Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леции по фарме (редактированы).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
233.9 Кб
Скачать

Аліфатичний ряд

Спирт етиловий – засіб, протимікробна дія якого полягає в здатності забирати воду і викликати денатурацію білків. Бактерицидна дія починається проявлятися вже у розчинні з 20% концентрацією. Зі збільшенням ефект зростає. На практиці використовують 70% , тому що в такій концентрації добре проникає в глибину шкіри, протоки залоз, забезпечують високий антисептичний ефект. Обробляють руки персоналу, операційне поле, стерилізація хірургічних інструментів.

Група барвників

Це група забарвлених протимікробних засобів з відносно невисокою токсичністю.

Діамантовий зелений – найбільш активний антисептик з цієї групи. Обробляють шкіру у зв’язку з наявністю подряпин, для знезараження поля, використовують при лікуванні піодермій, блефаритів…

Метиловий синій – випускається в порошку 1 % водному розчині, 1% спиртовому розчині, а також в ампулах.

У вигляді 1-3 % спиртових розчинах застосовують при опіках, піодермії, фолікулітах, у водному 1:5000- при циститах, уретритах, для промивання порожнин тіла. Інколи призначають усередину для лікування циститів, уретритів…Ампульний розчин вводять у вену при отруєнні сильною кислотою.

Етакридину лактат – застосовують при лікуванні кокових інфекцій. Випускається в порошку, таблетках по 0.01 г в поєднані з 0.09 г. кислоти борної, 0.1 % спиртовому розчині і 3% мазі. Не подразнює тканини.

Як зовнішній профілактичний і л.з. використовуються в хірургії, гінекології, урології, офтальмології, дерматології. Використовують для обробки і лікування свіжих і інфікованих ран використовують водні розчини, для промивання плевральної і черевної порожнин, сечового міхура, у вигляді примочок і тампонів при фурункулах, карбункулах і абсцесах, для закапування очей і носа… В таблетках при колітах і ентероколітах.

Окисники

При контакті з тканинами організму розпадаються з виділенням молекулярного або атомарного кисню.

Калію перманганат – препарат який крім протимікробної дії , має дезодоруючі властивості, а його розчини , залежно від концентрації, викликають в’яжучий подразнювальний чи принікаючий ефект.

Як антисептик використовують у водних розчинах для промивання ран, для полоскання ртаі горла, для спринцювання і промивання в гінекології, для обробки опікових поверхонь на шкірі, бо сприяє підсушуванню опікової поверхні і створенню на ній захисної плівки. Розчини використовують для промивання шлунка при гострих отруєннях.

Розчин перекису водню – прозора безбарвна рідина. Швидко розкладається на світлі при t, під впливом різних сполук. 3% розчин перекису водню . Приконтакті з тканинами виділяється велика кількість піни, яка сприяє очищенню, сприяє . Зупинці капілярної кровотечі. Використовують для полоскання при запальних процесах рота і горла , для очистки і лікування забруднених і гнійних ран, зупинки носових кровотеч.

Похідні нітрофурану

Властива висока протимікробна активність і відносно низька токсичність для людей.

Фурацилін – використовують місцево для лікування і профілактики гнійно – запальних процесах і перорально для лікування бацилярної дизентерії. Випускають у порошку і таблетках. Використовують для лікування гнійних ран, пролежнів. Опіків. Промивають гайморову порожнину, використовують як очні краплі.