Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М сцев ф нанси--шпори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

24.Склад місцевих фінансових ресурсів.

Місцеві фінансові ресурси — це сукупність фондів грошових засобів, які створюються в процесі розподілу та перерозподілу ВВП і спрямовуються на економічний та соціальний розвиток адміністративно-територіальних одиниць.

До складу місцевих фінансових ресурсів входять:

  • місцеві бюджети;

  • фінансові ресурси підприємств, організацій та установ комунальної форми власності.

Формування місцевих фінансових ресурсів відбувається з участю централізованих та децентралізованих фондів грошових засобів.

До централіз ФР віднос:

- міс бюджети (до них віднос регулюючі доходи, загальнодержавні податки, які згідно з нормативами відрахувань розподіляються між різними рівнями бюджетної системи, закріплені доходи та ін.)

- дотації та інші види фінансової допомоги:

До децентр фін рес віднос:

фінансові ресурси підприємств різних форм власності; прибуток одержаний від фінансово-господарської діяльності.

Баланс фін. ресурсів і витрат території - це док-т, який відображає створення й викор-ня фін. ресурсів у межах даного адміністр-територ. утворення. Осн.завдання балансу полягає в тому, щоб відобразити: весь обсяг фін. ресурсів, які створюються й використ-ться на відповідній території, у всіх секторах ек-ки незалежно від підпорядкування, відомчої належності господ. суб'єктів; обсяг фін. ресурсів, що акумулюються й перерозпод-ся бюджетом даного територ-го утворення; взаємовідносини бюджету території з бюджетами вищого рівня.

25. Особливості формування доходів місцевих бюджетів (джерела доходів місцевих бюджетів).

Як економічна категорія, доходи місцевих бюджетів відображають відносини щодо формування та використання фінансових ресурсів на регіональному рівні, призначених для реалізації функцій місцевих органів влади

Методи мобілізації: пряме вилучення доходів з комунального сектора; отримання доходів від комунального майна та власних пос­луг; перерозподіл доходів юридичних і фізичних осіб за допомогою податків; залучення муніципальних позик.

Доходи місцевих бюджетів класифікуються за такими групами:

Податкові надходження – Податковими надходженнями визнаються передбачені податковимизаконами України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов'язкові платежі.

неподаткові надходження - доходи від власності та підприємницької діяльності, адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу, надходження від штрафів та фінансових санкцій, іші неподаткові надходження;

доходи від операцій з капіталом; трансферти.

До закріплених належать доходи, які на довготривалій основі передаються до місцевих бюджетів у повному розмірі або за єдиною часткою для всіх регіонів.

До регулюючих відносять загальнодержавні податки, які згідно з нормативами відрахувань розподіляються між різними рівнями бюджетної системи.

До власних доходів зараховують місцеві податки і збори, платежі що встановлюються місцевими органами влади, доходи комунальних підприємств, доходи від майна, що належить міцевим органам влади.

Важливим дохідним джерелом місцевих бюджетів є кошти, що передаються до них з Держ. бюджету, тобто бюдж. трансфертами..