Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Админ право РП 2011_5_6 ТР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
466.94 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 19 Адміністративне судочинство (судовий адміністративний процес).

Семінарське заняття розраховано на активне засвоєння та перевірку знань студентів з навчальної теми № 20 «Адміністративне судочинство (судовий адміністративний процес)» Вивчаючи тему студенту слід прослухати лекцію № 19 «Адміністративне судочинство (судовий адміністративний процес)», самостійно, використовуючи підручники, нормативні акти та додаткову літературу осмислити зміст теми та підготувати усні доповіді відповідно до плану семінарського заняття, а також виконати інші завдання.

Студент повинен знати:

– сутність адміністративного судочинства;

– теоретичні основи адміністративного судочинства;

– нормативну основу адміністративного судочинства;

– структуру та стадії адміністративного судочинства;

– напам’ять основні поняття теми та їх визначення;

– відповіді на основні та додаткові питання теми.

Студент повинен вміти:

– аналізувати та тлумачити норми діючого законодавства щодо адміністративного судочинства, особливо Конституції України та Кодексу адміністративного судочинства України;

– відрізняти адміністративно-правовий спор від інших (конституційного, цивільного, господарчого тощо);

– застосовувати на практиці законодавство щодо адміністративного судочинства;

– виконувати теоретичні та практичні завдання теми.

План заняття (теми основних доповідей):

1. Поняття та сутність адміністративного судочинства.

2. Завдання та нормативна основа адміністративного судочинства.

3. Принципи адміністративного судочинства..

4. Система адміністративних судів.

5. Стадії адміністративного судочинства.

Завдання для самостійного вивчення теми та підготовки студента до практичного заняття:

1. Засвойте основні поняття та їх визначення: адміністративне судочинство, підсудність, адміністративній спір, справа адміністративної юрисдикції, публічно-правовий спір, адміністративний позов, суб’єкт владних повноважень, позивач, відповідач, розумний строк, постанова, ухвала, адміністративний договір,

2. Сформуйте відповіді на контрольні запитання та завдання:

– з’ясуйте, чому потрібно судочинство, та адміністративне судочинство, зокрема?

– як пріоритет прав та свобод громадян, їх гарантії та необхідність захисту відображені в адміністративному судочинстві?

– як співвідносяться поняття «адміністративне судочинство», «адміністративне правосуддя», «адміністративна юстиція», «адміністративний процес»?

– чім відрізняється адміністративне судочинство від інших видів судочинства в Україні?

– з’ясуйте яким чином розмежовується компетенція адміністративного та конституційного судів?

– з’ясуйте яким чином розмежовується компетенція адміністративного та господарчого судів?

– визначте види адміністративної підсудності?

– визначить систему принципів адміністративного судочинства?

– яким чином побудована система адміністративних судів в Україні?

– які існують вимоги щодо адміністративного позову?

– хто відноситься до учасників адміністративного процесу (судочинства)?

– визначте стадії адміністративного судочинства?

– порядок розгляду справи у адміністративному суді першої інстанції?

– з’ясуйте підстави для апеляційного оскарження?

– з’ясуйте підстави для касаційного оскарження?

– з’ясуйте підстави для перегляду справи за винятковими обставинами?

– з’ясуйте підстави для перегляду справи за нововиявленими обставинами?

– чім відрізняється адміністративне судочинство в Україні від вирішення адміністративних спорів в інших державах?

З метою закріплення знань зробіть письмові завдання для підготовки до семінару:

1. Порівняльний аналіз. Заповніть таблицю принципів судочинства які зазначені в різних нормативних актах:

Конституція України

Закон України «Про судоустрій»

Кодекс адміністративного судочинства України

Стаття 124. Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються.

Стаття 5. Здійснення правосуддя виключно судами Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються. Особи, які незаконно взяли на себе виконання функцій суду, несуть передбачену законом відповідальність.

Стаття 4. Правосуддя в адміністративних справах Правосуддя в адміністративних справах здійснюється адміністративними судами.

2. Ситуативний аналіз. Громадянин Самароков звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому зазначив, що державним виконавцем не здійснено жодної дії, спрямованої на виконання рішення, прийнятого цим же судом щодо розподілу спадщини між ним та його братом. Суддя відмовив у відкритті провадження у справі, аргументуючи тим, що для її розв’язання законодавством встановлений інший порядок судового вирішення.

Проведіть правову оцінку ситуації. Чи законне рішення судді? Надайте юридичне обґрунтування своїй відповіді.

3. Ситуативний аналіз. В адміністративний суд надійшла скарга від одного з лідерів селянської партії України про те, що державна адміністрація Святошинського р-ну м. Києва не дала дозволу для проведення на ст. м. «Берестейська» мітингу з нагоди пам'яті загиблих в Бабиному Яру.

Проведіть правову оцінку ситуації. Якій встановлено порядок вирішення таких справ? Яке повинно бути рішення суду? Надайте юридичне обґрунтування своїй відповіді.

4. Ситуативний аналіз. 75-річний пенсіонер звернувся до адміністративного суду зі скаргою на рішення територіального органу Пенсійного фонду України про відмову перерахувати та збільшити розмір пенсії. У скарзі пенсіонер виклав всі відомості, які вимагає КАС України для позовної заяви. Але адміністративний суд залишив скаргу без руху і направив її для усунення недоліків у зв’язку з тим, що формою звернення до адміністративного суду має бути позовна заява, а не скарга.

Проведіть правову оцінку ситуації. Чи правильно вчинив суд? Чи допустив суд порушення принципів адміністративного судочинства?Чи можна оскаржити справу про залишення справи без руху в апеляційному порядку? Як далі діяти пенсіонеру? Надайте юридичне обґрунтування своїй відповіді.

Теми рефератів:

  • Історія адміністративного судочинна в Україні.

  • Завдання адміністративного судочинства в Україні.

  • Процесуальне положення сторін в адміністративному судочинстві України.

  • Система адміністративних суді України та розмежування їх повноважень щодо розгляду адміністративних справ.

Модуль 6

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

РОЗДІЛ № 6. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРАХ ЕКОНОМІКИ, ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА МІЖГАЛУЗЕВИХ СФЕРАХ.

 

Семінарське заняття № 20

Зміст та сутність державного управління у сферах економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах. Адміністративно-правове регулювання і державне управління у сфері фінансів та банківською системою.

Семінарське заняття розраховано на активне засвоєння та перевірку знань студентів з навчальної теми № 21 «Зміст та сутність державного управління у сферах економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах. Адміністративно-правове регулювання і державне управління у сфері фінансів та банківською системою». Вивчаючи тему студенту слід прослухати Лекцію № 20 «Зміст та сутність державного управління у сферах економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах. Адміністративно-правове регулювання і державне управління у сфері фінансів та банківською системою», самостійно, використовуючи підручники, нормативні акти та додаткову літературу осмислити зміст теми та підготувати усні доповіді відповідно до плану семінарського заняття, а також виконати інші завдання.

Студент повинен знати:

– теоретичні основи державного управління у сфері економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах, особливості адміністративно-правового регулювання і державне управління у сфері фінансів та банківською системою;

– нормативну основу державного управління у сфері економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах, у сфері фінансів та банківською системою;

– окремі напрямки управління у сфері економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах;

– систему органів управління економікою, господарською діяльністю та міжгалузевими сферами, у сфері фінансів та банківською системою;

– напам’ять основні поняття теми та їх визначення;

– відповіді на основні та додаткові питання теми.

Студент повинен вміти:

– аналізувати та тлумачити норми діючого законодавства щодо державного управління у сфері економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах, у сфері фінансів та банківською системою;

– орієнтуватися в системі органів. форм те методів державного управління у сфері економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах, у сфері фінансів та банківською системою;

– визначати та виправляти помилки правозастосування при здійсненні державного управління у сфері економіки, господарської діяльності та міжгалузевих сферах, у сфері фінансів та банківською системою;

– виконувати теоретичні та практичні завдання теми.