Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы нотариат редакция от 08.01.12.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

Тема 3.

2. Кваліфікаційні комісії нотаріату

01.12.2006 N 87/5ПОЛОЖЕННЯпро кваліфікаційну комісію нотаріату

Головним завданням кваліфікаційної комісії є визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю. діє у складі семи чоловік: представника Міністерства юстиції України, двох представників відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, трьох нотаріусів, представника легалізованих у встановленому порядку територіальних об'єднань нотаріусів (з числа нотаріусів). До складу кваліфікаційної комісії входять нотаріуси, які мають стаж роботи нотаріусами не менше десяти років. Строк повноважень комісії становить три роки.Кваліфікаційну комісію очолює її голова, який має заступника. Головою кваліфікаційної комісії є начальник відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі або його заступник, до повноважень якого належать питання діяльності нотаріату. Голова кваліфікаційної комісії організовує роботу кваліфікаційної комісії, розподіляє обов'язки між її членами, проводить засідання кваліфікаційної комісії. Підготовка матеріалів до розгляду кваліфікаційною комісією, а також ведення діловодства покладається на секретаря кваліфікаційної комісії, а у разі його відсутності - головою кваліфікаційної комісії на одного з членів кваліфікаційної комісії.

Члени кваліфікаційної комісії не отримують винагороди за участь у роботі кваліфікаційної комісії. на час її роботи звільняються від виконання своїх службових обов'язків із збереженням середнього заробітку. Кваліфікаційна комісія проводить свої засідання у разі потреби, але не менше двох разів на рік. Перше засідання кваліфікаційної комісії проводиться в 15-денний строк з часу затвердження її складу. Про дату, час та місце проведення засідань кваліфікаційної комісії членів кваліфікаційної комісії повідомляє секретар за рішенням її голови. член кваліфікаційної комісії повинен заявляти самовідвід чи підлягає відводу (самовідводу), якщо:він є членом сім'ї або близьким родичем чи свояком особи, щодо якої вирішується питання про допуск до складання кваліфікаційного іспиту та до нотаріальної діяльності;якщо є інші обставини, які викликають сумнів в об'єктивності та неупередженості члена кваліфікаційної комісії. Відвід члену кваліфікаційної комісії може заявити особа, щодо якої розглядається питання, або будь-яка інша особа, якій стало відомо про участь у розгляді питання та прийнятті рішення члена кваліфікаційної комісії, щодо якого виникає сумнів в його об'єктивності та неупередженості. Відвід (самовідвід) повинен бути вмотивованим і заявленим у письмовій формі та розглянутий на засіданні кваліфікаційної комісії при вирішенні питання про допуск або відмову в допуску до складання кваліфікаційного іспиту. Засідання кваліфікаційної комісії є правомочним, якщо в ньому бере участь не менше ніж дві третини членів кваліфікаційної комісії.

Кваліфікаційна комісія:1) вирішує питання про допуск або відмову в допуску до складання кваліфікаційного іспиту;2) приймає кваліфікаційні іспити на право на зайняття нотаріальною діяльністю;3) на підставі результатів складеного іспиту приймає рішення про внесення Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі подання до Міністерства юстиції про видачу свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.Рішення кваліфікаційної комісії може бути оскаржено у Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату при Міністерстві юстиції України в місячний строк з дня вручення його копії заінтересованій особі або до суду.

ПОЛОЖЕННЯ про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату з 1.01.2012

визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю;вирішення питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Комісія:розглядає подання головних управлінь юстиції про допуск осіб, які мають намір скласти кваліфікаційний іспит на право на зайняття нотаріальною діяльністю, до його складення;забезпечує проведення кваліфікаційного іспиту на право на зайняття нотаріальною діяльністю;розглядає подання головних управлінь юстиції про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.До складу Комісії входить чотири представники Мін'юсту, чотири нотаріуси та три представники легалізованих в установленому порядку об'єднань нотаріусів із всеукраїнським статусом.Головою Комісії є Міністр юстиції.Члени Комісії звільняються на час її роботи від виконання службових обов'язків із збереженням середнього заробітку. Засідання Комісії проводиться у разі потреби. Секретар Комісії не пізніше ніж за 10 днів до проведення засідання повідомляє членам Комісії і заінтересованим особам про дату і час його проведення. Засідання Комісії вважається правоможним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини її членів. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови Комісії. Член Комісії не може брати участь у розгляді питання та прийнятті рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо:він є членом сім'ї або близьким родичем особи, щодо якої розглядається питання;стало відомо про інші обставини, які можуть вплинути на об'єктивність та неупередженість члена Комісії.

За результатами розгляду питання Комісія може ухвалити рішення про:1) допуск або відмову в допуску до складення кваліфікаційного іспиту на право на зайняття нотаріальною діяльністю;2) видачу або відмову у видачі Мін'юстом свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю;3) допуск або відмову в допуску до складення нового кваліфікаційного іспиту особою, яка протягом трьох років після отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю не провадила приватну нотаріальну діяльність і не працювала нотаріусом, консультантом державної нотаріальної контори чи помічником (консультантом) приватного нотаріуса, не була посадовою особою, яка здійснює керівництво та контроль за діяльністю нотаріату;4) підтвердження або непідтвердження кваліфікації особою, зазначеною у підпункті 3 цього пункту;5) анулювання або відмову в анулюванні свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.