Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з української.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
147.46 Кб
Скачать

10.Вставні слова у текстах документах.

Це вставні слова і словосполучення, що виражають:

а) оцінку вірогідності повідомлюваного (упевненість або невпевненість, ступінь звичайності викладених фактів): безумовно, безперечно, звісно, авжеж, звичайно, зрозуміло, напевно, правду кажучи, по суті, без сумніву, слово честі, природно, в усякому разі, бува, сподіваюся, видно, здається, здавалося б, гадаю, слід гадати, припустімо, може, можливо, трапляється, як звичайно, як завжди, як водиться і т. д.;

б) почуття людини (радість, задоволення, здивування, обурення): на радість, на щастя, на жаль, на біду, на нещастя, грішним ділом, як на зло, як на гріх, дивна річ, чого доброго, нічого гріха таїти, майте на увазі, хвалити Бога, хвалити долю тощо.

2. Що вказують на:

а) зв’язок думок, послідовність викладу: по-перше, по-друге і т. д., з одного (другого) боку, до речі, між іншим, таким чином, головним чином, так би мовити, отже, виходить, навпаки, наприклад, повторюю, підкреслюю та ін.;

б) способи оформлення думок або висловлення: взагалі, власне, з дозволу сказати, інакше (коротше) кажучи, іншими словами, крім жартів, можна сказати, точніше, одне слово, зізнаюсь, признаюсь, якщо можна так висловитись;

в) джерело повідомлення: кажуть, як кажуть, по-моєму, по-твоєму, як на мене, на мою думку, за моїми розрахунками, пам’ятаю, бачу, чую, за визначенням... і т. ін.;

г) активізація уваги співрозмовника: бачиш, розумієш, зрозумійте, погодьтеся, послухайте, пробачте (вибачте) мені, між нами кажучи, тощо.

Вставні одиниці і звороти демонструють добру обізнаність питанням: Як Вам уже відомо, завод проводить реконструкцію цеху,Вставні слова і словосполучення часто використовуються діловому мовленні при складанні ділових паперів, ним розпочинаються речення, абзаци. У мові ділових паперів і своїм визначенням вставні слова і словосполучення діляться на три групи:- Вставні слова і словосполучення, що вказують на ставленні адресанта до висловленої ним думки. Вони можуть означаї ступінь впевненості або невпевненості в повідомленні. Наприклад: звичайно, напевно, безумовно, на жаль, на щастя, як на зло, може, можливо, мабуть, безперечно, безсумнівно, власне кажучи,-Вставні слова і словосполучення, що вказують на те, кому належить висловлена думка (самому адресантові чи комусь іншому).Наприклад: по-моєму, по-вашому, кажуть, на мій погляд, на думку .-Вставні слова і словосполучення, що вказують на зв'язок нисловлюваного з контекстом.До них належать: отже, наприклад, значить, виходить, до речі,навпаки, проте, загалом, справді, між іншим, словом, та інші.Вставні слова і словосполучення в писемному мовленні виділяоться комами, в усному - паузами.

11.Прес-реліз і реквізити. Приклад

Прес-реліз-це документ, у якому установа подає інформацію про певну подію або захід до засобів масової інформації.. Метою написання є ознайомлення ЗМІ з подією і подальше висвітлення її у найбільш вигідному для установи аспекті.Реквізити прес-релізу:Дата подання.Назва виду документа.Назва і логотип установи, яка підготувала прес-реліз.Контактна особа, номер телефону та адреса для отримання подальшої інформації. Заголовок.Текст, який містить відомості про:зміст події ,організаторів, місце події , час ; причини і значення події. Під час написання прес-релізу дотримуються таких вимог: У обсяг -1-2 сторінки;простий за формою, інтригуючий заголовок ,перевага надається дієсловам активного стану;уникати жаргону; не використовувати скорочень;не зловживати малозрозумілими та вузько науковими термінами.

Види___Прес-реліз анонс(Ознайомити з подією ),Прес-реліз запрошення(Запросити на прес-конференцію або захід), Прес-реліз інформація(Висвітлити події, які відбуваються), Прес-реліз резюме(Підбити підсумки події, визначити перспективи на майбутнє).

Реквізити—1)дата подання2)назва виду дока3)назвва и логотипи установи,яка підготувала прес-реліз4)контактна особа, телефони,адреса, інформація для подальшого спілкування5)заголовок6)текст:: --зміст події(що?)—організатори(хто?)—місце (де?)—дата(коли?)—мета(для чого?)