Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mikro рпавильное.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
627.71 Кб
Скачать
  1. Взаємодія пропозиції і попиту в умовах досконалої конкуренції

При з`ясуванні особливостей взаємодії попиту і пропозиції важливо знати конкретний рівень їх зростання або зниження, коли скажімо ціна зростає на 20% або дохід зменшується на 5%. Для цього користуються поняттям еластичності.

Еластичність – міра реагування однієї змінної величини внаслідок одновідсоткової зміни другої змінної величини.

Найважливашу роль в еластичності попиту і пропозиції відіграють зміни величини попиту залежно від ціни. Еластичність у цьому випадку показує яка змінна попиту у відсотках відбувається із зростанням ціни, скажімо на 1%. Ця залежність виражається формулою:

Еn = (%К)*(% Р),

Де К – величина попиту, Р – ціна, %К – відсоткова зміна К, % Р – відсоткова змінна Р.

Якщо індекс цін на споживчі товари становив 100 на початку року, а наприкінці року зріс до 105, то відсоткова зміна або річний темп зміни іефляції становитиме 5/100=0,05 або 5%. Тому зміни ціни матиме такий вигляд:

Ер=К/К/Р/Р=Р/К*К/Р,

тобто,вона дорівнює зміні кількості, зумовленої одиничною зміною ціни (К/Р), помноженої на відношення ціни до кількості (Р/К).

Простіша формула еластичності, точніше, цінової еластичності така:

Ер=Відсоткова змінна кількості товарів на які є попит/Відсоткова зміна ціни

Відсоткові змінні визначаються діленнм величини зміни в ціні на початкову ціну та відповідних змін кількості товарів, на які відсоткова зміна ціни зумовлює зменшення попиту на ту кількість, на яку спочатку був попит. Тому цю формулу можна записати так:

Ер=Зміна кількості продукції на яку є попит/початкова кількість такої продукції:Зміни цін/Початкова ціна

Еластичність попиту залежно від зростання ціни, як правило є відмінною величиною. Це означає, що із зростанням ціни попит на товар зменшується.

Аналогічно вимірюється еластичність пропозиції. Залежно від ціни вона є відсотковою зміною пропонованої кількості товарів внаслідок одновідсоткового зростання ціни. Як правило, таке значення еластичності позитивне, оскільки вища ціна – стимул збільшити випуск товарів.

Особливість ринкового механізму в цьому випадку полягає в тому, що попит еластичніший за ціну протягом тривалого, а не короткого проміжку часу. Це зумовлене тим, що люди не одразу змінюють свої звички у споживанні товарів, а також тим що попит на один товар може бути пов`язаний із записом у споживачів іншого товару, який змінюється повільніше. Так, різке підвищення ціни на бензин хоч і скорочує попит на нього, але меншою мірою. Водночас на тривалому проміжку часуспоживачі намагаються купувати малолітражні та економніші автомобілі. Для окремих груп товарів (автомобілі, холодильники, телевізори тощо) попит еластичніший у короткотривалому, а не довготривалому періоді. Так в США щорічно продається до 15 млн. автомобілів. Тому із зростанням цін попит на них різко знизиться, хоча загальний парк автомобілів зміниться не багато. Так вміру зношування старих машин, попит на них з часом зростає.

У пізнання механізму ринкової рівноваги важливу роль відіграє коефіцієнт еластичності. Він визначається як вілновлення зміни обсягу попиту чи пропозиції до зміни цін. Для різних товарів коефіцієнт різний. Це зумовлено не однаковими витратами виробнитства, наявністю або відсутністю товарів – субститутів (тобто змінників), змінною доходів, модою та іншими факторами.

Залежноно від величини коефіціента еластичності розрізняють такі основні види еластичності попиту і пропозиції:

- попит і пропозиція абсолютно еластичні;

- попит і пропозиція відносно еластичності;

- попит і пропозиція одиничної еластичності;

- попит і пропозиція відносної нееластичності;

- попит і пропозиція абсолютно не еластичні.

Відносно еластичні, або просто еластичні, такий попит коли незначні зміни в ціні призводять до значних змін у кількості реалізованої продукції. Коефіціент еластичності в цьому разі повинен бути більшим за одиницю, а в кожному випадку він дорвнює двом. Такий, зоврема, є попит на предмети розкоші. Нееластичний попит – попит, коли незначна зміна в ціні зумовлює ще меншу зміну в кількості реалізованої продукції. Так, із зниженням ціни на 3% попит зростає лише на 1%. Коефіцієнт еластичностиі в цьому разі становить 1/3, тобто для нееластичного попиту характерний коефіціент менший за одиницю.

Таким, наприклад, є попит на хліб. Між названими видами еластичності попиту виникає проміжна ситуація, відсоткова змінна ціни дорівнюватиме відсоковій змінні попиту. Такий вид попиту називається одиничним.

Абсолютно нееластичний попит – попит, коли зміна ціни не зумовлює жодної зміни кількості реалізованої продукції. Абсолютно еластичний попит характеризується тим, що найменше зниження ціни спонукає покупця збільшувати закупівлі від 0 до межі своїх можливостей.

Практика, на думку західних учених, свідчить. Про те, що коефіціент цінової елатичності на хліб становить 0,15%, на яловичину - 0,64%, на яйця - 2,65%, на електроенергію - 0,13%, на одяг і взуття - 0,20%, на квитки до кінортеатру - 0,87%.

На ринковий механізм ціноутворення впливають чисельність покупців, та продавців на ринку товрів, їх конкуренція. Так, конкуренція між покупцями зумовлює зростання цін, а конкуренція між продавцями їх зниження.

Взаємозв`язок між еластичністтю попиту і пропозиції розкриває закон попиту і прпозиції.

Закон попиту і пропозиції – закон, згідно з яким пропозиція формує попит через асортимент виготовлених товарів і запропонованих послуг та їх ціни, а попит означає обсяг і структуру пропозиції, впливаючі при цьому на виробниство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]