Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
248.09 Кб
Скачать

27.Центральна Рада її діяльність.Проголошення унр.

З ліквідацією самодержавства в Росії та приходом до влади Тимчасового уряду посилився національно-визвольний рух у Східній Україні. Це призвело до початку Української національно-демократичної революції 1917-1921 років. Її лідером став видатний український історик М.Грушевський. Було створено представницький орган влади українців -Центральну Раду. Її метою стала боротьба за автономію Східної України вскладі Росії. Більшість населення підтримало домагання Центральної Ради,хоча вже тоді частина його виступала за самостійність України таоб'єднання всіх українських земель у складі єдиної (соборної) держави. В Східній Україні починають створюватися власні військові формування,першим із яких стало «Вільне козацтво».Подальший розвиток українського національно-визвольного руху та Жовтнева революція в Росії, яка призвела до захоплення влади більшовиками, стали причинами прийняття III Універсалу. У ньому Українська Центральна Рада проголосила відродження державності на східноукраїнських землях у формі Української Народної Республіки (УНР), яка проіснувала загалом два роки.В Універсалі Центральна Рада накреслила головні завдання у своїйвнутрішній та зовнішній діяльності. Проте через низку причин значну частину з наміченого зробити не вдалося.

28.Кирило-Мефодієвське братство

Кирило-Мефодіївське братство (1846)- Білозерський, Гулак, Костомаров, Куліш, Маркович, Шевченко.вперше розробило широку політичну програму національно-визвольного руху; Започаткувавши перехід від культурницького до політичного етапу боротьби за національний розвиток України.Програмні положення братства виклад у «Книзі буття українського народу» і «Статуті Слов’янського братства св. Кирила і Мефодія», – Микола Костомаров, та у «Записці»- Василем Білозерським. В основу документів лягли ідеї українського національного відродження і панславізму.Громадсько-політична діяльність: поширювали ідеї братства через розповсюдж. його програмних документів, прокламацій, твори Тараса Шевченка; займалися науковою працею і виступали з лекціями в навчальних закладах Києва, в яких проповідували свої погляди; піклувалися про розвиток народної освіти, збирали кошти на відкриття народних шкіл, написання і видання нових книг.К-Мбр-вопроісн. 14 місяців. У березні 1847 року за доносом О.Петрова діяльність братства була викрита, а члени заарештовані.

29.ПСВ.Ставлення політичних партій до війни в Україні

1 серпня 1914 року розпочал. Перша св.війн.Трагедія укр. народу - всупереч втягнутий у війну, а його землі стали об’єктом експансії воюючих сторін. Значна територія опинилася в прифронтовій смузі, а в Галичині, Буковині, Прикарпатті розгорнулися бойові дії. У. – центр територіаль. зазіхань з Рос. , Австро-Угор. імп,Німеччини.Громадськість цих регіонів: одна частина українства підтримала Росію, інша — Австро-Угорщину.В серпні 1914 року у Львові було утворено міжпарт. блок — Головну Українську Раду – виступила ініціатором формування укр.військ.частин на боці Австрії. З українців Галичини було сформовано легіон Українських січових стрільців, який взяв участь у військ.діяхОдночасно група емігрантів із Східної України (Д. Донцов, В. Дорошенко, М. Меленевський) створ. у Відні «Союз визволення України»-мета боротьба за створення самостійної України і вважав доцільним для досягнення цієї мети співробітництво з Німеччиною та Австро-Угорщиною.В Наддніпрянській Укр. члени Тов-ва укр. поступовців виступили з закликом виступити на захист Росії- створений Комітет Південно-Західного фронту Всеросійського союзу земств і міст- А. Ніковський, Д. Дорошенко, А. Вязлов.По-різному поставились до війни політ партії: місцеві організації загальноросійськ. партій підтримали війну (крім більшовиків). Таку ж позицію зайняли укр. політ. партії — ТУП, «Спілка». Укр-касоціал-демокр. партія з питань війни не змогла виробити єдину тактику.Позиція політ партій в Авст—Угорщ. була однозначною: вони активно підтримували австрійськ. уряд у війні з Росією..Війнанегат. вплинула на госп-во Укр; скоротилось пром. виробн-во, Результатом цього було наростання економічної кризи та соціального невдоволення. Війна загострила існуючі протиріччя в рос сусп-ві і підштовхнула сусп-во до нової револ.ї; зумовила: розкол нац-ного руху.