Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання та захисту курс....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

4.3. Ескізний проект

Розробляється на базі технічної пропозиції. Призначення ескізного проекту – принципове розроблення в загальних рисах конструкції складальних одиниць та деталей, визначення основних параметрів та габаритних розмірів проектованих виробів.

Структура ескізного проекту:

загальні вигляди складальних одиниць, де показані принципові конструктивні рішення, будова та принцип роботи виробу, конструкції деталей передач, валів та опор, корпусних деталей, способи регулювання відносного положення деталей та ін.;

креслення складальних одиниць слід виконувати в масштабі 1 : 1, в крайньому разі 1:2, або 1 : 2,5, на міліметровому папері;

розрахунки деталей на міцність, жорсткість та за іншими, що переважають, критеріям робото спроможності (деталі передач, валів, опори, з’єднання тощо).

Ескізний проект після погодження з викладачем є базою для розроблення технічного проекту.

4.4. Технічний проект

Розробляється на базі ескізного проекту. Призначення технічного проекту –визначення розмірів та розроблення конструкції всіх деталей виробу, прийняття рішень щодо відносного розташування і взаємодії всіх ланок приводу.

Структура технічного проекту:

- пояснювальна записка з розрахунками;

- загальний вигляд складальних одиниць (вузлів) виробу;

- загальний вигляд виробу, (складальне креслення виробу);

- специфікація складальних одиниць (вузлів) виробу і загального вигляду виробу.

5. Зміст та оформлення документів технічного проекту

Оформлення документів технічного проекту має відповідати вимогам ЄСКД з урахуванням можливих відхилень від них, пов’язаних зі специфікою проектування в умовах навчального процесу.

5.1. Пояснювальна записка

Виконання пояснювальної записки – важливий етап оформлення конструкторської документації, у процесі якого студенти набувають навичок чіткого, лаконічного та аргументованого викладання в належній послідовності кінематичного та силового розрахунків приводу, розрахунків на міцність, визначення розмірів деталей передач, валів, з’єднань, а також виробу конструктивних рішень вузлів, типів і типорозмірів опор, муфт і. т. ін., оцінки технологічності деталей щодо їх виготовлення, вузлів щодо їх складання тощо.

5.1.1. Зміст пояснювальної записки

Пояснювальна записка – це технічний документ, що вимагає в себе опис розроблюваного виробу, обґрунтування конструктивних рішень, розрахунки на міцність, жорсткість та інші критерії працездатності вузлів та деталей, перевірочні розрахунки на міцність елементів стандартних виробів (муфти, підшипники, шпонкові з’єднання та ін.) вибір способів змащення передач та опор, мастильних матеріалів тощо.

Пояснювальна записка повинна містити титульну сторінку, зміст із зазначенням розташування розділів в тексті, технічне завдання на проектування, вступ, основний текст і список використаної літератури.

Пояснювальна сторінка виконується стандартним шрифтом на цупкому папері за зразком, наведеним (дод. 1). Вона є першою сторінкою пояснювальної записки.

У змісті подають назви всіх розділів, підрозділів та пунктів пояснювальної записки, вказуючи номери сторінок (стор. 1- титульна сторінка, не проставляється), на яких вони розміщені (дод. 2).

Технічне завдання на проектування вміщує вихідні дані, завдання та обсяг виконуваної роботи. Його розташовують після змісту.

Вступ містить відомості про призначення та можливу галузь застосування розроблюваного приводу, конструктивні його особливості, мету та завдання проектування.

Основний текст пояснювальної записки має розкривати конкретний зміст роботи та відображати одержані результати. У тексті наводять: всі обґрунтування та розрахунки, що підтверджують працездатність виробу; викладають метод визначення навантажень, наводять основні допущення, прийняті в розрахунках; аргументують вибір коефіцієнтів запасу міцності, допущених напружень тощо.

Приблизний перелік питань, які слід розкривати в пояснювальній записці курсового проекту з деталей машин та рекомендована послідовність їх викладення наведені в дод. 2.

Висновки мають складатися з оцінки результатів курсового проектування з погляду їх відповідності вимогам технічного завдання на проектування. Вони не повинні носити конотаційний характер (“розраховано”, “вибрано” і т.п.) інформація кожного пункту висновків повинна бути аналітично - оцінковою, що спонукало б до подальших дій щодо вдосконалення приводу.

Список використаної літератури має містити всі використані джерела. Всі дані, взяті з підручників, навчальних посібників, довідників тощо повинні бути підтвердженими на відповідне джерело дод. 3.