Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_8.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Основні організаційні форми економічних моно­полій

Картель – це об’єднання декількох підприємств однієї сфе­ри виробництва, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва і зроблений продукт, виробничу та комерційну са­мостійність і домовляються про частку кожного в загальному обсязі виробництва, цінах, ринках збуту.

Синдикат – це об’єднання декількох підприємств однієї галузі промисловості, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва, але втрачають власність на вироблений продукт. У синдикатів збут товару здійснюється загальною збу­товою конторою.

Трест – це об’єднання декількох підприємств однієї або кількох галузей промисловості, учасники якого втрачають право власності на засоби виробництва і вироблений продукт, виробничу і комерційну самостійність, але вони одержують акції тресту, що дає їм право брати участь у керівництві та привласнювати відповід­ну частину прибутку тресту.

В наші дні картелі, синдикати, трести втратили своє значен­ня й у чистому вигляді майже не зустрічаються.

В сучасних умовах ство­рюються нові форми монополій.

Багатогалузевий концерн це об’єднання десятків і навіть сотень підприємств різноманітних галузей промисловості, транспорту, торгівлі, учасники якого втрачають право власності на засоби виробництва і вироблений продукт, а головна фірма здійснює над іншими учасниками об’єднання фінансовий кон­троль.

Конгломерат – це великий промисловий комплекс, в якому під єдиним фінансовим контролем зосереджені ком­панії, що діють у різних, технологічно не пов’язаних між со­бою галузях. Конгломерати належать одній фірмі і управління ними цен­тралізоване.

Консорціум створюється на основі тимчасових угод між кіль­кома банками і виробничими корпораціями для проведення спільних масштабних фінансових операцій чи здійснен­ня виробничих проектів. Після закін­чення спільних робіт, консорціум розпадається.

Характерною особливістю сучасного ринку є поєднання різноманітних організаційних форм монополій.

Основні поняття

Підприємництво. Об’єкт підприємництва. Великі підприємства. Середні підприємства. Малі підприємства. Венчурне підприємництво (бізнес). Інжиніринг. Лізинг. Технопарки. Торговельна мережа. Франчайзинг. Мерчендайзинг. Конкуренція. Економічний закон конкуренції. Функція ціноутворення. Функція регулювання. Функція стимулювання. Контрольна функція. Функція диференціації товаровиробників. Конкурентоспроможність. Внутрішньогалузева конкуренція. Міжгалузева конкуренція. Міжнародна конкуренція. Досконала (вільна) конкуренція. Недосконала конкуренція. Абсолютна монополія. Монополістична конкуренція. Олігополістична конкуренція. Цінова конкуренція. Нецінова конкуренція. Нечесна конкуренція. Централізація капіталу. Монополізація. Монополізм. Монополія. Підприємницька монополія. Інституційна монополія. Природна монополія. Адміністративна монополія. Економічна монополія. Картель. Синдикат. Трест. Багатогалузевий концерн. Конгломерат. Консорціум.

Що повинні знати студенти

Після вивчення теми студенти повинні добре розуміти, що таке підпри­ємництво, його суб’єкти, об’єкти, принципи та ознаки та види підприємницької діяльності; вміти назвати основні суб’єкти ринкової економіки та які функції вони виконують; знати класифікацію підприємств за розміром, вміти їх охарактеризувати, а також риси і головні функції малих підприємств; знати нові види підприємницької діяльності, економічний закон конкуренції, його функції, види економічної конкуренції; назвати причини виникнення, суть та основні типи і форми монополій; знати визначення основних понять та термінів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]