Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
034864_DC221_lekcii_dilova_ukra_nska_mova.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
420.35 Кб
Скачать

3. Предмет спору.

Це важлива вимога культури спору.

Предмет дискусії – це ті положення, які підлягають обговорюванню шляхом обміну різними точками зору, порівняння різних поглядів.

Учасники дискусії повинні добре знати предмет спору, щоб не піти у бік від рішення основного питання.

Важливою умовою ефективності спору є ясність позицій і поглядів його учасників. Спор стає більш плідним, якщо учасники мають початкове взаєморозуміння, єдину платформу для вирішення питань.

Успіх дискусії залежить також від уміння полеміків оперувати термінами поняттями.

Поведінка учасників, їх манера дискутувати мають вплив на успіх обговорювання. Вона залежить від особистих рис характеру, від темпераменту людини.

На полемістів впливають також національні звичаї і культурні традиції народу і країни. Наприклад, правила мовленнєвого спілкування не дозволяють японцям сперечатися дуже гаряче. Це вважається грубим.

Важливою вимогою культури спору є поважне відношення опонентів один до одного. Нажаль, на практиці це правило порушується.

3. Засоби впливу на учасників дискусії.

Ефективним засобом в спорі вважається використання гумору, іронії, сарказму. Вони посилюють полімистичний тон мови, її емоційний вплив на слухачів допомагають розрядити напружений стан розмови.

В дискусіях і полеміках використовується засіб «зворотнього удару», так званий прийом бумерангу, «апеляція до публіки», та ін.

5. Питання у спорі і види відповідей.

Здатність учасників дискусії правильно формулювати питання і вдало відповідати на них, визначає ефективність публічного спору. За формами питання бувають коректні і некоректні, тобто правильно і неправильно поставленні.

За характером питання бувають: нейтральні, доброзичливі і недоброзичливі.

Ще існують гострі питання – актуальні, життєво важливі, принципові.

Відповіді бувають правильні і неправильні. Правильні – коли у них є істині і логічні думки. Неправильні – коли відповіді не пов'язані з питаннями.

Крім того, відповіді у дискусіях бувають позитивні (містять бажання розібратися в поставлених питаннях) і негативні (виражають відмову відповідати на те чи інше питання).

В дискусіях можуть використовувати і нечесні засоби. Наприклад, так званий прийом «помилка багатьох питань», «відповідь в кредит» та ін.

Ми розглянули, що таке спор, види і класифікацію дискусій. Розглянули, які засоби і правила використовуються на практиці. Але не існує правил на всі випадки в житті. Вихід людина повинна шукати самостійно. Треба користуватися правилами, щоденно відшліфовувати своє мистецтво і це звичайно приводить до успіху.

Тема 2.1 Власне українська та іншомовна лексика у професійному мовленні.

Терміни виробничо-професійні та науково-технічні професіоналізми, фразеологізми. Лексичні лакуни.

Лексика кожної мови складається в процесі її тривалого історичного розвитку. Лексика СУМ за походженням неоднорідна.Близько 90 відсотків становлять успадковані слова, тобто такі, що ведуть свій початок з індоєвропейської мовної єдності; слова, що виникли в спільнослав’янський період; слова,що спільні для східнослав’янських мов; відтак лексика,що з’явилася на українському грунті за час самостійного існування мови.

Решта лексичного складу (приблизно 10 відсотків)-слова, що запозичені з інших мов.

Слова, що сягають індоєвропейської мовної спільності збереглися в багатьох індоєвропейських мовах, зазнавши різних фонетичних, словотвірних, семантичних та інших змін.Насам перед це слова спорідненості чи своятства:син, сестра, брат, жінка, дочка;частини тіла:око, ніс, серце;назви тварин:олень, свиня, журавель; рослин:дерево дуб;інших явищ, предметів, дій:дім, сонце, небо, стояти, видіти тощо.

Спільнослав’янська лексика включає ті самі тематичні групи:чоловік, тіло, чоло, дума, горе, гнів, вія, ведмідь, кінь, пес, соловей, жук, каша, пшениця, хитрий, а також абстрактні поняття:диво, відвага, гріх, душа, користь, лад, радістьчесть.Іноді значення слів у слов’янських мовах не є тотожним:дума (болг.-„слово”) та дума (українське); користь(укр.) та корысть (рос.).

Спільносхіднослав’янська лексика представлена в українській. Російській та болгарській мовах чималою кількістю слів.Є такі слова, що збереглися в усіх східнослав’янських мовах:белка-білка-вавёрка;таможенник-митник-митнік.

За обсягом та семантеко-стілистичною структурою власне українська лексика є найпоширенішим та найрізноманітнішим шаром корінної лексики нашої мови, яка на словесному рівні відрізняється від інших слов’янських мов:бентежити, вщухати, віхола, вовтузитися, майоріти, мріяти, нидіти, скеля, жовтень, гопак.

Сюди належать також слова, витворені українською мовою від спільних слов’янських коренів:крут, крутень, крутоберегий, крутько, крутіж тощо.

Численні і різноманітні прислівники через які „українська мова виступає з особливо виразними рисами своєї індівідуальності”(Л.А.Булаховський):осторонь, миттю, заздалегідь, надвечір, навпростець, наввипередки, удосвіта, торік.

Крім успадкованних слів у лексичному складі кожної мови певне місце посідає лексика, запозичена з інщих мов, бо не живе відокремленно від інших народів жоден народ.

Розрізняють запозичання:

-лексичне (слів)-горизонт, феодал, журнал;

-словотвірне (словотворчих елементів):архімудрий, контрзахід, фотоелемент;

-морфологічне (морфемне- один з компонентів складного слова питаний, а другий-запозичений):склографія, телебачення;

-семантичне (поява в українському слові або вислові нового значення під впливом аналогічного процесу в слові або вислові іншої мови):блискучий(„осяйний”), блискучий-„надзвичайний, видатний”;

-палькування (копіювання структури іншомовного слова засобами рідної мови):

поступ (за зр. лат.[прогрессус]-„рух у перед”)

багатозначність (за зр. гр. [полісемія])

поверх(фр.[етаж])

криголам-ледоход

доленосний- судьбоносный

медовий місяць-фр. La lune de miel 

Іншомовні слова, вислови, фразеологізми та інші елементи входили і входять у систему української лексики протягом усієї історії мови у зв’язку з економічними, географічними, політичними, культурними контактами українського народу з іншими народами.

Протягом історії розвитку українська мова поповнилася:

-старослов’янизмами (храм, прах, золото, дерево, шолом, гординя, воздвигнути, благодатний, область, плащ, єдиний)

-словами з російської мови (грузооборот-вантажообіг (калькування));указ, рудник, декабрист, ударник, болт, затвор, а також білоруської (двоготь, бадворий), польської (ковадло, повидло), чеської (брама, влада) та інших мов.

-греукзмами (корабель, левада, лимон, кедр, кипарис, м’ята, огірок, кит, крокодил, єхидна тощо)

-латинизмами (витязь, князь, майстер, Ігор, Олег, Гліб)

-словами арабського, перського походження (азимут, алкоголь, гарем, зеніт, могорич, халат, балахон, бірюза, булат, караван, тахта, шакал)

-словами з німецької мови (варта, ланцюг, бутерброт, гантелі)

-словами з французької мови (бюро, інженер, демарш, амплуа)

-лексикою з голландської мови (кіль, бакен, лоуман, трап, трос)

-англійської (ескалатор, конвеєр, клуб, колефорт.)

Лексику поповнюють інтернаціоналізми, екзотизми, етнографізми, варваризми.

Інтернаціоналізми-слова, які вживаються в багатьох неблизькоспорідненних мовах і разом з тим зберігають близкість звучання; як правило, не мають відповідних у мові, що їх запозичила; поширені переважно у сфері лексики на позначення понять з галузей науки, культури, політики, мистецтва, суспільного життя: буржуазія, клас, школа, героїзм, лірика.

Екзотизми –називають поняття і реалії з життя певного народу або груп народів: аул, чайхана, аксакол, леді.

Варваризми-не входять до лексичного складу мови,але іноді вкраплюються в текст для відтворення місцевого колориту, для надання мовленню жартівливого, книжного, урочистого забарвлення

alma mater („мати-годувальниця”-лат.)

idee fixe (фр. „нав’язлива думка”)

Входячи в українську мову, лексика іншомовного походження засвоюється

-графічно-написання іноземних слів засобами української графіки (проблема, автор, гантель), але варваризми здебільшого відтворюютбся графікою мови-джерела , хоча можлива передача і українськими буквами;

-фонетично(відсутні в укр. Мові звуки замінюються близькими до них : театр, антураж (th, en));

-граматично (заміна невластивих українській мові форм та категорій відповідними українськими: втрата артиклів, суфіксів, набуття українських суфіксів і закінчень): дах, селекція, тема (гр.-серед. рід)-тема (укр.-жін.рід) граммата (множина)-грамота (однина).

Коли слово прийшло з іншої мови разом з поняттям і йому немає відповідника в рідній мові, воно має всі підстави для вжитку.Часом слова іншомовного походження стають одним із компонентів синонімічного ряду: краєвид (питоме)-пейзаж (фр.)-ландшафт (нім) отже, лексика іншомовного походження, коли нею користувалися без зловживань і перекручень , є одним із засобів збагачення словникового складу мови.

СУЛМ використовується в багатьох сферах.Це мова державного урядування, громадських і інших організацій, працівників промисловості й сільського господарства, науки й культури, навчання, пропаганди, художнього й публіцістичного слова, театру, кіно, радіо, телебачення, тобто є багатофункціональною.

Усі слова СУЛМ щодо їх стосунків із різними функціональними стилями поділяються на стилістично нейтральні (міжтильова лексика) та стилістично забарвлені (пов’язані не з усіма, а з окремими функціональними стилями: книжна, розмовна, просторічна лексика, термін, професіоналізми, арготизми, діалектизми).

Сучасна українська термінологічна лексика неоднорідна.В її складі є териіни, утворені на питомому матеріалі (деякі з них являють собою кальки іншомовних слів): речовина, кислота, кисень, теплостійкість, надбудова, розпилювач, напівпровідник, теплообмін, іменник, займенник, відмінок; велика кількість термінів-слова іншомовного походження: ват, вектор, генератор, евфонія, суфікс, синус, урбанізація, політологія, біоніка.Чому так? Зодного боку, термінологія повинна обслуговувати потреби тієї нації, в мові якої створена.З другого боку-при творенні термінології слід зважати на її інтернаціональну комунікативну функцію, яка дедалі зростає.Спільні тенденції в розвитку термінології різних мов переплітаються з власними національними традиціями.Поєднання запозичених і питомих елементів у сучасній українській термінології не порушує її фонетичної та граматичної структури, їїсамобутнього обличчя.

Найпоширенішим способом творення термінів є афіксація; використовуються суфікси - ння, - ість, - ит, (з його фонетичними варіантами -іт, - їт,) - изм, (- їзм, -ізм), префікси та префіксоїди суб-, інтер-, полі-, псевдо-, анти-, супер- та інші: додавання, віднімання, ділення, множення, варіантність, гастрит, менінгіт, монізм, архаїзм; субконтинент, інтеркосмос, полігібрід, псевдонародність, антиречовина, супермодернізм.Творяться терміни й шляхом абревіації: агролісомеліорація, біохімія, гідропоніка, термодинаміка, цитодіагностіка.Досить продуктивний і лексико-семантичний спосіб (перенесення значення): збудження (атома), живучисть (системи), крихкість (матеріалу), втомленність (металів), старіння (металів).Серед термінів переважають іменники.Надругому місці щодо кількості стоять прикметники, здебільшого субстантивовані: безхребетні, двокрилі, чотириногі, земноводні, героїчне, комічне, одиничне, типове; рідше в цій функціївиступають інші частинимови-прислівники: піанісимо, фортисимо, дієслова: рости (у ботаніці), вивітрюватися (у геології).

Вживаються терміни переважно в наукрвому й офіційно-діловому стилях, рідше в публіцістичному та художньому і подекуди-у розмовній мові.

Професіоналізми- це слова та словосполучення, властиві мовленнюпевної професійної групи людей.Сюди входять назви знарядь праці, трудових процесів, різних гатунківсировини, специфічні професійні вислови тощо.За межамиданого професійного середовища ці слова не завжди зрозумілі або не становлять інтересу, бо нефахівцеві досить щось назвати, невдаючись до його опису.Часто професіоналізм є неофіційними замінникамитермінів і вживаються там, де надто складна термінологія (для спрощення спілкування) або там, де термінологія ще не усталена чи її немає (як системи кодифікованих назв), наприклад, у мисливстві, рибальстві, у деяких видах спорту.Більшість професіоналізмів є словамизагальнонародної мови, вжитими в переносному значенні: дупло (у зубі), удар (у друкарсвті), підвал, шапка (у газеті).Професіоналізми творяться також шляхом скорочення словосполучень, уживанних у літературній мові: прогресивка (прогресивна оплата праці), літучка (літуча нарада), телевізійник (прцівник телебачення або студент телеспеціалізації); перенесенням наголосу атомний, компас, рапорт.Професіоналізми деталізують мовний словник, розширюють його там, де є в цьому потреба.Наприклад, люди, пов’язані з поліграфією, розрізняють такі види шрифту: антиква (шрифт із заокругленними контурами), баскервіл (шрифт, що відзначається чіткістю малюнка), діамант (шрифт, кегль якого дорівнює чотирьом пунктам), капітель (шрифт, у якому літери мають обриси заголовних, а розміри малих), петит (шрифт, кегель якого дорівнює восьми пунктам), курсив (похилий шрифт для виділення в тексті).За межами середовища друкарів більшість цих назв невідома.

Найчастіше професіоналізми застосовуються в усному мовленні людей певної професії.У писемній формі вони вживаються у виданнях, призначенних для фахівців окремих галузей науки та виробництва (буклети, інструкції тощо).Професіоналізми є також засобом створення гумористичних ситуацій: „Для качок потрібні тороки, чи, як їх іще називають,”удавки”-коротенькі шкіряні стьожечки з кільцем на кінці-робити петлю.В ту петлю просовується качача голова, петля зашморгується, й качка гордо висить у вас біля пояса.Ясно, що чим більше ви візьмете з собою таких ”удавок”, тим більше вб’єте качок”(Остап Вишня).

До лексики обмеженного фунуціонування належать і жаргонізми, для якуих характерне забарвлення нелітературності.Жаргон-сукупність особливостей словника розмовного мовлення людей, пов’язанних певною спільністб інтересів.Насамперед це спільність професійна, а також тривале перебування разом (навчання, військо), однакові захоплення (спортом, мистецтвом, колекціонуванням, кяртярством і под.).Багато жаргонізмів виникає в молодіжних колективах, зокрема в студентських та учнівських: пара-„двійка”, філологиня-„студентка філологічного факультету”, засипатися-„не скласти іспиту”, здирати-„списувати в когось”, шпори-„шпаргалки”, хвіст-„академічна заборгованність”, історичка-„вчителька історії”.Отже, більшість жаргонізмів становлять слова загальнонародної мови, вживані в специфічному значенні.Крім того, до цієї категорії лексики входять слова, деформовані або скороченні всупереч загальномовним моделям: губа-„гауптвахта”, маг-„магнітофон”, велик-„велосипед”, універ-„університет”.На відміну від соціально нейтралбних жаргонізмів арготизми є соціально забарвленним розрядом лексики.Apro (фр. аrgot-жаргон)-це умовна говірка певної соціальної групи з набором слів, незрозумілих для невтаємничиних у справі цієї групи.Словник apro включає в себе елементи іншомовної лексики, зокрема грецької: мікрий-„малий”, ставрошини-„молитви”, кимарити-„спати”.Сюди входятьтакож українські слова,які зазнали семантичних, сдовотвірних та інших видозмін: пописати-„порізати”, батузник-„мотузка”, кудень-„день”, кузавтра-„завтра”, пасорити-„пасти” (заміна окремих звуків, переставляння та додавання складів тощо).Жаргонізми й арготизми перебувають за межами літературної мови, вони зрідка вживаються в красному письменстві та публіцистиці як засіб негативної оцінки та мовної характеристики персонажів: „Біля панорами в машину сіли дві дівиці.Обидві їхали до Палацу „Україна” і розмовляли про шик-модерн і дермантин.-Твій дермантин ще не повернувся?-питала та, котра в джинсах.З дальшої розмови Микола зрозумів, що „дермантином” вона звала чоловіка або коханця, а „шиком-модерном” пригоду з якимсь Аліком” (газ.).

Фразеологія (від гр. phrasis- вислів і logos-приняття, вчення)-це: 1.Розділ мовознавства, що вивчає сталі звороти мовлення. 2.Склад фразеологічних одиниць і висловів мови.До складу фразеології входять ідіоми, порівняння, крилаті вислови, прислів’я, приказки, стійкі формули, звороти науково-термінологічного характеру, афоризми, сталі вислови з виробнично-технічної сфери та ін.

Фразеологічною одиницею, або фразеологізмом, називається стійке сполучення слів, граматично організованих за моделлю словосполучення або речення.Фразеологізми характеризуються семантично злитістю компонентів, цілісністю значення й автоматичним відтворенням у мовленні.Напр.: збити з пантелику; біла ворона; прокрустове ложе; сім разів відміряй, а раз відріж; буде й на наші вулиці свято; коефіцієнт корисної дії; мир та лад-великий клад; наша дума, наша пісня не вмре, не загине; зметати на живу нитку; заварити кашу.

Ідіомами (від. гр. idioma-особливість, самобутній зворот) називаються стійкі словосполучення, що виражають єдине поняття.Вони втратили свою внутрішню форму і іншою мовою, як правило, дослівно не перекладаються: вскочити в халепу; була не була; море поколіна; замилювати очі.

Порівняння - це вид простого тропа, в якому одне явище як поняття виявляється шляхом зіставлення з іншим явищем.Цього типу фразеологізмицінні тим, що в них безпосередніше відбиваютьсяособливості життя і побуту носіїв мови: чистий, як сльоза; їсть, як іржа залізо; мов у воду опущений; крутиться, як муха в укропі; білий, як стіна(як крейда, як глина, як молоко, як сніг).

Прислів’я- це виражений реченням народний вислів повчального змісту, що передає узагальнений суспільний досвід або формулює життєву закономірність: щире слово, добре діло душу й серце обігріло; обпікся на молоці, то й на воду студить; не копай під кимсь ями, бо сам у неї впадеш; вік живи, вік учись.

Приказка – це стійкий вислів, який відзначається лаконічною будовою і використанням образної виразності, але не формулює певної закономірності чи правила: у страху очівеликі; і стіни вуха мають; ні сіло, ні впало; м’які слова і камінь рушать.

Крилаті вислови – часто повторювані влучні словесні формули, джерело яких може бути встановлене: голос волаючого в пустелі; лиш боротись- значить жить!;посипати голову пепелом.До них належать вислови видатних політичних діячів та історичних осіб, цитати з творів письменників, з античної літератури тощо: Драконівські закони;І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь; Неопалима купина.

Афоризм виражає в стислій формі яку-небудь думку узагальнено.Це може бути прислів’я, приказка, крилатий вислів, народнопоетична формула та інші фразеологізми, які набувають афористичності у мовленні: і внаше віконце загляне сонце; хто шукає, той знайде; бо то не просто мова, звкуи...; друзі познаються в біді; через терни до зірок; хутко казка мовиться, та не швидко діло робиться.

Каламбур – фігура мовдення, полягає в гумористичному використанні багатозначності слова або звукової схожості різних слів: кому весілля, а курці смерть; на Миколи, та ніколи; далеко куцому до зайця; на городі бузина, а в Києві дядько; де раки зимують; далеко ще чуприні до лисої голови.

Професійні вислови – це стійкі словосполучення або речення, що внаслідок переосмислення вийшли за межі мови професійних груп і набули образного звучання: грати першу скрипку; брати в шори; підрізати під корень; закручувати гайки; увійти в роль; дати зелену вулицю; і кінці в воду; добре тому ковалеві; і пиши пропало.

Народнопоетичні включення – стійкі мовні моделі, які вживаються як зачини чи кінцівки в народній творчості у вигляді рефренів, евфемізмів: багато що казати, та мало слухати; як задумав, так і зробив; хай йому земля пером; у добрий час сказати, а в лихий помовчати; бодай тебе добро не минуло; вічна пам’ять.Це переважно народні побажання, закликання, обіцянки, клятви, вітання.Перенесені у незвичну для них мовну ситуацію, вони надають ліричності, невимушеності, плавності викладу.

Вислови термінологічного характеру стають фразеологізмами, коли вони виходять за межі своєї терміносистеми й набувають переносного значення: питома вага; зійти з орбіти; вийти на фінішну пряму; поставити на лінійку готовність; тримати руку на пульсі; кінська сила; міжнародний клімат; поставити наголос.

Фразеологія української мови- це її багатство й окраса.Більшість фразеологізмів має образне значення і використовується як прикраса або надає соціальної оцінки тексту.

Класифікація фразеологічних одиниць

У сучасному мовознавстві відомі кілька типівкласифікацій фразеологізмів, які прийнятні й для української фразеології.За семантичною злитістю компонентів розрізняють:а)фразеологічні зрощення, б)фразеологічні єдності, в)фразеологічні сполучення (класифікація В.В.Виноградова).До них додаються ще фразеологічні вислови (за класифікацією М.М.Шанського).

Фразеологічні зрощення – це сталі словосполучення, зміст яких не можна зрозуміти із значень окремих компонентів, що входять до складу фразеологічноі одиниці: піймати облизня; терпець увірвався; ні в сих, ні в тих; теревені правити; нині отпущаєши.

Фразеологічні єдності – стійкі словосполучення, зміст яких певною мірою зумовленний значеннями слів-компонентів: тримати камінь за пазухою; ложка доьгтю в бочці меду; намилити шию; стерти в порошок; замилювати очі; зробити з мухи слона; загрібати жар чужими руками.Це переважно ідіоми, що утворилися з вільних синтаксичних словосполучень унаслідок образного переосмислення: дати перцю; дати гарбуза; обмити руки; море по коліна; не всі вдома; не по конях; то по голоблях; розводити руками та інші.

Фразеологічні сполучення – стійкі вислови, до складу яких увіходять слова з вільним і фразеологічно зв’язанним значенням,.У них цілістне значення випливає з семантики окремих слів: здобути перемогу; делікатне питання; насупити брови; згорати з сорому; зачепити за живе; важка вода; бронхіальна астма; брати участь; вжити заходів.

Фразеологічні вислови – це стійкі звороти мови, які семантично не діляться і складаються зі слів із вільним значенням, але в процессі мовлення відтворюються як сталі мовні одиниці.До них належать фразеологічні вислови комунікативного типу (речення).Це прислів’я, приказки, крилаті вислови, народні порівняння: дівка не без щастя, козак не без долі; на словахмедок, а на серці льодок; величається, як заєць хвостом; бідний, як церковна миша; мовчання-знак згоди; шукайте і знайдете!Фразеолгічні вислови номінативного типу- це мовні кліше, виражені переважно простим словосполученням: пленарне засідання, ринкові відносини, звітно-виборна кампанія, охорона здоровья, золоті руки, трудові успіхи, чорне золото, ядерна безпека, охорона навколишнього середовища та інші.

За походженням (етимологією) фразеологізми поділяються на: 1.Сталі вислови з народної мови (побутового народного мовлення, анекдотів, жартів тощо): сам не гам і другому недам;світ зав’язати;рука руку миє; як горохом об стіну; про вовка помовка;вивчився брехати; обоє рябоє; тільки сир відкладений добрий; кирпу гнути;стати на ноги; ні з рота мови, ні з носа вітру.Сюди належать прислів’я і приказки. 2.Професіоналізми, що набули метафоричного вжитку: чорним по білому;прясти на тонку; лити воду на млин; зняти полуду з очей; стригти під один грібень; закласти фундамент; відігравати роль; зводити до спільного знаменника;знімати стружку; на космічній швидкості; дати гарантію; підкласти міну; гірка пілюля; вимушена посадка; спіймати на гачок. 3.Переклади з інших мов або запозиченняфразеологізмів без перекладу: ставити крапку над і; дивитися крізь пальці; від колиски до могили лиш один маленький крок; розумній голові досить сказати одне слово (польське); contra spem spero, omnia mea mecum porto. 4.Вислови з античної культури: гордієв вузел; прокрустове ложе; піррова перемога; Діоген у бочці; авгієві стайні; між Сцилою і Харибдою; Кастальське джерело; не можна двічі увійти в ту саму річку. 5.Біблійні та євангельські вислови: не одним хлібом живе людина; лікарю, вилікуй самого себе; козел відпущення; притча во язицех; пісня пісень. 6.Вислови відомих людей (афоризми, цитати)- іскра вогню великого;за всіх скажу, за всіх перероблю; за вашу і нашу свободу; мертві сраму не імуть; нове життя нового прагне слова та інші.

Із стилістичного погляду фразеологічні одиниці групуються на розмовно-побутові , які переважають в усному мовленні та художній літературі: вродися та й вдайся; казці кінець-ділу вінець; як тіло без душі; іти сві за очі; аби день до вечора; мороз пойшов поза шкірою; ряст топтати; скільки вовка не годуй, той все у ліс дивиться.Другу групу становлять народнопоетичні фразеологізми.Це такі, як: при битій дорозі; голубе сивенький; нехай його лихий візьме; будь здорова, як вода, а багата, як земля, а щаслива, як весна; щоб я так здорова була; хай наші вороги плачуть; нетак склалось, як гадалось.В окрему групу виділяються книжні фразеологізми, які використовубться переважно в писемній формі наукового, офіційно-ділового, публіцистичного та художнього стилів: болючі проблеми; заходи адміністративного впливу; дійти висновку; коефіціент корисної дії; питома вага та інші.Є й інші класифікації, в яких ураховано семантичні й стилістичні відтінки (класифікація І.Г.Чередниченка).

Системні зв’язки у фразеології

У фразеології, як і в лексиці, спостерігаються системні зв’язки, тобто фразеологічна одиниця може вживатися в кількох значеннях,вступати в омонімічні, антонімічні відношення. На відміну від слів, багатозначність фразеологізмів обмежена і має свої специфічні особливості, які обумовлюються ступенем семантичної цілосності, структурно-семантичною залежністю окремих компонентів стійких словосполучень. Наприклад, крутити голову може означати: 1) захоплювати кого-небудь, закохувати і 2) збивати з пантелику, говорити неправду: “Чи захоче Тоня із ним дружити?.. Адже їй одне задоволення-крутити голови хлопцям...” (О. Гончар); “Мені теж довго голову крутили з пасікою” (М.Стельмах). Крітерієм розрізнення значення фразеологізму є словесне і фразеологічне оточення, в якому значення фразеологізму конкретизується.

Омонімія у фразеології менш поширена, ніж полісемія, адже більшість фразеологічних одиниць в українській мові однозначна.Сама суть фразеологізму полягає в тому, щоб мінімальною кількістю слів відтворили глибину явища, факту.Фразеологічні вислови (прислів’я, приказки, крилаті слова, порівняння) переважно однозначні: біла ворона; як дві краплі води; хто високо літає, той низько сяде.Тому значення фразеологічних одиниць може змінюватися тільки під впливом контексту.Саме мовне оточення дає можливісь виявити у фразеологізмі землі під ногами не чути кілька значень, наприклад: 1)втікати, 2)бігти, 3)у розпочі йти, 4)бути молодим, бадьорим.

Синонімія у фразеології тісно пов’язана багатозначністю, яка єоднією з причин появи фразеологічних синонімів.Фразеологічні синоніми-це ряд фразеологічних висловів, які, виражаючи одне і те ж поняття, відрізняються один від одного експресивно-змістовими відтінками або тим, що належать до різних функціональних типів мовлення.Напр.: странно працювати-засукавши рукава (інтенсивно), не покладаючи рук (невтомно), у поті чола (тяжко заробляючи).В ролі домінантитут виступає окреме слово або вільне словосполучення, бо кожний фразеологізм має вже в собі експресії.Семантичні відмінності між членами синонімічного ряду можна легко виявити.Багаточленні синонімічні ряди утворюють прислів’я та приказки. Наприклад, із значенням „діти схожі на батька”: який батько, такі його і діти, яке дерево, такі його і квіти;яка хата, такий тин,який батько, такий син; які мамка й татко, такей дитятко; яка мама , така сама; яке дерево, такий клин; яке коріння, таке й насіння; яке зіллячко, такеі сім’ячко; яка щепа, така яблуня; яка яблуня, такі і яблука та інші.Можливе використання синонімічного ряду в художньому чи публіцистичному творі.Так, у М.Стельмаха: „На другий день уже було відомо, що чортякамене не вхопить, бо я вночі ні разу не бухикнув.Тому дід зауважив, що я одчайдух і весь удався в нього, а мати сказала, що в оглашеного.Після цього ми з дідом перезирнулись, усміхнулися, мати посварилась на мене кулаком. А бабуня вирішилаповести свого безклепкого внука до церкви.Там я мав і покаятись, і набратися розуму, якого усе чомусь не вистачало мені.Та я не дуже цим і журився, бо не раз чув, що такого добра бракувало не тільки мені, алей дорослим.І в них теж чогось вмскакували клепки, розсихались обручі, губились ключі від розуму, не варив баняк. У голові літали джмелі, замість мозгу росла капуста, не родило в черепку, не було лою під чуприною, розум якось втулявся аж у пяти і на вязах стирчала макитра...

Фразеологічні синоніми треба відрізняти від фразеологічних варіантів.Під фразеологічними варіантами розуміються різновиди фразеологічних одиниць, які є тотожними за значенням, стилістичними й синтаксичними функціями,але частково відрізняються лексичним складом або порядком слів: стенати (знизувати) плечима; взяти гору (верх); брати (взяти, вбрати, забрати) в шори; кров пити (смоктати); тоді, як мертвий оживе (з гробу підніметься); в одну дудку грати і під однудудку грати та ін.

Іноді фразеологізми настільки розходяться за своїми значеннями, що стають антитезою один до одного: метати (кидати) очима блискавки означає 1) сердитись, гарячкувати і 2) кокетувати. До антонімічності може привести зміна одного з компонентів, який утворює центр фразеологізму: зіп’ястися (стати) на ноги і з ніг звалитись (упасти); (зникнути) як крізь землю провалитись і (з’явитись) як із землі виринути.

У фразеологізмах- антонімах зіставляються протилежні якості чи властивості: хоч сядь та й плач, хоч стоя реви; чуже бачить і під носом. Вказується на трудність дії (на стіну дертися; лікті гризти;потилицю чухати) або реальну неможливість її (побачиш, як свої вуха; відбудеться тоді, як рак на горі свисне; як мертвий оживе та ін.) Іноді поєднуються антонімічні слова за допмогою сурядних сполучників: або пан або пропав; ні в тин ні в ворота; ні богу свічка ні чорту кочерга. Деякі фразеологізми будуються на протиставленні, що підсилюється запереченням однієї з властивостей: не все те золото, що блищить; не хвалися язиком, а хвалися ділом; не хвали день до вечора; не кричи, а ліпше навчи.

Фразеологія і мовні кліше

Під мовними кліше розуміються мовні одиниці, яким властиві постійний склад компонентів, звичність звучання, відтворюваність готових мовних блоків і водночас семантичне членування, характерне для вільних словосполучень: установити контроль; визвольний рух; патріотичне виховання; посилення боротьби із зловживаннями; мирне співіснування; дух часу; метеріальне благополуччя, ринкова економіка. Для визначення межі самого поняття береться до уваги відповідний синхронний зріз- для сучасної української мови встановлюється сучасний синхронний зріз.Поява кліше зв’язана з чистотністю повторюваністю ситуацій. За цих умов навколо стрижневого слова утворюється відносно постійний набір контекстуальних елементів у мовленні, що набувають звичності в названі і звучанні.Такі сполуки слів перетворюються у стандартні.Подібно до фразеологізмів вони відтворюються в мовленні і починають функціонувати як одиниці мови.Але в них немає семантичних зсувів, як у фразеологічних одинць, зв’язок компонентів вільний, як у вільних синтаксичних словосполученнях.Тому такі сполучення вважають явищем перехідного типу, що поєднує в собі властивості вільного синтаксичного словосполучення і фразеологічної одиниці.Сюди зараховуються вільні синтаксичні словосполучення, які характеризуються тимчасовістю існування як готових формул мови: входити в коло інтересів, гуманний акт, екстримальна ситуація, користуватися великим попитом, перехідний період, плинність кадрів, боротьба із злочинністю, соціальна програма, захист національних меншин, ринкові відносини, мораторій на смертну кару та інші.

До мовних кліше належать конструкції, побутовані за відповідними моделями словосполучень, зрідка речень, які функціонують переважно в інформаційних жанрах засобів масової інформації й часто відтворюються у мові.Вони виконують роль стандарту, забезпечують найповнішу інформацію і економлять мовлення.Це в основному сталі словосполучення, які на сучасному синхронному зрізі актуалізуються.Такі мовні звороти внаслідок крайньої необхідності та їхньої важливості для комунікації починають вживатися у функції готових формул.Наприклад: сфера обслуговування; підтримувати дипломатичні відносини;всенародне обговорення; ринкові реформи; факти-неспростовна річ; одержувати інформацію.