Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання та захисту курс....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Оформлення курсової роботи Деталі машин

Факультет механізації кафедра ЗТД

Міністерство освіти і науки України

Полтавська державна аграрна академія

Деталі машин

Методичні вказівки до виконання та захисту курсового проекту для студентів спеціальності “Механізація сільськогосподарського виробництва”

денної та заочної форм навчання

Полтава 2009

Інженерно технологічний факультет

Кафедра зтд

Рекомендовано до видання методичною радою факультету механізації сільського господарства (протокол №__ від ___2009р).

Кафедрою загальнотехнічних дисциплін (протокол №__ від___2009р).

Рецензент – доцент, к.т.н., завідувач кафедри енергетичних засобів Арендаренко В.М.

Методичні вказівки підготував доцент, к.т.н. Мізін Іван Андрійович.

Компютерна верстка: Костенко В.Ю., Кузьменко О.О.(студенти 3 курсу факультета механізації).

В методичних вказівках наведені дані по оформленню курсової роботи наведені приклади оформлення типових ситуацій в курсовому проекті.

© Мізін І.А., 2009

1. Загальні положення

Курсове проектування відіграє велику роль в розвитку навичок самостійної творчої роботи студентів. Під час виконання цього курсового проекту студент повинен опиратися на знання та навички, отримані під час вивчення нарисної геометрії, інженерного креслення, інформатики, теоретичної механіки, механіки матеріалів та конструкції, теорії механізмів і машин, компютерної графіки, взаємозамінності стандартизації та уніфікації.

Мета курсового проектування з дисципліни “Деталі машин та основи проектування” зміцнення, поглиблення та узагальнення знань та навичок, отриманих при вивченні загально-технічних дисциплін на молодших курсах.

2. Характеристика завдання та обсяг курсового проекту

Враховуючи те, що дисципліна “Деталі машин” вивчає деталі та вузли загального призначення, технічним завданням на курсовий проект є проектування електромеханічних приводів, що складаються з двоступінчатого (одноступінчатого) редуктора, а також пасові або ланцюгові передачі. Саме з таких механізмів складається переважна кількість приводів сучасних технологічних машин та агрегатів переробної та тваринницької галузі сільськогосподарського виробництва.

Загалом курсовий проект складається з двох частин: розрахункової та графічної. Розрахунково пояснювальна записка містить всі виконані розрахунки розрахункові схеми та необхідні ілюстрації (ескізи вузлів і деталей приводу), а також обґрунтування та пояснення до конструкцій, що розробляються.

Графічна частина проекту складається з трьох аркушів формату А1.

Вона включає:

- складальне креслення приводу

- креслення редуктора

- робоче креслення чотирьох спряжених деталей.

У процесі виконання курсового проекту студент (майбутній спеціаліст) розвиває в собі здібності до інженерної творчості, раціоналізації та винахідництва отримує навики роботи з довідковою літературою, вміння користуватись таблицями і номограмами, розробляти технічну документацію.

3. Стадії розроблення проекту

Під час виконання курсового проекту, в умовах навчального процесу, встановлюються такі стадії конструкторської документації: - технічна пропозиція (з технічного завдання, що видається студенту викладачем):

- ескізний проект;

- технічний проект;

- робочі креслення деталей.

4. Зміст розроблення проекту

Під час виконання курсового проекту стадії його розробки реалізуються послідовно в порядку, наведеному вище. Вихідні дані для виконання кожної наступної стадії розробки випливають з результатів попередньої.

4.1. Технічне завдання

До технічного завдання на проект входять: схема приводу (кінематична схема); вихідні дані для розрахунку (навантаження, швидкохідність на вихідній ланці приводу, строк служби приводу, режим навантаження при роботі, та режим використання протягом доби, року).

4.2. Технічна пропозиція

Призначення технічної пропозиції – визначити основні розміри: вузлів та деталей і приводу в цілому, оптимальне відносне розташування вузлів, деталей та складальних одиниць у просторі. Технічну пропозицію розробляють на підставі аналізу технічного завдання, вивчення різних варіантів рішення, пропонованих у відповідній технічній літературі, виконання серії проектних розрахунків та дослідження можливих конструкторських рішень (література).

Структура технічної пропозиції така:

розрахунки основних параметрів проектованого приводу, визначення розрахункової потужності електродвигуна та його вибір, потужність на кожному валі приводу;

кінематичні розрахунки – визначення передаточних чисел передаточних механізмів та привода в цілому, швидкохідностей на валах;

проектні розрахунки з визначенням розмірів деталей, що виконуються як попередні і використовуються надалі під час розроблення ескізного та технічного проектів;

компонувальні схеми складальних одиниць (редуктора, приводу в цілому), які слід виконати на міліметровому папері, бажано в масштабі 1:1, або 1:2, 1:2,5.

Технічна пропозиція після погодження з викладачем є базою для розроблення технічного проекту.