Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бо в бу.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
667.51 Кб
Скачать

Тема 3. Облік доходів План самостійної роботи

  1. Класифікація і склад доходів бюджетних установ.

  2. Фінансування бюджетних установ через органи Дер­жавного казначейства України: відкриття реєстраційних ра­хунків, порядок укладання договору між казначейством та бюджетними установами.

Питання 1. Класифікація і склад доходів бюджетних установ

Згідно з Бюджетним кодексом України доходи бюджет­них установ поділяються на доходи загального фонду та доходи спеціального фонду. До доходів загального фонду належать кошти, які надходять із загального фонду бюджету для вико­нання бюджетними установами своїх основних функцій.

Спеціальний фонд бюджетної установи - це кошти, які надходять із конкретною метою і використовуються на відповід­ні видатки за рахунок даних надходжень. Доходи спеціального фонду бюджетної установи складаються із власних надходжень бюджетних установ і доходів за іншими надходженнями спеці­ального фонду.

Власні надходження бюджетних установ - це кошти, одержані бюджетними установами від надання послуг, вико­нання робіт, реалізації продукції чи здійснення іншої діяльності, з виконання окремих доручень, а також як гранти та дарунки (благодійні внески).

Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду охоплюють надходження, які надійшли за розподілами головних розпорядників коштів з урахуванням грошових коштів у дорозі, а також коштів, які надходять безпосередньо на спеціальні реєстраційні рахунки бюджетних установ за іншими надходжен­нями спеціального фонду бюджету.

Схему класифікації доходів бюджетної установи нижче наведено.

Слід з'ясувати зміст кожної підгрупи доходів бюджетних установ.

Питання 2. Фінансування бюджетних установ через органи Державного казначейства України: відкриття реєст­раційних рахунків, порядок укладання договору між казна­чейством та бюджетними установами

Бюджетні установи, що утримуються за рахунок держав­ного бюджету, фінансуються через органи Державного казна­чейства, яким в установах Національного банку та вповнова­жених установах комерційних банків, визначених Кабінетом Мі­ністрів України та Національним банком України, відкри­ваються єдині казначейські рахунки.

Потрібно знати, що єдиний казначейський рахунок - це система бюджетних органів Державного казначейства в устано­вах банків, на які зараховуються податки, збори та інші обо­в'язкові платежі державного бюджету і з яких органами Дер­жавного казначейства здійснюються платежі безпосередньо на користь суб'єктів господарської діяльності, які виконали або на­дали послуги розпорядникам бюджетних коштів, та оплачу­ються інші видатки бюджетних установ як у безготівковому порядку, так і готівкою.

Слід зазначити, що у разі фінансування розпорядників бюджетних коштів через територіальні органи Державного каз­начейства всі поточні рахунки бюджетних установ в уповноважених банках закриваються і їм, у свою чергу, в органах Дер­жавного казначейства відкриваються реєстраційні рахунки, кількість яких у конкретного розпорядника коштів залежить від ступеня деталізації контролю за використанням бюджетних коштів відповідно до бюджетної класифікації.

Для відкриття реєстраційних рахунків розпорядники коштів подають у відповідні органи Державного казначейства такі документи:

  • заяву на відкриття рахунків встановленого зразка за підписом керівника установи та головного бухгалтера;

  • копію установчого документа (статуту, положення), завірену нотаріально або вищою організацією;

  • довідку про внесення установи до єдиного державного реєстру підприємств і організацій України (ЄДРПОУ) із зазначенням ідентифікаційного коду;

  • доведений до розпорядника коштів поквартальний об­сяг асигнувань із розподілом за підрозділами бюджетної класифікації;

  • затверджений кошторис доходів і видатків;

  • картку із зразком відбитка печатки установи та підписів осіб, яким відповідно до чинного законодавства України надано право розпоряджатися рахунком і підпису платіжних та інших розрахункових документів;

  • звіт про виконання кошторису видатків установи на дату закриття поточного рахунка в уповноваженому банку.

Потрібно зауважити, що з органом Державного казна­чейства розпорядник коштів укладає договір на відкриття та обслуговування реєстраційних рахунків. Договір регламентує організаційні відносини між органом Державного казначейства й розпорядником коштів, а також розподіл прав, обов'язків і відповідальності між ними у процесі виконання державного бюджету за видатками. Слід провести порівняльну характе­ристику поточних і реєстраційних рахунків, які за багатьма ознаками відрізняються один від одного. Договір складається за встановленою формою і містить предмет договору, права та обов'язки сторін, порядок закриття рахунків, строки дії договору, порядок його зміни та припинення,, порядок розгляду спорів, місцезнаходження сторін.

Порядок відкриття і ведення реєстраційного рахунка можна представити так:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]