Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інстр.лаб.№13,14.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

I частина. Дослідження однофазних двонапівперіодних випрямлячів

  1. Дослідження двонапівперіодного випрямляча з нульовим виводом.

    1. Запустити програму ЕWB (на «Робочому столі» знаходиться ярлик цієї програми з ім'ям Wewb).

    2. З ібрати схему двонапівперіодного випрямляча з нульовим виводом (рис.1). Встановити параметри всіх елементів, відповідно з варіантом завдання.

Рис.1. Схема двонапівперіодного випрямляча з нульовим виводом

Коефіціент трансформації встановлюється наступним чином: «Двічі натиснути на зображенні трансформатора; у вікні, що з'явилося вибрати «Model-ideal», натиснути на кнопці «Edit», у вікні, що з'явилося «Transformer Model ideal» в рядку «Primary-to-secondary turns ratio (N)» виставити необхідний коефіціент трансформації помножений на 2 (оскільки він заданний для всієї вторинної обмотки)

    1. В схемі використовуються наступні вимірювальні прилади:

  • вольтметр РV1 призначений для вимірювання діючого значення напруги у вторинному колі трансформатора (між точками «a»- «n» або «b»-«n»);

  • вольтметр РV2 призначений для вимірювання середнього значення випрямленої напруги. Він підключається паралельно навантаженню в точках «c» і «d»;

  • амперметр РА1 використовується для вимірювання середнього значення випрямленого струму навантаження;

  • амперметр РА2 використовується для вимірювання струму на діоді;

  • осцилограф має два канала: «А» і «В», що подключаются в тих точках, значення напруг яких відносно спільної точки (землі) необхідно вимірювати;

  • для контролю напруги на діоді використовується додаткове джерело напруги, що керується напругою (ввімкнуть паралельно діоду)

Вказівки! При виконанні роботи необхідно враховувати наступне:

До підключення схеми у роботу, необхідно відкрити Analysis - Analysis Option – Instruments. Поставити прапорець на Generate time steps automatically. Зняти показання.

Перед зняттям осцилограм необхідно знову відкрити Analysis - Analysis Option - Instruments зняти прапорець на Generate time steps automatically і у вікні Minimum number of time points встановити 1000 крапок.

    1. Зібравши схему, необхідно підключити її в роботу. Для цього ввімкнути вимикач в правом верхньому куті схеми. Після 2-3 сек (контролюємо час у нижньому лівому куту) натискаємо кнопку «Pause». Результати вимірів заносимо у таблицю 2.

    2. Дослідження осцилограм напруг різних дільниць схеми.

      1. Вторинна обмотка трансформатора TV має вивід від середньої точки (нульовий вивід – «n»), відносно якої знімаємо осцилограми напруг. Для цього канал «А» осцилографа приєднуємо до точки «а», а канал «В» до точки «b» схеми. Для зручності один з провідників, а відповідно і зображення, сигналу каналу «В» фарбуємо у червоний колір. Вмикаємо схему. Осцилограми напруг переносимо в бланк звіту (рис. 2,а). Для цього в меню Edit вибрати команду Copy as Bitmap і виділити екран осцилографа (без панелі керування). Після цього відкрити файл звіту (запустити програму Microsoft Word відкрити файл С/«Мои документы»/«Электроника»/лр7.2отч») і в потрібне місце з буферу обміну вставити осцилограму напруг, або перекреслити олівцем у масштабі ці осцилограмі на чорнетку.

      2. Розглянемо осцилограми напруг на навантаженні і на діоді. Для цього канал «А» підключим до точки «U-VD» (напруга на діоді), а канал «В» в точку «d» (напруга на навантаженні). Зображення з екрану осцилографа переносимо до бланку звіту (рис.2,б)

Примітка: для вимірювання , необхідно курсор осцилографа (поширеної модіфікації Expand), наприклад червоний, поставити у точку осцилограми, яка відповідає максимальному значенню зворотної напруги і його значення ми фіксуємо у вікні VA1.