Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
453.63 Кб
Скачать

Сканери

Сканер - зовнішній пристрій, призначений для зчитування текстової та графічної інформації у комп'ютер (малюнки, фотографії, тексти).

Термін "сканер", "сканувати" походять від англійського слова scan - переглядати, оглядати. Основним завданням сканера є перетворення зображення у цифровий код для подальшої обробки комп'ютером.

Існує багато моделей сканерів, вони передусім відрізняються механізмом руху зчитувального пристрою (скануючої голівки) відносно паперу.

Види сканерів: ручний та планшетний

Основні характеристики сканера:

Вид. Який вид сканера ви матимеме - ваш вибір. Особисто я надаю перевагу планшетним сканерам. Вони дозволяють отримати високу якість зображення без зусиль, та дозволяють сканувати документи формату А4.

Присутність спеціальних можливостей. При скануванні текстів великого об'єму не зовсім зручно кожен раз вручну міняти листи паперу. Набагато зручніші сканери з автоматичною подачею бумаги. Вони самі піклуються про відсканований лист паперу та про подачу ще не відсканованого.

А якщо ви - професійний дизайнер і часто працюєте з фотографіями, аналоговими (плівковими) фотоапаратами, то вам потрібен не просто хороший сканер, а сканер зі слайд - модулем. Ці сканери дають можливість працювати зі слайдами та негативами, не вдаючись до стадії друку.

Спосіб під'єднання сканера до комп'ютера. Якщо ваша материнська плата оснащена портом USB (як правило ним оснащені материнські плати зроблені для процесорів Pentium III, Pentium 4, Celeron, Athlon, Athlon XP, Duron, Sempron) то вибиройте сканер зі способом під'єднання до комп'ютера через USB порт. Данні від комп'ютера до сканера через USB порт передаються набагато швидше, ніж через вже застарілий порт LPT.

Розподільча здатність. Це найголовніша характеристика. Розподільча здатність сканера - це величина, яка показує зі скількох точок сканер може побудувати зображення. Ця величина як і у принтера вимірюється у dpi. Чим з більшою кількістю крапок сканер будує зображення, тим якісніше та чіткіше зображення. Перші моделі сканерів мали розподільчу здатність 200 - 300 dpi. Для сучасних планшетних сканерів ця величина складає 800 - 1500 dpi і вище.

Сканер, внаслідок сканування документа, створює файл графічного формату (BMP, TIFF, JPEG, GIF, PNG ). Якщо первинний документ містив текст, то файл, отриманий внаслідок сканування, не може бути відкритий програмою текстового редактора. Необхідно виконати перетворення файлу в текстовий формат. Для цього існують спеціальні програми, що називаються програмами оптичного розпізнавання тексту.

Розрядність. Це також головна характеристика. Розрядність - це величина, яка означає кількість інформації, яка потребується для оцифровки кожної точки зображення; а ще - це кількість кольорів, які здатен розпізнати сканер. Ця величина вимірюється у бітах.

Перші моделі сканерів були чорно - білими, тобто сприймали лише чорний та білий кольори. Сучасні сканери дозволяють розпізнавати мільярди відтінків.

  • 12 біт = 8,35 млн. кольорів

  • 24 біт = 16,7 кольорів

  • 30 біт = 1 млрд. кольорів

Звичайно, реальна кількість таких кольорів у повсякденному житті ніколи вам не знадобиться. Справа в тому, що людської чутливості ока не вистачить щоб розрізнити 16 - ти бітний колір від 24 - бітного... Але виробники на останніх моделях своїх сканерів заявляють 48 бітне розпізнавання кольорів.

Фірма - виробник. Найкращими фірмами - виробниками сканерів є наступні фірми:

  • Hewlett - Packard

  • Canon

  • Mustek

  • UMAX

  • Agfa

  • Epson

 

 

Модеми

Модем - це пристрій, який забезпечує з'єднання комп'ютерів у мережу на великій відстані за допомогою телефонної лінії зв'язку. Назва модем походить від слів МОдулятор/ДЕМодулятор - пристрій, що з боку передавача забезпечує перетворення цифрового (комп'ютерного) сигналу у аналоговий сигнал (сигнал телефонних ліній зв'язку), а з боку приймача навпаки, з анологового сигналу робить цифровий.

При з'єднанні модем видає назрозумілі для нас звуки та шум. Це так і повинно бути. Просто ваш модем "домовляється" з іншим модемом про швидкість та тип передачі даних. Як тільки з'єднання відбудеться, модем знову буде працювати беззвучно.

Основні характеристики модема

Швидкість зв'язку. Швидкість зв'язку модема вимірюється у бітах за секунду - bps. Ця велечина вказується на верхній стороні пристрою. Наприклад: 56 000 bps означає, що модем здатен приймати та відправляти дані на швидкості 56 000 біт за секунду. Якщо ваш модем навіть і підтримує швидкість 56 000 bps, це зовсім не означає, що він буде працювати на цій швидкості. Все залежить від лінії зв'язку та АТС до якої ви під'єднані.

 

Фірма - виробник. Це найголовніший показник модема. Адже не кожний модем здатен працювати на наших повільних та неякісних лініях зв'язку. І до того всього модеми хороших виробників обладнано функціями корекції помилок та арххівування (стиснення у розмірі) даних при їх відправленні та отриманні, це значно прискорює роботу. Найкращими виробниками є наступні фірми:

  • 3com

  • U.S. Robotics

  • AVAKS

  • Zyxel

  • Acorp

Домашнє завдання: знати теоретичний матеріал лекції.