Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з української.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
147.46 Кб
Скачать

1.Поняття національної і літературної мови.

Національна мова - це мова, що є засобом усного й письмового спілкування нації. Національною мовою української нації є українська мова. Формування української національної мови відбувалося на основі мови народності в період інтенсивного становлення української нації як стійкої спільноти людей, що мають спільну територію, економічні та політичні зв’язки, літературну мову, культуру.

Літературна мова – це унормована, загальноприйнята форма національної мови. Літературна мова – це національна мова оброблена майстрами. Котляревського вважають зачинателем нової української літературної мови. Літературна мова характеризується такими найголовнішими ознаками: унормованість, стандартність, наддіалектність, поліфункціональність, стилістична диференціація, наявність усної і писемної форм вираження. Унормованість літературної мови передбачає наявність у ній чітких, обов’язкових правил вимови звуків, наголошування, вживання слів, творення та використання граматичних форм, синтаксичних конструкцій. Стандартність – це стабільність, дотримання усталених, загальноприйнятих правил щодо споживання, написання, граматичного оформлення висловлювання, правильність, зразковість. Наддіалектність – це коли мова вбирає в себе багато особливостей інших говорів, повсюдно поширюється, стає обов’язковою для всіх членів суспільства. Поліфункціональність виявляється у здатності виконувати різні функції: комунікативна, милеоформлювальна, пізнавальна, акумулятивна, імпресивна, інформативна.

Норма літературної мови — це сукупність загальноприйнятих правил реалізації мовної системи, які закріплюються процесі суспільної комунікації.

Розрізняють різні типи норм:

орфоепічні (вимова звуків і звукосполучень), ///графічні (передавання звуків на письмі),

орфографічні (написання слів), ///лексичні (слововживання),///морфологічні (правильне вживання морфем),

синтаксичні (усталені зразки побудови словосполучень, речень),

стилістичні (відбір мовних елементів відповідно до умов спілкування), ///пунктуаційні (вживання розділоих знаків).

2.3Публічний виступ, як важливий засіб комунікації. Жанри. Умови успішного виступу.

Публічний виступ – це усне монологічне висловлювання з метою досягнення впливу на аудиторію. Метою публічних виступів є передавання інформації, знань, оцінок та вражень. Публічне спілкування людей під час виступу передбачає їх активну мислительно – мнемічну діяльність, концентрацію їхньої уваги для прийняття та обробки інформації. Публічний виступ складається з декількох взаємопов’язаних між собою етапів: 1)Докомунікативний – етап формування методологічних принципів, визначення позицій, добір та оцінювання матеріалу, що стане основою вступу; 2)Передкомунікативний – етап визначення стратегії і тактики майбутнього виступу та його основної ідеї, вирішення питань, пов’язаних з її трактуванням, відпрацювання змісту виступу, добір засобів та прийомів його передавання; 3)Комунікативний – центральний у процесі спілкування. Це творча робота промовця перед слухачами. При результативній взаємодії підготовлений та розроблений змістовний матеріал лекції стає дієвим засобом впливу на установки, знання, вміння слухачів, формування їхніх переконань; 4)Посткомунікативний – визначення результативності зустрічі зі слухачам.

Залежно від змісту, призначення, форми чи способу виголошення, а також обставин публічний виступ поділяється на такі жанри: доповідь, промова, виступ, повідомлення, лекція. Доповідь ділова містить виклад певних питань із висновками і пропозиціями. Інформація, викладена в доповіді, розрахована на підготовлену аудиторію, готову до сприйняття, обговорення та розв’язання проблем. Промова – це усний виступ із метою висвітлення певної інформації та впливу на розум, почуття й волю слухачів. Ділова промова характеризується лаконізмом, критичністю, спрямуванням та аргументованістю викладених у ній фактів. Виступ – це участь в обговоренні якоїсь проблем. До виступу важко підготуватися заздалегідь, бо все залежить від ситуації. Полемічність, критичне спрямування, лаконізм – характерні риси виступу. Повідомлення – невелика доповідь на певну тему. Лекція є однією з форм передачі, роз’яснення наукових, науково-навчальних та інших знань шляхом усного викладу навчального матеріалу.

Підготувавши промову, оратору необхідно психологічно налаштуватися на її виголошення. Важливим критерієм оцінювання промовця є техніка мовлення: дихання, голос, дикція, темп, пауза, інтонація, а також володіння орфоепічними навичками вимови звуків і звукосполучень, структурно-інтонаційне та логічне наголошення. Дихання – перед виголошенням слід безшумно через ніс набрати повітря і почати говорити на плавному видиху. Голос – виступ краще починати не дуже голосно, щоб була перспектива за потреби логічного наголошення його підсилювати. Дикція – це чітка вимова звуків. А уміле використання пауз увиразнює промову, робить її чіткішою, глибшою і підтримує увагу слухачів. Оратор повинен досконало володіти інтонацією: робити логічні акценти, підвищувати і знижувати тон, вміло користуватися паузами. Велике значення мають невербальні засоби спілкування: міміка, жести, погляд, зовнішність промовця, його манери. Жести і міміка посилюють емоційність промови, сконцентровують увагу на важливості інформації, але їх потрібно використовувати за призначенням. Погляд – це контакт з аудиторією за допомогою очей. Зоровий контакт промовця з аудиторією має бути не менше 30-50% усього часу. Зовнішній вигляд промовця, його одяг повинні бути охайними. Оратор зобов’язан дотримуватись правил ділового етикету.