Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika again.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
657.05 Кб
Скачать

3. Фінансово-кредитна підприємництво.

Фінансове підприємництво - це особлива форма комерційного підприємництва, у якому як предмет купівлі-продажу виступають валютні цінності, національні гроші (російський рубль) і цінні папери (акції, облігації та ін), що продаються підприємцем покупцю чи надані йому в кредит. При цьому мається на увазі не тільки і не стільки продаж і купівля іноземної валюти за рублі, хоча і це теж фінансова угода, а непередбачений коло операцій, що охоплює все різноманіття продажу і обміну грошей, інших видів грошових коштів, цінних паперів на інші гроші, іноземну валюту, цінні папери.

Суть фінансової підприємницької операції полягає в тому, що підприємець набуває основний чинник підприємництва у вигляді різних грошових засобів (грошей, іноземної валюти, цінних паперів) за певну грошову суму у володаря грошових коштів. Придбані грошові кошти продаються потім покупцям за плату, що перевищує грошову суму, витрачену спочатку на покупку цих грошових коштів, в результаті чого утворюється підприємницький прибуток.

У випадку кредитного підприємництва підприємець залучає грошові вклади, виплачуючи власникам вкладів винагороду у вигляді депозитного відсотка разом з наступним поверненням вкладу. Залучені гроші видаються потім у борг покупцям кредитів під кредитний відсоток разом з наступним поверненням вкладу. Залучені гроші видаються потім у борг покупцям кредитів під черговий відсоток, що перевищує депозитний. Різниця між депозитними і кредитними відсотком служить джерелом прибутку підприємців-кредиторів.

Фінансово-кредитна підприємництво відноситься до числа самих складних, воно має глибокі історичні коріння в лихварстві, відомому з часів Стародавньої Греції.

Для організації фінансово-кредитного підприємництва утворюється спеціалізована система організацій: комерційні банки, фінансово-кредитні компанії (фірми 0 , Валютні біржі та інші спеціалізовані організації. Підприємницька діяльність банків та інших фінансово-кредитних організацій регулюється як загальними законодавчими актами, так і спеціальними законами і нормативними актами Центрального банку Росії і Мінфіну РФ. Відповідно до законодавчих актів підприємницька діяльність на ринку цінних паперів повинна здійснюватися професійними учасниками. Держава в особі Мінфіну РФ виступає також як підприємця на ринку цінних паперів, у цій якості виступають суб'єкти РФ і муніципальні освіти, випускаючи в обіг відповідні цінні папери.

4. Посередницьке підприємництво

Посередництвом називають підприємництво, у якому підприємець сам не робить і не продає товар, а виступає в ролі посередника, що пов'язує гнізда в процесі товарного обміну, в товарно-грошових операціях.

Посередник - це особа (юридична або фізична), що представляє інтереси виробника чи споживача, але самі такими не є. Посередники можуть вести підприємницьку діяльність самостійно або виступати на ринку від імені (за дорученням) виробників або споживачів. В якості посередницьких підприємницьких організацій на ринку виступають оптові постачальницько-збутові організації, брокери, дилери, дистриб'ютори, біржі, в якійсь мірі комерційні банки та інші кредитні організації. Посередницька підприємницька діяльність є значною мірою ризикової, тому підприємець - посередник встановлює в договорі рівень цін, враховуючи ступінь ризику при здійсненні посередницьких операцій. Головна задача і предмет підприємницької діяльності посередника - з'єднати дві зацікавлені у взаємній угоді сторони. Так що є підстави стверджувати, що посередництво складається в наданні послуг кожної з цих сторін. За надання подібних послуг підприємець одержує доход, прибуток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]