Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
26.14 Mб
Скачать

5.3. Виділення чистих культур грибів та їх ідентифікація

Нами було проведено виділення чистих культур мікроскопічних грибів і визначення їх до роду і в окремих випадках до виду.

Були виділені представники 5 родів, 13 видів грибів:

Aspergillus flavus

Aspergillus fumigatus

Aspergillus niger

Aspergillus ochraceus

Aspergillus oryzae

Aspergillus ustus

Aspergillus versicolor

Penicillium chrysogenum

Penicillium funiculosum

Penicillium hirsutum

Сhaetomium globosum

Phoma sp.

Ulocladium botrytis

Фото виділених грибів вирощених на твердому поживному середовищі представлено на рис. 5.3.1 (А-М)

A

Aspergillus flavus

Б

Aspergillus fumigatus

В

Aspergillus niger

Г

Aspergillus ochraceus

Д

Aspergillus oryzae

Є

Aspergillus ustus

Ж

Aspergillus versicolor

З

Penicillium chrysogenum

І

Penicillium funiculosum

К

Penicillium hirsutum

Л

Phoma sp.

М

Ulocladium botrytis

Було показано, що більш ніж 40% виділених зразків відносяться до роду Aspergillus, 40% - представники роду Penicillium, а інші гриби відносяться до родів Сhaetomium, Cladosporium, Alternaria, Acremonium.

Такий склад близький до складу мікроміцетів, виявлений у питній воді грецькими дослідниками [2], та дещо відрізняється від даних, отриманих німецькими дослідниками у Північному Рейні-Вестфалія [24] в 2002 році. Авторами зазначено, що рід Aspergillus рідко зустрічався в досліджених ними зразках питної води, а найбільш часто виявлялись види Acremonium, Exophiala, Phialophora, Penicillium.

Нами було показано, що у досліджених нами зразках води превалюють види роду Aspergillus, які відомі як активні алергени. Було виявлено кілька видів роду Aspergillus. Найбільш шкодочинним є вид A. fumigatus - найбільш частий збудник аспергильозу у людини і тварин.

Представники цього виду проявляють надмірну ангіоінвазивність, особливо у людей із слабкою імунною системою. До умовно патогенних відносяться і виділенні нами види A. versicolor i A. niger.

A. niger частіше всього пов’язаний з легеневими захворюваннями у людей із слабкою імунною системою.

Таким чином, в результаті проведених досліджень по визначенню контамінації міцеліальними грибами зразків питної води з артезіанських свердловин різних горизонтів та води з Дніпровської станції водопостачання, було встановлено, що ґрунтові мікроміцети були виявлені у 100% зразків.

Рівень контамінації коливався в межах від 2 до 5 КУО / мл.

На фоні грибної була присутня бактеріальна контамінація.

Слід зазначити, що величина КУО артезіанських свердловин не корелює з горизонтом, з якого взята вода, а визначається місцем розташування скважин та бюветів.

Найвища контамінація виявлена у зразках води з ДВС до очистки.

Після очистки рівень КУО у зразках води з ДВС (пісчаний фільтр, 2 водовід) значно знижувався (до 2 разів). Проте навіть після очистки в зразках води з ДВС присутні мікроскопічні гриби, які представляють потенційну загрозу здоров’ю, що відносяться до групи патогенних та умовно патогенних.

Найбільша частота зустрічності у досліджених зразах води виявлена для родів Aspergillus та Penicillium.

Серед роду Aspergillus було виявлено у досліджених зразках води ряд умовно патогенних видів - це A. fumigatus, A. versicolor i A. niger.

Ця обставина викликає особливе занепокоєння, тому що представники цих видів грибів особливо небезпечні для людей з слабкою імунною системою. А ослаблення імунної системи - це один з основних наслідків впливу радіації, що проявляється після Чорнобильської аварії у переважного числа мешканців Києва, які є основними споживачами води, яка була нами досліджена.