Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент_повний.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
892.93 Кб
Скачать

4. Сутнісна х-ка класичної теорії менеджменту.

Класич. теорія (підхід) менеджменту включає дві школи:а) школу наук. упр-ня;б) адмін. школу (класич. теорію орг-ції). Наукове упр-ня було спрямов. на дослідж. проблем підвищ. продуктивності праці робітників (безпосередніх виконавців) шляхом удосконал. операцій ручної праці. Засновниками школи наукового управління були Ф. Тейлор («Принципи наукового управління», 1911р.), Френк та Ліліан Гілбрейт, Генрі Форд, Генрі Гант. Концепцію наукового упр-ня сформулював Ф. Тейлор як необхідність послідовної реалізації наступних чотирьох кроків управління:1)аналіз робочої ситуації. 2)аналіз змісту заг. завд.: розподіл заг. завдання на більш дрібні задачі; визнач. якостей та навиків, необх. для їх виконання; визнач. необх. к-ті робітників-виконавців;3) підбір робітників для виконання окремих задач;4) продовження упра-ня - встановлю взаємозв’язків, планув., координація та узгодж. дій усієї робочої групи. Адмін. школа опрацьовувала підходи до удосконал. упр-ня орг-цією в цілому. Представники цієї школи (А. Файоль, М. Вебер, Л. Урвік, Ч. Бернард) намагалися виділити заг. хар-ки та зак-ті упр-ня орг-цією в цілому. Метою їх дослідж. було виділення «універс. принципів» упр-ня, дотримуючись яких орг-ція досягатиме успіху. Набільш чітко “універс. принципи упр-ня” сформулював А.Файоль М.Вебер сформулював “концепцію ідеал. бюрократії”.

5. Сутнісна х-ка поведінкової теорії м-ту.

Класич. школа м-ту визнавала знач. людського ф-ра в упр-ні, проте приділяла йому незначну увагу.Поведінкові теорії м-ту виникли як реакція на недоліки класич. теорії. Тому їх часто об’єднують заг. назвою «неокласич. теорія м-ту». Виникненню поведінкових теорій багато в чому сприяли досягн. пром. психології. Поведінкові теорії м-ту опрацьовували Мері Паркер Фоллет, Р.Лайкерт, Д. МакГрегорі, Ф. Герцберг та інші.Поведінковий підхід до м-ту включають в себе дві школи:а) школа людських відносин. Представники цієї школи дослідж. переважно проблеми індивід. психології робітників орг-ції. Їх зусилля були зосередж. переважно на вивч. поведінки індивідуума в орг-ції, на його мотивації. б) школа організаційної поведінки. Її представники концентрували увагу на вивч. типів групової поведінки, на розумінні орг-ції як складного соці. організму, який знах-ся під впливом певних уявлень, звичок, конфліктів, культурного оточення тощо.

6. Сутнісна х-ка кількісної теорії м-ту.

Кількісний підхід. Теоретики цієї школи розглядали упр-ня як с-му матем. моделей та процесів.В основу кільк. школи покладено ідею про те, що упр-ня є певним логіч. процесом, який можна відобраз. за доп. матем.символів та залежностей. В центрі уваги цієї школи знаходиться матем. модель, тому що саме за її доп. управлінську проблему можна відобразити (передати) у вигляді осн. її цілей та взаємозв’язків. Інтереси представників кільк. школи практично повністю пов’яз. з застосув. математики в упр-ні.Осн. внесок цієї школи в теорію упр-ня - це ідея про спрощення управлінської реальності за допомогою матем. моделей. Заг. для усіх ранніх теорій м-ту було те, що вони пропонували кожна свій єдиний «рецепт» підвищ. ефективності упр-ня. Кожна з них не була помилковою та зробила важливий внесок у розуміння сутності м-ту. Проте кожна з них одночасно обмежена з точки зору вузького погляду на багатомірність управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]