Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_13.2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
119.3 Кб
Скачать

Питаня №2. Організація морально-психологічного забезпечення вартової служби в підрозділі

Вартова служба є складовою служби військ. ЇЇ завданням є надійна охорона та оборона важливих військових об'єктів, бойових прапорів і осіб, яких тримаються на гауптвахті або в дисциплінарній частині. Її несення є виконанням бойового завдання. Для цього споряджають варти.

Вартою називають озброєний підрозділ, споряджений для виконання бойового завдання з метою охорони та оборони військових об'єктів, бойових прапорів та осіб, що утримуються на гауптвахті або в дисциплінарній частині. Вони бувають гарнізонними, внутрішніми і тимчасовими.

Служба у варті викликає різноманітні реакції в особового складу. Одні сприймають її з надмірними переживаннями, перед заступанням на варту відчувають підвищену напруженість, а інколи – необґрунтовану нервовість. Це, у першу чергу, пояснюється тим, що кожній людині притаманні індивідуальні-психічні й особистісні особливості (певні риси характеру, конкретний рівень нервово-психічної стійкості, тип темпераменту, розвиненість мотиваційної сфери, наявність конкретних потреб, прагнень, розвиненість ціннісних орієнтацій, почуттів, конкретний психічний стан тощо). Тобто кожен воїн має свій неповторний внутрішній світ, без урахування якого та без впливу на який є неможливим досягнення позитивного результату у сфері військово-професійної діяльності, зокрема у вартовій службі.

У зв'язку з цим набуває особливого значення діяльність командирів (начальників), заступників командирів підрозділів з виховної роботи, офіцерів-психологів щодо морально-психологічного забезпечення вартової служби.

Морально-психологічне забезпечення вартової служби є системою діяльності командирів, заступника командира з виховної роботи, щодо створення умов для формування психічної стійкості та готовності особового складу до несення служби у варті, підтримання його пильності, організованості, дисциплінованості та сприяння оптимальному виконанню ним завдань вартової служби.

Головні завдання морально-психологічного забезпечення вартової служби:

  • підбір особового складу до несення вартової служби на основі рекомендацій психологічної науки та застосування сучасних психодіа-гностичних методик;

  • всебічна морально-психологічна підготовка особового складу до пильного несення вартової служби в різноманітних технічних і природних умовах;

  • формування у воїнів почуття особистої моральної відповідальності за сумлінне дотримання вимог Статуту гарнізонної та вартової служби;

  • виховання в особового складу високих морально-психічних і бойових якостей, необхідних для несення вартової служби;

  • підтримання пильності, спостережливості, організованості, позитивного психічного стану в особового складу варти;

  • сприяння зняттю надмірної напруженості у чатових і вартових, оперативне відновлення їх духовних, психічних, психофізіологічних і фізичних сил;

  • аналіз та врахування умов несення вартової служби, їх максимальне наближення до оптимальних;

  • запобігання злочинам та подіям при несенні вартової служби.

Загальні положення щодо організації морально-психологічного забезпечення вартової служби викладено в керівних документах, зокрема, у Концепції виховної роботи в Збройних Силах та інших військових формуваннях України й Інструкції про організацію вартової служби, яка введена в дію наказом Міністра оборони України №105 від 28 квітня 2000 р.

Ці документи визначають основні етапи морально-психологічного забезпечення вартової служби, а саме:

  1. Морально-психологічне забезпечення підготовки особового складу до виконання завдань вартової служби.

  2. Відбір військовослужбовців, які за своїми якостями можуть бути допущені до виконання завдань вартової служби.

  3. Підбір військовослужбовців для несення вартової служби.

  4. Морально-психологічне супроводження вартової служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]