Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя!!!!!!.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

3) Вимоги до якості води прямоточних і оборотних систем водопостачання: 4 категорії води.

По своєму призначенню водопроводи бувають комунальні, промислові, сільсько-господарські, залізничні, спеціальні, для водопостачання обєктів будівництва (тимчасові).

Комунальні водопроводи забезпечують водою питної якості населення комунальні та побутові обєкти, промислові підприємства, протипожежні потреби підприємств, які знаходяться в межах міста.

Промислові водопроводи задовольняють потреби промислових підприємств, як то охолодження обладнання, добування пари, промивка и поливка деталей і обладнання, приготування розчинів. На металургійному підприємстві на 90 % води витрачається на охолодження обладнення, до якості води, що використовується на промислові потреби висуваються спеціальні вимоги воду в системах промислового водопостачання можна розділити на 4 категорії:

  1. Вода, яка використовується в якості середовища для поглинаннянерозчинних або розчинних домішок, вона може частково нагріватися та забруднюватися механічними та розчинними домішками.

  2. Вода, яка використовується в якості теплоносія для охолодження машин і агрегатів, така вода практично не забруднюється, а лише нагрівається, називається умовно чиста.

  3. Вода використовується для котелень, для добування пари.

  4. Вода, яка служить в якості екстрагента або розчинник.

4) Використання води в мартенівському виробництві

Головними споживачами води на виробничі потреби є мартенівське ,доменне та трубопрокатні цехи, електросталеплавильне виробництво, ливарне, газоочищення та інші потреби. Вода в мартенівських цехах йде на охолодження окремих печей і кисневих форм, промивку котлів-утилізаторів, на пило газоочищення, потреби ХВО.

ХВО як правило на металургійних заводах входить до складу теплоелектро централі (ТЕЦ) і обслуговує декілька цехів або дільниць.

Система охолодження мартенівської печі складається із окремих холодильників які постійно охолоджуються циркулюючою в них водою, відпрацьована вода, збирається у приймальні резервуари і далі у відвідний колектор за межами цеху. Основним недоліком водяного охолодження є значне водоспоживання і швидкий про….. водоохолоджучих елементів в результаті відкладення солей і суспензій на стінках труб.

Всі системи випаровую чого охолодження працюють на очищеній воді, застосування кисню для збільшення продуктивності мартенівських печей призвело до утворення великої кількості викидів в атмосферу і необхідності організації мокрої або сухої газоочищення здійснюється в скрубервентурі. Тому для забезпечення гідротранспорту шламів,після мокрої газоочистки необхідно забезпечити у шламопроводі самоочищуючу швидкість води, яка може змінюватись від 0,01-0,5 м/с в залежності від крупності зерен d=0.1-4 мм.

При транспортуванні суспензії і окалини швидкість руху самоочищуюча до 0,8 м/с. Витрата шару і хімічно очищеної води при випаровувальному охолодженні визначається для окремих деталей і для печі в цілому на підставі теплових навантажень прийнятого напору і величини продувки. Витрати циркулюючої води визн. За формулою:

Wоборр*Д т/рік, тис м3/рік

Де Кр – розрахункова кратність циркуляції;

Д- витрата пари

Д= , т/рік

Де Q – теплове навантаження

Kн-коефіцієнт нерівномірності

ін-тепловміст насиченої пари ккал/кг

ів- тепловміст підживлюючої води ккал/кг

Газоочистка мартенівських печей працює переважно на оборотному водопостачанні, при цьому складає 0,3-0,4 л/м3

Для визначення витрати води на газоочистку необхідно визначити кількість відхідних продуктів згорання, основним джерелом газоутворення у мартенівські печі є паливо, та продукти розкладання сипучих матеріалів(шихти) при окисленні карбону. Загальна кількість вихідних газів визначається за формулою :

Vвідх

питомий вихід продуктів згорання

теплове навантаження

кількість СО2 яке утворилося при розкладанні вапняку

Т – садка печі

кількість продуктів згорання