор. воді , спирті та гарячій воді. Сприяє механічному очищенню шкіри. Має бактерицидні властивості. Не подразнює шкіру розм’якшує епідерміс. Входить до складу мазі Вількінсона.

Кислоти і луги

Кислота борна – кислота яка погано дисоціює ,характерна невисокою антисептичною активністю. Не подразнює шкіру і слизові оболонки. Використовують як 2-4 % водний розчин для промивання очей, у вигляді мазей, присипок, спиртові розчини використовують як вушні краплі, 5% мазь борна – для боротьби з вошивістю , наносять на волосяний покрив 10-25 г.

Кислота добре проникає в шкіру, повільно виводиться з організму . При тривалому застосуванні препарату можуть розвиватися отруєння: нудота, блювання, діарея, шкірні висипи,алігурія, судоми, іноді – шоковий стан . Протипоказання: хворим із порушенням функції нирок, вагітним , дітям, новонародженим.

Розчин аміаку або нашатирний спирт має антисептичну дію, миючі властивості: розчиняє жири і жироподібні речовини, враховуючи ці властивості для миття рук.

Солі важких металів

Денактивують білки, інактивують ферменти мікробних клітин. Впливають на шкіру. Слизові оболонки. Може виникнути в’яжуча, подразнювальна чи припікаюча.

Срібла нітрат – легко розкладається під впливом світла, органічні речовини, не сумісний з хлоридами, бромідами, йодидами бо утворює нерозчинні солі у воді . Випускаються у порошку, в добре закритих флаконах із притертою пробкою, в паличках. Має протимікробні властивості , проявляє в’яжучу і протизапальну дію. В акушерстві застосовується у вигляді 2% розчину для профілактики бленореї у новонароджених , для лікування виразок і ерозій на шкірі, уражень слизових оболонок очей, для припікання бородавок.

Протаргол – недисоційований комплексний білковий препарат , що містить 7,8 – 8,3 % срібла. Випускається в порошку , який використовується для виготовлення розчинів. Має протимікробні , в’яжучі і протизапальні властивості. Для промивання сечового міхура, сечовивідного каналу, замазування слизових оболонок верхніх дихальних шляхів , в очних краплях – кон’юктивіті,блефариті, бленореї.

Цинку сульфат – антисептичний і в’яжучий засіб при кон’юктивітах, хронічному катаральному ларингіті, уретритах і вагінітах.

Солі важких металів можуть бути причинами отруєнь.

При пероральному отруєнні сулемою виникає печія і біль за ходом стравоходу і в ділянці шлунка, металевий смак у роті, задишка, серцебиття, набряк губ, язика, нудота,блювання, поява судом у литках.

Допомога:

  • Рекомендується приймати молоко і білок яєць, проводиться промивання шлунка, введення в нього 2-3 столові ложки активованого вугляр.

  • Якомога швидше ввести в\м по 5-10 мл 5% розчину чи 100 мл у вену краплинно на добу улітіол, натрію сульфат – у вену по 5-10 мл 30%.

  • При наявності болю і шоку вводять анальгетики.

  • При отруєннях сріблом промивають шлунок 1-2 % розчином NaCl.

Rp. Membranulas ophtalmicas cum

Pilocarpini hydrochlorido N 30

D.S. Закладати по плівці за

край нижньої повіки 1 раз

на добу.