Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя!!!!!!.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

29)Джерела утворення та способи очищення стіних вод прокатного виробництва

30)Очищення стічних вод травильних цехів

31)Загальна характеристика систем водовідведення підприємств чорної металургії

Чорна металургія відноситься до найбільш водоємких галузей промисловості. Ці заводи займають друге місце після підприємств теплоенергетики і споживають до 20% загального водоспоживання усіх галузей промисловості країни ( підприємства теплоенергетики – 25%).

Металургійні заводи займають площі в десятки квадратних кілометрів. Споживання води на заводі з повним металургійним циклом доходить до 240-300 м3 на 1 т чавуна.

Найбільш крупними споживачами води, а отже і джерелами утворення значної кількості забруднених стічних вод (до 90% загальної кількості) на металургійних підприємствах, є газоочистки різних металургійних виробництв, а також стани гарячої прокатки листів.

Очистка стічних вод на металургійних заводах вирішується самостійно для окремих виробництв. На заводах чорної металургії таке рішення передбачається для доменного, сталеплавильного і прокатного стану

32)Основні забруднюючі речовини, які надходять від підприємств гірничо-металургійного комплексу

33)Класифікація стіних вод підприємств металургійної промисловості та методів їх очищення

Промислові (виробничі) стічні води - утворюються в технологічних процесах при виробництві або видобутку корисних копалин, відводяться через систему промислової або общесплавной каналізації. Не представляється можливим дати якусь типову характеристику надзвичайно різноманітного забруднення промислових стічних вод, що являють собою залишки оброблюваної сировини і реагентів, які беруть участь в технологічному процесі. Найбільш характерними і небезпечними забрудненнями промислових стоків є екстрагуючі речовини (переважно нафтопродукти), феноли, синтетичні поверхнево-активні речовини, важкі метали, важкорозкладаємі органічні речовини, в тому числі різні пестициди .

За фізичним станом забруднення стічних вод діляться на :

нерозчинні домішки, що знаходяться у воді у вигляді великих зважених часток (діаметром більше 0,1 мм) і у вигляді суспензії, емульсії і піни (частки діаметром від 0,1 мм до 0,1 мкм);

колоїдні частинки діаметром від 0,1 до 0,001 мкм;

розчинні частки, що знаходяться у воді у вигляді молекулярно-дисперсних частинок діаметром менше 0,001 мкм

За природою забрудника виділяють мінеральне, органічне та біологічне забруднення стічних вод:

До мінерального забруднення відносяться частинки піску, глини, руди, шлаків; розчини мінеральних солей, кислот і лугів, мінеральні масла, іони металів та інші неорганічні речовини .

Органічне забруднення буваює рослинного (залишки рослин, плодоовочів і злаків, папір, рослинні масла тощо) і тваринного (фізіологічні виділення людей і тварин, залишки м'язових і жирових тканин тварин, клейові речовини і пр.) походження. Органічне забруднення характеризуються досить значним вмістом вуглецю, азоту, водню, фосфору і сірки .

Біологічне забруднення являє собою різні мікроорганізми (одноклітинні гриби, водорості і бактерії), у тому числі хвороботворні. Цей вид забруднень притаманний в основному побутовим та деяким виробничим стічних вод (стоки тваринницьких ферм, шкіряних заводів, боєнь, шерстомойок, біофабрик і т. п.). За своїм хімічним складом це органічне забруднення, але виділяються в окрему групу через особливого взаємодії із забрудненнями інших видів.

Для визначення складу стічних вод потрібно проведення великої кількості різноманітних аналізів - хімічних, фізико-хімічних, санітарно-бактеріологічних. Основними завданнями, які розв'язуються на основі аналізів, є:

-оцінка санітарно-токсикологічного стану стічних вод;

-визначення придатності стічних вод для конкретного виду споживання, ступеня і характеру забруднення стічних вод;

-пошук способу очищення води, а також визначення методів управління процесами очищення стічних вод і контроль роботи споруд;

-оцінка ефективності роботи окремих споруд і технологічної схеми очищення стічних вод в цілому;

контроль стану водойми.

Очищення стічних вод промислових виробництв здійснюють механічними, фізико-хімічними, біологічними, термічними методами. Механічні методи використовують в основному як попередні. До них відносяться такі методи: відстоювання, фільтрування, центрифугування. До фізико-хімічних методів очищення відносяться коагуляція, флокуляція, сорбція, флотація, екстракція, евапорація, іонний обмін, а також електрокоагуляція, електрофлотація. Біологічний спосіб застосовується для очищення стічних вод від органічних речовин, іонів важких металів, наприклад, від іонів хрому за допомогою бактерій, названих дехроматіканс, і деяких неорганічних речовин (Н2, N2, NH3). Процес заснований на мінералізації органічних речовин до простих мінеральних сполук, які знаходяться у воді як в розчиненому стані, так і в тонко диспергованому нерозчиненому і колоїдному стані, за допомогою спеціальних мікроорганізмів. Відомі анаеробні (без участі кисню) та аеробні (з участю кисню) методи біохімічного очищення. Термічні методи використовують для очищення дуже мінералізованих стічних вод, що містять солі кальцію, магнію, органічні домішки. Очищену воду одержують, в основному, випаровуванням в спеціальних установках. В деяких випадках використовують вогненний метод, при якому стічні води розпилюють безпосередньо в гарячі гази. При цьому вода повністю випаровується, а органічні домішки згорають, мінеральні речовини перетворюються на тверді або розплавлені частинки, які потім уловлюються. До нових методів очищення промислових стічних вод відносяться обробка стоків в магнітних і електричних полях; диспергування домішок, що містяться в стоках; мембранні (ультрафільтрація, зворотний осмос, мікрофільтрація, випаровування через мембрани, діаліз, електродіаліз).