Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PrZ_Konsp_Lec_09_7_ISA_PCI.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать

3. Центральні сигнали управління

Група центральних сигналів управління складається з сигналів різних частот, сигналів управління і помилок.

-MASTER

Сигнал -MASTER (Master - Ведучий) повинен вироблятися тільки тією зовнішньою платою, яка бажає стати задатчиком на шині.

УВАГА! Якщо сигнал -MASTER дозволений на якийсь час більше 15 мкс, то зовнішня плата повинна запитати цикл регенерації пам'яті, дозволивши сигнал -REFRESH.

-I/O CH CK [8] [8/16]

Сигнал -I/O CH CK (I/O Channel Check - Перевірка Каналу Введення/висновку) може бути дозволений будь-яким ресурсом на шині як повідомлення про фатальну помилку, яка не може бути виправлена. Типовий приклад такої помилки - помилка парності при доступі до пам'яті. Сигнал - I/O CH CK повинен бути дозволений на якийсь час не менше 15 нс. Якщо у момент вироблення цього сигналу задатчиком на шині був контролер ПДП або контролер регенерації, то сигнал -I/O CH CK буде записаний в регістр на материнській платі, а оброблений тільки після того, як центральний процесор стане задатчиком на шині.

Цей сигнал, як правило, сполучений з входом немаскованого переривання ЦП і його виробітку приводить до припинення нормальної роботи комп'ютера.

RESET DRV [8] [8/16]

Сигнал RESET DRV (Reset Driver - Скидання Пристрою) виробляється центральним процесором для початкової установки всіх ресурсів доступу на шині після включення живлення або падіння його напруги. Мінімальний час дозволи цього сигналу - 1 мс.

ОСОБЛИВОСТІ ДЛЯ ЗОВНІШНЬОЇ ПЛАТи

Зовнішня плата на весь час вироблення цього сигналу повинна перевести свої виходи в третій стан.

SYSCLK [8] [8/16]

Сигнал SYSCLK (System Clock - системна частота) в даній книзі приймається рівною 8Мгц, хоча, як правило, ця частота така ж, як і тактова частота центрального процесора на материнській платі, але з 50% (по тривалості) рівнем логічної "1". (меандр зі шпаруватістю 2). Всі цикли шини пропорційні SYSCLK, але всі сигнали на шині, за винятком -0WS, не синхронізовані з SYSCLK.

OSC [8] [8/16]

Сигнал OSC виробляється материнською платою завжди фіксованою частотою 14.3818Мгц з 45-55% (по тривалості) рівнем логічної "1". Сигнал OSC не синхронізований ні з SYSCLK ні з яким-небудь іншим сигналом на шині і тому не може бути використаний для застосувань, що вимагають синхронізації з іншими сигналами. Історично цей сигнал з'явився для підтримки перших контролерів кольорових моніторів для персональних комп'ютерів серії IBM PC. Цей сигнал зручний для використовування зовнішньою платою, оскільки він однаковий для всіх моделей комп'ютерів, сумісних з IBM PC/AT.

4. Сигнали переривання

Група сигналів переривання використовується для запиту на переривання центрального процесора; IRQ (Interrupt Request – запит на переривання).

ПРИМІТКА: Звичайно сигнали запиту на переривання приєднані до контролера переривань типа Intel 8259A. Не дивлячись на те, що доступ до контролерів переривань (як до ПВВ) має будь-який задатчик на шині, для сумісності програмного забезпечення тільки центральний процесор може обслуговувати контролер переривань.

IRQ<15,14,12,11,10> [8/16] IRQ<9,7...3> [8]

Переривання може бути запитане ресурсами як на материнській платі, так і на зовнішній платі дозволом відповідного сигналу IRQ. Сигнал повинен залишатися дозволеним до підтвердження переривання центральним процесором, яке, як правило, полягає в доступі ЦП до ресурсу, що запитав переривання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]