Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы семинар 7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

4)Плазма крові.

— жовтувата рідина, компонент крові, що складається із розчинених у воді білків, вуглеводів, солей, біологічно активних речовин (гормонів, ферментів тощо), а також продуктів клітинної дисиміляції, які підлягають виведенню із організму. У людей вона складає близько 60% об’єму крові.

Вміщує:

  • Н2О – 91%.

  • Білки – 8% (альбуміни, глобуліни, фібриноген). Вони утримують воду в плазмі (при голодуванні, зменшується кількість білків, вода переходить з крові до тканин, утворюючи голодні набряки) глобуліни можуть перетворюватись на антитіла, які знешкоджують мікроби і утворюють імунітет; білки створюють певну в’язкість крові, яка зростає при втраті води), що може привести до утворення тромбів; фібриноген – бере участь у зсіданні крові; білки також переносять поживні речовини, продукти розпаду білків та н.к., гормони, мікроелементи, вітаміни.

  • Жири – 0,8%.

  • Глюкоза – 0,12%. При зниженні – підвищується збудження клітин головного мозку (судоми), порушується кровообіг, дихання, настає смерть.

  • Сечовина та сечова кислота – 0,05%.

  • Мінеральні солі – 0,9%, з них найбільше припадає на долю NaCl, солі Са, К, Мg. Ця концентрація підтримується на сталому рівні.

До основних білків плазми крові відносяться альбуміни, глобуліни і фібриноген.

    • Альбуміни складають більше половини всіх білків плазми, синтезуються в печінці. Вони обумовлюють колоїдно-осмотичний тиск крові, виконують роль транспортних білків для багатьох речовин, включаючи гормони, жирні кислоти, а також токсини і ліки.

    • Глобуліни – неоднорідна група білків, у якій виділяють альфа- бета- і гама- фракції. До останнього відносяться імуноглобулини, чи антитіла, - важливі елементи імунної (тобто захисної) системи організму.

    • Фібриноген – розчинна форма фібрину, - фібрилярного білка плазми крові, який утворює волокна при підвищенні згортанні крові (наприклад, при утворенні тромбу). Синтезується фібриноген у печінці. Плазма крові, з якої вилучений фібриноген, називається сироваткою.

5)Клітини крові.

Скаладється з:

-Еритроцити - клітини крові людини, що здійснюють постачання кисню до кожної клітини. Вони переносять кисень від легень до клітин, а вуглекислий газ від клітин до легень. Еритроцит має форму двоввігнутого посередині диска.Є інші форми еритроцитів - планоцити ( мають плоску поверхню), сфероцити (кулясті), ехіноцити ( мають шипи) тощо. Форму еритроцитів підтримує бета-сіа-глікопротеїн в еритроцитарній мембрані та спеціальний каркас, побудований з білка спектри ну.

У нормі еритроцити живуть близько 120 днів, а потім руйнуються в селезінці й печінці. Кров постійно поповнюється новими еритроцитами, що утворюються в червоному кістковому мозку з особливих клітин, які називають стовбуровими. Гемоглобін складається з 4 молекул ферумовмісного порфірину(гема) ті 4 поліпептидних ланцюгів(глобіну). У капілярах тканин гемоглобін віддає кисень клітинам і частково приєднує вуглекислий газ.Гемоглобін здатний приєднувати чадний газ (СО), що виділяється під час неповного згоряння палива, й утворювати з ним стійку сполуку - карбоксигемоглобін (НbСО). важке отруєння організму.

-Лейкоцити, білі кров'яні клітини —

-складаються із цитоплазми і ядра;

-утворюються в червоному кістковому мозку. На відміну від еритроцитів, що рухаються завдяки току кров.

-Поділяються на:

Гранулоцити(зернисті):

-базофіли (клітини крові, головна функція яких полягає в реакціях гіперчутливості негайного типу. Вони також беруть участь у реакціях гіперчутливості сповільненого типу через лімфоцити, у запальних, алергічних реакціях, в регуляції проникнення судинної стінки.);

-еозинофіли -відповідають на хемотоксичні фактори, а також на комплекси антиген — антитіло.

-нейтрофіли- вони можуть розчиняти тканини, що омертвіли.

-юні - з несегментованим ядром;

-палочкоядерні - з ядром у вигляді зігнутої палички;

-сегменто-ядерні - з сегментованим ядром.

Агранулоцити(незернисті):

Моноцити-найбільші клітини крові, що активно руйнують бактерії. Макрофаги у великих кількостях накопичуються в осередках запалення. В порівнянні з нейтрофілами моноцити більш активні у відношенні вірусів, ніж бактерій, і не руйнуються під час реакції з чужорідним антигеном, тому в осередках запалення, спричиненого вірусами гній не формується. Також моноцити накопичуються у вогнищах хронічного запалення.);

лімфоцити(відповідають за набутий імунітет.):

      • В-Лімфоцити розпізнають чужорідні структури (антигени) і виробляють при цьому специфічні антитіла (білкові молекули, спрямовані проти чужорідних структур);

      • Т-Лімфоцити виконують функцію регуляції імунітету:

Антитіла – це тип білків, які діють лише проти одного збудника хвороб. Вони постійно відновлюються в організмі, що захищає його на тривалий час від повторних інфекційних захворювань.

Антигени – чужорідна речовина, здатна викликати утворення антитіл.

Тромбоцити (кров'яні пластинки) — це без'ядерні елементи крові, що мають неправильну округлу форму й утворюються в червоному кістковому мозку.При пошкодженні стінки судини тромбоцити нагромаджуються в місці травми і руйнуються, виділяючи при цьому в плазму особливий фермент. Під його впливом розчинний білок — фібриноген, що знаходиться у плазмі, перетворюється в нерозчинну форму — фібрин ,що утворює густу волокнисту мережу ниток, у якій застряють еритроцити, лейкоцити і тромбоцити, формуючи кровяний згусток — тромб. За рахунок видалення плазми, що залишилася, тромб ущільнюється, закупорює судину, і кровотеча припиняється. Через якийсь час тромб розсмоктується і прохідність судини відновлюється. Плазма крові без фібриногену називається сироваткою крові.