Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП 13-18.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
57.86 Кб
Скачать

15. Віброзахист

Заходи захисту від вібрації поділяються на колективні та індивідуа-льні. Засоби індивідуального віброзахисту – це спеціальне взуття на віб-ропоглинаючій платформі, віброзахисні рукавиці, наколінники, нагруд-ники, пояси, спеціальні костюми. Колективні методи захисту спрямовані на зниження параметрів вібрації джерелом збудження і на шляхах її поширення. Вони у свою чергу поділяються на організаційні, технічні і лікувально-профілактичні.

Організаційні методи віброзахисту – застосування технологічних процесів з низькими рівнями вібрації і шуму; впровадження дистанційного керування, що виключає постійне перебування працюючого у зоні небезпечних рівнів вібрації; дотримання раціональних режимів праці й відпочинку; огороджувальні засоби, які перешкоджають проникненню людини до зони дії вібрації, тощо.

Технічні методи віброзахисту – це система заходів і засобів з покращення роботи машин, зменшення рівня вібрації технологічних процесів, застосування додаткових пристроїв (віброізоляція, вібропоглинання та віброгасіння). Віброізоляція забезпечує зниження рівня вібрації використанням між джерелом вібрації та працюючим ізолюючих засобів – пружин, ресор, пне-вматичних та гумових подушок, прокладок, віброізолюючих опор, конструктивних розривів, заміна ударних навантажень на безударні. Вібропоглинання використовується з метою трансформації енергії механічних коливань в інші види енергії, переважно в теплову, а також застосування антифазової синхронізації двох або кількох джерел збу-дження. Віброгасіння – це зниження рівня вібрації машин та механізмів застосуванням додаткових пристроїв.

Лікувально-профілактичні заходи віброзахисту – своєчасне проведення медичних оглядів працівників, що зайняті на роботах з вібродійними установками, контроль за гігієнічними параметрами у виробничих приміщеннях тощо.

16. Галузеві нормативні акти з оп

Державнi мiжгалузевi та галузевi нормативнi акти про охорону працi - це правила, стандарти, норми, положення, iнструкцiї та iншi документи, яким надано чиннiсть правових норм, обов'язкових для виконання.

Галузеві державні нормативні акти про охорону праці поширюються лише на підприємства, що належать до певної галузі.

НАОП Х. Х. ХХ – Х- ХХ - ХХ - галузевий нормативний акт, I II III IY де НАОП - нормативний акт про охорону праці; I - група нормативних актів (по галузі): 1.0.00 - промисловість, 2.0.00 – с/г (харчова промисловість - 1.8.00, і наприклад, 1.8.10 – цукрова, хлібопекарська, масложирова, плодоовочева галузь; 1.8.20 – м’ясо-молочна галузь; 1.8.30 – рибна та ін.); II - вид нормативного документу (1 - правила, 2 - СТ, 3 - норми, 4 - положення, 5 - інструкції, 6 - керівництва, вказівки, рекомендації, вимоги, 7 - технічні умови безпеки, 8 - переліки, інші); III - порядковий номер реєстрації; IY - рік затвердження.

Наприклад:

Днаоп-1.8.10-2-12-98,

де 1.8.10 – галузь промисловості;

2 – вид нормативного документу – стандарт;

12 – порядковий номер реєстрації;

98 – рік затвердження.