Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІВ_ сам.роб._ІДЗ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

Тема 5. Право інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми, раціоналізаторську пропозицію, сорт рослин, породу тварин

Питання для самостійної роботи

1. Майнові права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми.

2. Раціоналізаторська діяльність: поняття, об’єкти та правова охо­рона.

3. Права суб’єктів права інтелектуальної власності на раціоналізаторську

пропозицію.

4. Майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин та породу тварин.

Методичні рекомендації

Вивчення першого питання слід розпочати з того, що закон визначає поняття «топографія інтегральної мікросхеми» як зафіксоване на матеріальному носії просторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань. Права на топографії інтегральних мікросхем охороняються Законом України "Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем" (1997 p.). Охоронним документом, що підтверджує реєстрацію Установою топографії інтегральних мікросхем і засвідчує право власності на дану топографію, є свідоцтво. Реєстрація здійснюється шляхом занесення Установою топографії до Державного реєстру України топографій інтегральних мікросхем. Свідоцтво діє протягом 10 років від дати подачі заявки в Установу чи від дати першого використання топографії.

Друге питання передбачає детальний розгляд такого об’єкта права інтелектуальної власності як раціоналізаторська пропозиція, якою є визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності. Джерелом права щодо охорони раціоналізаторських пропозицій є "Тимчасове положення про правову охорону об'єктів промислової власності і раціоналізаторських пропозицій", затверджене Указом Президента України від 18 вересня 1992 року. Порядок оформлення прав на раціоналізаторську пропозицію регламентований "Методичними рекомендаціями про порядок складання, подачі і розгляду заяви на раціоналізаторську пропозицію", що затверджені наказом Державного патентного відомства України від 27 квітня 1995 року. Новий Цивільний кодекс України, що набрав чинності з 1 січня 2004 року дає більш розширене, у порівнянні з попередньою редакцією, тлумачення поняття раціоналізаторської пропозиції. Це визнана юридичною особою пропозиція, що містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності.

Для оформлення прав на раціоналізаторську пропозицію автор подає заявку на неї тому підприємству, діяльності якого відповідає пропозиція. Заява реєструється в журналі реєстрації заяв на рацпропозицію за формою, затвердженою Державним комітетом статистики України. На підприємстві пропозиція піддається своєрідній експертизі по суті. Якщо пропозиція визнається раціоналізаторською, то вона приймається для використання. По закінченні місяця після ухвалення позитивного рішення автору видається охоронний документ-свідоцтво установленої форми. Свідоцтво підписується керівником підприємства і затверджується печаткою. Це свідоцтво закріплює за автором немайнові і майнові права. До останніх відноситься право на винагороду.

Сорт рослин - це окрема група рослин (клон, лінія, гібрид першого покоління, популяція) в рамках нижчого із відомих ботанічних таксонів. Права на сорти рослин охороняються Законом України "Про охорону прав на сорти рослин" (2001 p.). Державна реєстрація сорту здійснюється, якщо сорт відмінний, однорідний та стабільний, йому присвоєна назва і він придатний для поширення в Україні. Охоронним документом, що закріплює права суб'єктів права на сорт рослин, є патент.

Урядовий орган державного управління, що діє у складі центрального органу вищої виконавчої влади з питань сільського господарства і продовольства, на підставі позитивного рішення експертного органа за результатами експертизи на патентоспроможність сорту, здійснює державну реєстрацію сорту, вносячи його до Державного реєстру сортів України. Після реєстрації сорту Урядовий орган протягом одного місяця видає авторові (авторам) свідоцтво про авторство на сорт, а заявникові - патент. Термін дії патенту становить 25 років від дати надходження заявки. Для сортів деревних, чагарникових культур - 30 років.

Під породою тварин зазвичай розуміють селекційні досягнення у тваринництві. Закон України «Про племінну справу у тваринництві» визначає селекційне досягнення як створену в результаті цілеспрямованої творчої діяльності групу племінних тварин (порода, порідний тип, лінія, родина тощо), яка має нові високі генетичні ознаки та стійко передає їх потомкам. Суб’єктами права інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин є: 1) автор сорту рослин, породи тварин; 2) інші особи, які набули майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин за договором чи законом (ст. 486 ЦК України). Стосовно такого об'єкту, як породи тварин, то на цей час ще не розроблені закони України щодо його правової охорони.

Питання для самоконтролю

  1. Поняття та ознаки компонування інтегральної мікросхеми.

  2. Придатність компонування інтегральної мікросхеми для набут­тя права інтелектуальної власності на нього.

  3. Об’єкти компонування (типографій) інтегральних мікросхем.

  4. Науково-технічна інформація: поняття, об’єкти та правова охо­рона.

  5. Наукові відкриття: поняття, об’єкти та правова охорона.

  6. Об’єкти селекційних досягнень.

  7. Селекційні досягнення: поняття, ознаки, види та правова охоро­на.

  8. Суб’єкти права інтелектуальної власності на сорт рослин та породу тварин.

  9. Підстави припинення чинності майнових прав на сорт рослин та породу тварин та визнання їх недійсними.

Література :[8, 12-14, 16, 37, 51-54, 66-70, 72-76, 90, 114, 116, 124, 131, 181]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]