Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
804.86 Кб
Скачать
  1. Які основні фактори впливають на побудову логістичної системи

Логістична система - це організаційно-господарський механізм управління матеріальни­ми та інформаційними потоками.

Будова і функціонування логістичної системи грунтуються на таких основних чинниках, як реалізація принципу систем­ного підходу, що виявляється передусім в інтеграції та чіткій взаємодії усіх елементів системи.

За цим принципом розробля­ють і здійснюють єдиний технологічний процес виробничо-транспортної системи, перехід від створення окремих видів уста­ткування до організації виробничо-складських та виробничо-транспортних систем.

Для сучасної логістики в умовах високого рівня автоматизації характерна індивідуалізація вимог до техно­логічного та підйомно-транспортного устаткування і промисло­вої продукції, тобто відмова від універсальності на користь > повної відповідності устаткування конкретним умовам.

При створенні логістичної системи та проектуванні її окремих елементів слід передбачати додержання вимог гуманізації техно­логічних процесів з урахуванням створення сучасних умов праці, запобігання несприятливому впливу на зовнішнє середовище.

Однією з обов'язкових умов є урахування сукупності витрат по всьому логіст. ланцюгу з орієнтацією на ринок, надання послуг на рівні сучасних вимог, гнучкість, надійність та висока якість робіт.

Основу побудови та функціонування логістичної системи становить реалізація принципу системного підходу, що проявляється насамперед в інтеграції та чіткості взаємодії всіх елементів логістичної системи. Цей принцип знаходить свій відбиток у розробці й здійсненні єдиного технологіч­ного процесу виробничо-транспортної системи, у переході від ок­ремих видів устаткування до створення виробничо-складських та виробничо-транспортних систем.

  1. Три основних критерія при відборі логістичної системи

Під логістичною системою розуміють організаційно-управ­лінський механізм координації, який дає змогу досягти ефекту завдяки чіткій злагодженості у діях спеціалістів різноманітних служб, які беруть участь в управлінні матеріальним потоком.

При виборі логістичних систем використовують показники, що дають у сукупності якісну оцінку усієї системи. На ряді цих критеріїв базується селекція типу логістичної системи, її міцність та технічне оснащення. Найголовнішим з перерахованих вище критеріїв є надійність. Підсумовуючи зазначимо, що завданням будь-якої логістичної системи є забезпечення своєчасної, надійної, мінімально витратної доставки до пункту призначення необхідного товару у неушкодженому стані. Вибір типу логістичної системи залежить від комплексу функцій, що вона виконує, та ряду критеріїв, які їх характеризують.

Логістична система - це організаційно-господарський механізм управління матеріальни­ми та інформаційними потоками.

Основними 3 критеріями є:

  1. Ступінь надійності поставок;

  2. Мінімальна тривалість транспортування;

  3. Мінімальні транспортні витрати.

  1. Види логістичних систем

Розрізняють логістичні системи «штовхаючі» й «тягнучі».

Штовхаюча логістична система. Теоретично в сис­темі «штовхаючого» типу обов'язковим є формування поточ­них та страхових запасів, кількість яких значно перевищує кількість відповідних запасів при роботі за «тягнучою» систе­мою.

Система МРП (МРП2) - планування потреби в матеріалах - належить до систем «штовхаючого» типу. У них складають перелік матеріалів, не­обхідних для виробництва визначеної кількості готової про­дукції, відповідно до прогнозу ринкової кон'юнктури, після чого формують замовлення постачальники..

Прикладом тягнучої логістичної системи є система “Канбан”.

В умовах системи «Канбан», на відміну від традиційного підхо­ду, виробник не має завершеного плану й графіка виробниц­тва, а жорстко пов'язаний конкретним замовленням спожи­вача. Він взагалі не оптимізує свою роботу, а в межах замов­лення.

Конкретного графіка роботи на декаду, місяць він не має.

Кожен зайнятий у технологічному ланцюгу робітник знає, що він вироблятиме продукцію тільки тоді, коли карта «Канбан» з його продукції відкріплена від контейнера на складі, тобто коли продукція фактично надійшла на наступну стадію обробки.

Потік карток «Канбан» рухається по підприємству від го­ловного збірного конвеєра до попередніх виробничих стадій, тому про будь-які зміни у зведеному плані виробництва під­приємство повідомляє тільки на головний збирний конвеєр.

Саме через це система «Канбан» вважається «витягуючою», тоді як МРП — «штовхаючою», де імпульс («поштовх») йде від центру.

Залежно від виду логістичних ланцюгів виділяють логіс­тичні системи з прямими зв'язками, гнучкі та ешелоновані.

У логістичній систе­мі з прямими зв'язками матеріальний потік доводиться до споживача без участі посередників, а за прямими господарськими зв'язками.

У гнучкій логістичній системі матері­альний потік надходить до споживача як за прямими зв'язками, так і за участю посередників. Прикладом гнучкої є система постачання запасних частин, за якої часто деталі рід­кого попиту відвантажуються з центрального складу безпосе­редньо на адресу одержувача, а деталі стандартного та підви­щеного попиту — зі складу посередника

Особливістю ешелонова-ної логістичної системи є те, що її матеріальний потік на шляху від виробника до споживача проходить принаймні через одного посередника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]