Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika again.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
657.05 Кб
Скачать

1. Виробниче підприємництво

Підприємництво називається виробничим, якщо сам підприємець безпосереднім образом, використовуючи як фактори знаряддя і предмети праці, робить продукцію, товари, послуги, роботи, інформацію, духовні цінності для подальшої реалізації (продажу) споживачам, покупцям, торговим організаціям.

Виробниче підприємництво включає випуск промислової і сільськогосподарської продукції виробничо-технічного призначення, споживчих товарів, будівельних робіт, перевезення вантажів і пасажирів, послуги зв'язку, комунальні та побутові послуги, виробництво інформації, знань, випуск книг, журналів, газет. У широкому сенсі слова виробниче підприємництво є створення будь-якого корисного продукту, необхідного споживачам, що володіє здатністю бути проданим або Обмінені на інші товари.

У Росії виробниче підприємництво є найбільш ризиковим заняттям, так як структурна перебудова економіки не забезпечила необхідних умов для розвитку виробничого підприємництва. Існуючий ризик не реалізації виробленої продукції, хронічні неплатежі, численні податки, збори і мита є гальмом у розвитку виробничого підприємництва. Також розвиток виробничого бізнесу в Росії стримується важкодоступністю деяких ресурсів, відсутністю внутрішніх збудників та слабким рівнем кваліфікації бізнесменів-початківців, боязню складнощів, наявністю більш доступних і легких джерел доходу.

Між тим, саме виробниче підприємництво необхідно всім нам: у кінцевому рахунку воно зможе забезпечити стабільний успіх починаючому бізнесменові. Так що тяжіє до перспективного, сталого справі повинен звернути свій погляд на виробниче підприємництво.

2. Комерційне (торговельне) підприємництво.

Виробничий бізнес тісно пов'язаний з бізнесом у сфері обігу. Адже вироблені товари треба продавати або обмінювати на інші товари. Високими темпами розвивається комерційно-торговельне підприємництво, як основний другий вид російського підприємництва.

Принцип організації торговельного підприємництва дещо відрізняється від виробничого, так як підприємець виступає безпосередньо в ролі комерсанта, торговця, продаючи готові товари, придбані ним в інших осіб, споживачу (покупцю). Особливістю торговельного підприємництва є безпосередні економічні зв'язки з оптовими і роздрібними споживачами товарів, робіт, послуг.

Комерційне підприємництво охоплює всі види діяльності, які безпосереднім чином ставляться до обміну товару на гроші, грошей на товар або товар на товар. Хоча основу комерційного підприємництва складають товарно-грошові операції купівлі-продажу, в ньому виявляються задіяними практично ті ж фактори і ресурси, що і у виробничому підприємництві, але в менших масштабах.

Комерційне підприємництво приваблює видимої можливістю продати товар за ціною, набагато вищою, ніж він був куплений, і покласти тим самим в кишеню вагомий прибуток. Така можливість дійсно існує, однак на практиці її реалізувати значно складніше, ніж здається. В умовах різниці внутрішніх і світових цін, а також цін у різних регіонах Росії при неповороткістю вмираючої державної торгівлі щасливим комерсантам, "човникам" вдається "купити подешевше - Продати дорожче ". За цією видимою легкістю ховається не всіма видимий працю комерсантів-підприємців, витрачений для досягнення успіху.

Сфера офіційного комерційного підприємництва - магазини, ринки, біржі, виставки-продажу, аукціони, торгові доми, торгові бази, інші установи торгівлі. У зв'язку з приватизацією державних торгових підприємств значно зросла матеріальна база особистого та комерційного підприємництва. Виникли великі можливості почати свою комерційну справу, викупивши або побудувавши магазин, організувавши свою торгову точку.

Для успішного заняття торговим підприємництвом необхідно досконально знати незадоволений попит споживачів, швидко реагувати, пропонуючи відповідні товари або їх аналоги. Торговельне підприємництво більш мобільно, мінливе, так як безпосередньо пов'язано з конкретними споживачами. Вважається, що для розвитку торговельного підприємництва мають бути як мінімум два основні умови: щодо стійкий попит на товари (тому необхідно добре знання ринку) і більш низька закупівельна ціна товарів у виробників, що дозволяє торговцям відшкодувати торгові витрати та отримати необхідний прибуток. Торговельне підприємництво пов'язане з відносно високим рівнем ризику, особливо при організації торгівлі промисловими товарами тривалого користування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]