Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М сцев ф нанси--шпори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

1. Місцеві фінанси як складова загальнодерж. Фінансів, їх особливості.

Місц. фінанси – ек. відносини з приводу розподілу і перерозподілу ВВП, що створений на відповідній терит (адмін-терит. одиниці).

Місц. фінанси і держ. фінанси - це не тотожні поняття,, але є його необхідною складовою, тобто ці дві ек. атегорії тісно пов'язані між собою. Тобто держ. фінанси охоплюють: держ. та місц. бюджети (зведений бюджет); держ. фонди цільового призначення; держ.кредит; фінанси підпр-ств і організацій держ.та комун. форми власності.

Отже, виходячи з вищесказаного, місц. фінанси є складовою держ. фінансів і вони відіграють надзвичайно важливу роль у забезпеченні сталого розвитку країни і регіонів зокрема, так як через місц. фінанси здійснюється значний розподіл і перерозподіл ВВП. Тобто на етапі первинного розподілу здійснюється розподіл доданої вартості й формування первинних доходів суб'єктів, які беруть участь у створенні ВВП. Первинними доходами на цій стадії є: у фіз.осіб – зар. плата, у юрид. осіб - прибуток, у держави - прибуток держ. сектора, що централізується в бюджеті, надходження від держ.послуг, ресурсів, угідь, а також непрямі податки. Перерозподіл полягає у створенні й викор-ні централізованих фондів. За рівнем централізації вони поділяються на загальнодержавні, регіональні, відомчі й корпоративні. Загальнодерж. включають держ. бюджет і держ. фонди цільового призначення, регіональні –місц. бюджети і позабюджетні фонди органів місц.самоврядув-ня.

Кінцевім результатом перерозподільного циклу є те, що одна частина перерозподілених грош. ресурсів через механізм бюдж. Фінанси-ння знову переходить у сферу .матеріальн. вироб-ва, щоб почати новий цикл первинного розподілу з наступним перерозподілом, інша частина перерозподілених грош.х ресурсів переходить у сферу спожив-ня (освіта, ох. здоров'я, культура, оборона, держуправл-ня тощо).

2. Економічні та історичні передумови виникнення місц. Фінансів.

1) Виникненя держави 2) виникненя твоарно-грош. відносин 3) адмін. терит. поділ держави 4) наявність фін. бази адмін-терит. одиниць

За своєю ек. сутністю місцеві фінанси - це система формув-ня, розподілу і викор-ня фін. ресурсів для забезпечення місц. органами влади покладених на них фу-ій і завдань, як власних, так і делегованих.

Якщо причиною функц-ня фінансів взагалі є поява держави і тов-грош. відносин, то причиною виникнення місц. фінансів є наявність територ-них формувань, відокремлення ф-ій і завдань, які покладаються на їхні органи влади.

Функц-ня місц. фінансів пов'язане із забезпеченням необхідними фін. ресурсами місцевих Рад та органів місц. самоврядув-ня.

Метою фін. діяльності місц.органів влади є задоволення сусп-них інтересів і потреб та сприяння соц-ек. розвитку регіону. Наявність завдань і ф-ій, що покладаються на місц. органи влади, є об'єктивною причиною необхідності фінансів для цих органів влади.

У сучасних правових державах місц. органи влади входять до загальної системи організації держ. влади, і їхня компетенція визначається центр. владою. Але й сьогодні залишається і зростає перелік таких справ, які правова держава вважає за доцільне передати для розв'язання місц. органам влади. Для цього потрібні відповідні ресурси. Це і є об'єктивною причиною для функц-ня місц.фінансів.